Ukrayna savaşı AB’yi batışa sürüklüyor: İş dünyası dernekleri karamsar Alman mühendislik devi Manz AG iflasını açıkladı
ABD’ye karşı kendi rüştünü ispat etmeye çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, yeni üye almaya çalışırken evdeki bulgurdan oluyor. Ukrayna’yı tam üye yapmak istediği için Rus-Ukrayna savaşının ortasına düşen, bu nedenle de hem silah hem de para desteği yapan AB, üstelik Rusya’dan ucuza aldığı doğalgaz ve petrolü de kaybetti. Ambargo koydukları Rusya’dan el altından ama daha pahalı olarak enerji kaynağı satın alan AB, bunun karşılığını iflaslarla ödüyor.
AB, Türkiye’nin en büyük pazarlarından. Bu nedenle Türk ihracatçılar pazar çeşitlendirmesi için çalışmalar yapmaya başladı.
Avrupa Birliği, hepsinin üzerine Trump’ın seçilmesiyle tam anlamıyla kaosu yaşıyor. Çünkü, Trump, NATO korumasını bugüne kadar ucuza alan AB’ye ‘pamuk eller cebe’ dedi. Trump, seçimlerden önce AB’ye ‘güvenlik istiyorsanız daha çok ödemelisiniz’ demişti. AB, bütün bunların üzerine yıllardır yapmadığı savunma sanayisi alanında tekrar ağır harcamalar yapmaya mecbur kaldı. Bütün bu gelişmeler de, hem Alman iş insanları derneklerinin 2025 için daha kötümser olmasına hem de dev şirketlerin batmasına neden oluyor.
Alman makine mühendisliği şirketi Manz AG, sipariş azlığı ve finansman sorunları nedeniyle iflas başvurusunda bulunmaya hazırlandığını açıkladı. Şirketin Yönetim Kurulu, aşırı borçluluk nedeniyle iflas işlemlerinin başlatılmasına karar verdi.
Manz AG tarafından yapılan açıklamada, kredi sağlayıcıların yeni finansman sağlamama kararı iflas sürecini kaçınılmaz hale getirdiği belirtildi. Finansörler ve yatırımcılarla yapılan yoğun görüşmelerin çözüm üretmediği belirtilirken, şirket Yönetim Kurulu’nun potansiyel yatırımcılarla görüşmelere devam ettiği aktarıldı.
1435 çalışanın işi tehlikede
Otomasyon, lazer işleme ve metroloji alanlarında faaliyet gösteren Reutlingen merkezli Manz AG, 1435 kişiyi istihdam ediyor. 2023 yılında yaklaşık 250 milyon avro satış geliri elde eden şirket, özellikle sipariş eksikliği nedeniyle ciddi mali zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Ticari araç üreticisi Daimler Truck, 2022 yılında sermaye artırımının bir parçası olarak Manz AG’nin yaklaşık %10 hissesini satın almıştı.
Makine sektöründe kriz sürüyor
Almanya’nın tüm dünyada marka sektörü olan makine, siparişlerdeki sert düşüşü aşamadı. Alman Mühendisler Derneği (VDMA) verilerine göre, Ocak-Ekim 2024 döneminde sektörde siparişler geçen yılın aynı dönemine göre %20 azaldı.
Almanya’nın en büyük ikinci sektörü olan makine mühendisliği, 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlarken, üretiminin %70’ten fazlası ihraç ediliyor.
Manz AG’nin iflas süreci, Alman mühendislik sektöründe yaşanan sipariş krizinin büyüklüğünü bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, benzer sorunların sektörde yeni iflaslara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
IW: Alman iş dünyası 2025 yılı için kötümser
Öte yandan, İşveren odaklı Alman Ekonomi Enstitüsü IW tarafından yayınlanan ankete göre, Alman iş dernekleri mevcut durumlarını bir yıl öncesine göre daha kötü görüyor ve önümüzdeki yıl hakkında karamsar olmaya devam ediyor.
IW Direktörü Michael Huether, “Alman ekonomisi 2025 yılında da ayağa kalkamayacak” dedi.
Anket, 49 iş dünyası derneğinden 31'inin mevcut durumu 2023'ten daha kötü gördüğünü ve 49 sektör temsilcisinden 20'sinin gelecek yıl üretimde düşüş beklerken sadece 16'sının artış beklediğini gösterdi.
IW, yüksek enerji, işçilik ve malzeme maliyetlerinin yanı sıra aşırı bürokrasinin şirketler üzerinde baskı yarattığını ve uluslararası rekabete ayak uydurmalarını zorlaştırdığını belirtti.
Enstitü, belirsiz küresel durumun ihracatı engellediğini, yurtiçindeki siyasi kaosun ise yatırımları azalttığını sözlerine ekledi.
Kötü hava özellikle işgücü piyasasını etkilemekle tehdit ediyor: ankete katılan derneklerin yarısı önümüzdeki yıl sektörlerinde işten çıkarmalar beklerken, sadece 7 dernek istihdamın artmasını bekliyor.
IW, özellikle sanayide, örneğin demir-çelik, makine mühendisliği ve inşaat sektörlerinde daha az iş imkanı olacağını belirtti.