Üçüncü Havalimanı'nın son hali görüntülendi!
Tüm etapları bittiğinde 6 pistin olacağı havalimanının inşaatın tamamlanma oranı da yüzde 61'i geçtiği İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 29 Ekim 2018 tarihinde açılması planlanıyor. İstanbul Yeni Havalimanı'nda 31 bin çalışan görev yapıyor
Şu an 31 bin çalışan gibi dev bir kadronun inşaatında görev yaptığı İstanbul Yeni Havalimanı'nın son hali dün binlerce metre yükseklikten görüntülendi.
Dünya havacılığının merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
İlk etabının 29 Ekim 2018'de açılması planlanan havalimanı inşaatının son hali binlerce metre yükseklikten görüntülendi.Dün havadan çekilen görüntü de terminal alanı ve pistler açıkça görülüyor.
Tüm etapları bittiğinde 6 pistin olacağı havalimanının inşaatın tamamlanma oranı da yüzde 61'i de
İlk yolcu terminal binası 1.3 milyon metrekare ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olacak ve bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunulacak.
İŞTE İSTANBUL YENİ HAVALİMANI'NIN ÖDÜLLÜ KULESİ!
Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak 29 Ekim 2018'de açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin yeni görüntüleri de ortaya çıktı.
kule ‘lale' çiçeğinden esinlenerek tasarlarken, yeni havalimanını kullanacak tüm yolcuların görebileceği eliptik bir kule içeriyor.
Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin kaba inşaat işleri tamamlanarak cephe ve çatı kaplama işlerine geçildi. Kule, İstanbul'u temsil eden en önemli simgelerden olmaya aday.
17 KATLI KULE 90 METRE OLACAK
Pininfarina ve Aecom tarafından tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi, 90 metre yüksekliğinde ve 17 katlı olacak.
Chicago Athenaeum Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından verilen "2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü" kazanan kule "lale" figürünü taşıyacak.
Toplamda 6 bin 85 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak kulede 16 kişilik personel için çalışma imkanı sağlanacak. Kontrol katlarında yansıma ve akustik konforun dikkate alındığı ve 360 derece görüş olanağı sağlayan cam cephe sistemi yapılacak.
KONTROLÖRLER İÇİN HERŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
Kulede yemekhane, spor salonu, ofisler, dinlenme odaları, seminer salonu ve toplantı odaları yer alacak.Uçaklar iniş yaptıktan sonra park pozisyonuna kadar, follow-the-green konsepti adı verilen yerdeki ışıkların yönlendirmesi ile hareket edecek.
Ayrıca kontrolörler, artık tek bir ana ekrandan tüm bilgileri görebilecek olup her türlü işlemi ve iletişimi bu ana ekran üstünden yapabilecekler.
ŞİMDİDEN 30 BİN ÇALIŞANI VAR
Bakan Arslan, İstanbul yeni havalimanının inşaatı çalışmalarını değerlendirdi.
Havalimanı inşaatında çalışmaların en yoğun seviyeye ulaştığı yaz ayları için konulan 30 bin çalışan hedefine ulaşıldığını söyleyen Arslan, "Sürdürülebilirlik anlamında en önemli referanslardan biri olan Envision sertifikasına başvuru yapıldı ve kayıt süreci tamamlandı. Sertifika ile İstanbul yeni havalimanı, Kuzey Amerika dışında belgeyi alan ilk altyapı projesi olacak." diye konuştu.
Dünyanın sıfırdan yapılan tek çatı altındaki en büyük havalimanı olacak İstanbul yeni havalimanında yeni bir dönüm noktasının daha tamamlandığını dile getiren Arslan, 25 Temmuz itibarıyla 30 bin 66 çalışan ile İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olacak havalimanı inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.
Arslan, 2017 başında konulan 30 bin çalışan hedefinin de geçildiğini belirterek, şöyle devam etti "Yaz aylarında çalışan sayısının 30 bine çıkarılması hedeflenmişti. Büyük bir memnuniyetle temmuz ayı itibarıyla bu hedefimize ulaştığımızı belirtmek istiyorum. Yoğun yaz yağmurlarına rağmen şu an çalışmalar artan bir ivmeyle devam ediyor. Sıradaki hedef de kısa süre içinde çalışan sayısını 35 bin seviyesine ulaştırmak. Havalimanı tamamlanınca doğrudan ve dolaylı istihdam sayısının ise 225 bine çıkacağını öngörüyoruz."
Altyapı projelerinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendiren Sürdürülebilir Altyapı Enstitüsünün Envision Sürdürülebilirlik Sertifikasına başvurulduğunu anlatan Arslan, "Dünya çapında prestij sahibi sertifikayı almaya hak kazanan Kuzey Amerika dışındaki ilk ve dünyada en büyük altyapı projesi İstanbul yeni havalimanının olacağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"YÜZDE 57'Sİ TAMAMLANDI"
Arslan, 29 Ekim 2018'de açılması planlanan havalimanı projesinin yüzde 57'sinin tamamlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Terminal binası çelik çatı işleri büyük ölçüde tamamlanırken, terminal ana blok cephe ve çatı kaplama işlerine de başlandı. Bagaj sistemi inşaatında yüzde 65’lik ilerleme katedilirken 28 körüğün (yolcu köprüsü) montaj işlemlerine start verildi. 300’ün üzerinde asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen bant ekipmanı sahaya getirilerek montajlarına başlandı.
Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin kaba inşaat işleri tamamlanarak cephe ve çatı kaplama işlerine geçildi. Kule, İstanbul’u temsil eden en önemli simgelerden olmaya aday. Bunların yanı sıra havalimanı inşaatında 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yapılan birinci pist ve bağlantılı taksi yollarının asfalt kaplama işlerinde de sona gelindi."
Bakan Arslan, havalimanın açılışında devreye girecek 4 bin 100 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki ikinci pist ve bağlantılı taksi yollarının ise toprak işleri devam ederken, bazı kesimlerinde eş zamanlı alt temel çalışmalarına başlandığını anlatarak, terminal önündeki büyük apronda beton kaplama işlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM ÜÇÜNCÜ HAVALİMANININ SON HALİNİ İNCELEDİ
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da çalışmaları devam eden 5 projeyi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'la birlikte havadan inceledi. Başbakan Binali Yıldırım, "Şu haliyle havalimanının yüzde 55'i tamamlandı. Önümüzdeki yılın 29 Ekim'inde tamamen bitmiş ve hizmete alınmış olacak" dedi.
"OBA" helikopteri ile yapımı devam eden dev projeleri havadan inceleyen Yıldırım'a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.
"İLK ETAPTA 90 MİLYON YOLCU"
İlk olarak 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat sahasını inceleyen Başbakan Yıldırım, havalimanı siluetinin ortaya çıktığını söyledi. İlk bölümün önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, "Dünyanın en büyük havalimanı inşaatını havadan izleme, inceleme imkanı bulduk. Aşağı yukarı havaalanının silueti ortaya çıkmış durumda." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan üçüncü havalimanının ilk etapta 90 milyon yolcuya hizmet vereceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"İlk faz bile dünyadaki en büyük havalimanının ölçeği kadar, hatta daha üzerinde. Dolayısıyla bu havalimanımızın devreye girmesiyle ülkemiz; Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'nın havacılıkta buluşma noktası haline geliyor ve havacılığın merkezi oluyor. Tabii ki bu, bölge ekonomisine, küresel ekonomiye bambaşka bir boyut kazandıracak"
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI'NI İNŞAATINDAN SON KARELER
İstanbul Yeni Havalimanın dört etapta tamamlanması planlanıyor.
Dünyanın en büyük havalimanı olacak 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı'nda inşaat çalışmalarının yüzde 52.5'u Ramazan ayı içerisinde tamamlanmıştı. Havalimanın yolcu bilgilendirme ekranlarının testleri yapılırken, asansör ve körüklerin montajına da başlandı.
440 BİN TON DEMİR KULLANILDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın 3. havalimanı işçileriyle bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmada, Başbakan Yıldırım'a katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Projenin yapıldığı yer hakkında bilgi veren Bakan Arslan, Türkiye'nin havacılık sektöründe son 14 yılda önemli mesafe katettiğini vurguladı.
İGA Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz de inşaatta gelinen son nokta hakkında bilgi verdi.
Cengiz, 400 milyon metreküp bataklığı söküp attıklarını, proje kapsamında 40 milyon metreküp kaya dolgu yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
200 milyon metreküp dolgu ve toplam 800 milyon metreküp hafriyat yaptık. Birinci pistimizin asfalt işlemlerini tamamlamak üzereyiz, ikinci pistimizi de yıl sonunda bitireceğiz. Üst yapı anlamında dünyanın en büyük terminalini yapıyoruz. Terminal kısmının kaba inşaatını bitirdiğimiz projenin genelinde, 3 milyon metreküp beton döküp, 440 bin ton da inşaat demiri kullanmış bulunuyoruz.
Buna ilaveten, çatı çeliğini bitirmek üzere olduğumuz ana terminal başta olmak üzere 110 bin ton yapısal çeliğin alımını yapıp, büyük bir kısmının da imalat ve montajını bitirdik. Dün itibarıyla bagaj sistemi testlerine başladık.Dış cephe ve çatı kaplama işlerini en kısa sürede bitireceklerini aktaran Cengiz, ince işlerin de hızlı şekilde devam ettiğini anlattı.Mayıs sonu itibarıyla 3,8 milyar euro kaynak aktardığımız projemizin bugün itibarıyla yüzde 55'ini bitirmiş durumdayız" diyen Cengiz, bugün itibarıyla 27 binin üzerinde çalışan sayısının yaz bitmeden 30 binlere çıkacağını duyurdu.