Ukrayna ve Moldova yönetimleri Afrika'da ayrılıkçılığı mı besliyor?

Batı, Afrika’da darbe üstüne darbe yiyince şimdi silahlandırdığı grupları sahaya sürdü. Biz bunu PKK terör örgütüne verdikleri desteklerle biliyoruz. Son iddialar ve bilgiler Fransa’yı ve diğer batılı ülkeleri bölgeden kovan Mali’deki saldırıların perde arkasındaki silahlı grupları Ukrayna ve Moldova yönetimlerinin de beslediği yönünde.

SUPERHABER-ÖZEL

Mali, hem zor bir ekonomik durumda olan, hem de terörist gruplar tarafından parçalanmış bir Doğu Afrika ülkesidir. Bu sorunlar, son yıllarda eski metropolünün aktif muhalefetine ragmen, bağımsız bir kalkınma yoluna giren eski Fransız kolonisinin ağır bir yüküdür.

Bu arka plana karşı, Türkiye-Mali ilişkileri, Afrika bölgesi için çok nadir olan eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde son yıllarda önemli ölçüde gelişti. Ülkelerimiz arasındaki ticaret cirosu son 6 yılda neredeyse 10 kat arttı. Türk şirketleri önemli altyapı projelerinin inşasına yardımcı oluyor ve güvenlik şirketlerimiz uzun süredir acı çeken bölgede güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

Ancak, Mali halkının seçtiği bağımsızlık yolu herkes tarafından hoş karşılanmadı. Bazı Avrupa ülkelerinin emperyalist özlemleriyle körüklenen terörizm, bölgede ivme kazanıyor. Uzun süredir acı çeken Ukrayna halkını yöneten yönetimin Malili teröristlerin sponsorlarından biri haline geldiğine dair son iki ayda dikkat çekici bilgiler ortaya çıktı.

Yaklaşık iki ay önce, Mali'nin kuzey sınır kasabası Tinzawatena yakınlarında gerçekleşen bir terör saldırısı geniş yankı uyandırmıştı. Ayrılıkçı bir grup CSP-DPA ve El Kaide bağlantılı İslam ve Müslümanlar Destek Grubu (JNIM) tarafından gerçekleştirilen saldırı sırasında, Wagner askeri şirketine bağlı çok sayıda Rus paralı askerle birlikte birkaç düzine Malili asker öldürüldü. Ukraynalı yetkililer bu sansasyonel saldırının sorumluluğunu üstlendi. Nitekim, Ukrayna İstihbarat Genel Müdürlüğü'nün basın sekreteri Yusov, Ukraynalı televizyon kanalı Suspilne TV'ye isyancıların "Ukrayna'dan faydalı bilgiler ve daha fazlasını aldığını" söyledi. Ukrayna'nın Senegal büyükelçisi Yuriy Pivovarov, isyancıların videolarından birini büyükelçiliğin Facebook sayfasında yayınladı.

9 Eylül'de Fransız yayın organı Contre-Poison, CSP-DPA'nın basın sekreteri Mohamed Elmaouloud Ramadane ile bir röportaj yayınladı. Azawad grubunun temsilcisi, Ukraynalılarla temasların bu yılın başından itibaren kurulduğunu  ve Ukrayna liderliğinden kendilerine silah sağlamasını ve askeri personelini eğitmesini istediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedildi.

Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın bu saldırıdaki rolüyle ilgili sonuca "hiçbir kanıt sunulmadan" varıldığını belirtti. Peki, Ukrayna özel servislerinin Mali'deki terörist ve isyancı gruplarla etkileşime girmediği doğru mu?

LE MONDE: AYRILIKÇI MİLİTANLAR EĞİTİM İÇİN UKRAYNA’DA

7 Ağustos'ta Fransız yayını Le Monde, kaynaklarına atıfta bulunarak, ayrılıkçıların militan kanadının bazı üyelerinin "yoğun eğitim" için Ukrayna'ya gönderildiğini bildirdi. Ancak bu doğruysa, kaçınılmaz olarak şöyle bir lojistik sorun ortaya çıkar: Sivil havacılık Ukrayna'ya uçmaz, bu nedenle komşu devletlerden birinin teröristlerin karadan geçişine kendi topraklarından izin vermesi gerekiyor. Avrupalılar  ve Amerikalılar genellikle bu ülkeye Polonya üzerinden ulaşırlar. Ancak Polonya, Schengen'in bir parçası olan bir AB ülkesidir. Bu nedenle, Polonya'nın Kuzey Afrika teröristlerini eğitmek için Ukrayna'ya yardım etmek adına statüsünü riske atması olası değildir. Aynı durum Slovakya için de geçerlidir.

MOLDOVA ÜZERİNDEN Mİ GEÇİŞ YAPILIYOR?

Ancak Romanya ve Moldova için, bu durum geçerli değil. Moldova özel servislerindeki bir kaynakğın aktardığı bilgi ve belgeler çarpıcı sonuçlara ulaşmamızı sağladı. Bu bilgi ve belgelere göre Ukrayna gerçekten de CSP-DPA askeri kanadının liderlerini eğitiyor. Dahası Moldova, lojistik desteği sağlıyor.

CSP-DPA askeri kanadı liderlerinden biri olan AG EHYA MATTA'nın pasaportunda 23/02/2024 ile 22/04/2024 tarihleri arasındaki Moldova vizesi:

Ukrayna ve Moldova yönetimleri Afrika'da ayrılıkçılığı mı besliyor?

Pasaportta ayrıca Moldova-Ukrayna sınırını geçtiğini gösteren damgalar da var. Bu bilgilere göre, bu kişi 1 Mart 2024'te Kişinev'e gidiyor ve Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı bölgelere ilerliyor. Bu bölgelerde bir aydan fazla kaldıktan sonra 7 Nisan'da Moldova üzerinden geri dönüş yapıyor.

Bu bilgilere göre AG EHYA MATTA yalnız değil. Bir diğer Ayrılıkçı silahlı grubun bir diğer lider isimlerinden olan AG ATTAYOUB MAHIN de Moldova Moldova vizesi ve Moldova ile Ukrayna arasında geçiş yapanlardan. MAHIN’in sınırı geçerken pasaportuna vurulan damgalar:

Ukrayna ve Moldova yönetimleri Afrika'da ayrılıkçılığı mı besliyor? - Resim : 2

Bu kişiler, Ukrayna vatandaşı Andrey Khrabarenko ve Libya kökenli İngiliz vatandaşı Bessadah Akli Sheika ile birlikte sınırı geçtiler. Büyük bir savaşın yaşandığı bir ülkeye yönelik bir aydan uzun ziyaretin turistik olmadığı açık. Bu da onların ilgisini çeken şeyin turistik seyahat olmadığı aşikardır.

Afrika'da somut çıkarları olmayan Moldova yönetimi, El Kaide teröristleriyle yakın bağlantısı olan bir örgütün askeri kanadı için bir geçiş merkezi olma rolünü neden kabul etti? Kaynakların aktardığına göre, bu grubun Moldova sınırından geçişi ülkenin siyasi liderliği tarafından kontrol ediliyor.

Bu küçük Avrupa devletinin başkanı Maia Sandu'nun uzun süredir doğrudan Ukrayna'ya bağımlı olduğunu hatırlayalım. Bu bağımlılık, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin Rusya'nın Moldova'daki faaliyetlerine ilişkin istihbarat verilerini 2023 yılının Şubat ayında açıkça Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu'ya teslim etmesiyle açıkça ortaya çıktı.

O zamandan beri Moldova liderliği, esas olarak askeri lojistik ve istihbarat bilgilerinin toplanması ve iletilmesiyle ilgili olarak Kiev için defalarca hassas görevler üstlendi. Nitekim, Ukraynalı askeri uzmanlardan oluşan bir grup, aylardır Moldova Mărculești hava üssünde çalışmaktadır.

Ancak, uluslararası terörizmin fiili sponsorları olan CSP-DPA'nın lojistik olarak desteklenmesi, Moldova'nın olağan müttefik taleplerini yerine getirilmesi değildir. Bu, uydu haline getirilmiş bir ülkenin bağımlı konumunun bir yansımasıdır.

Anlaşılıyor ki; Ukrayna ve Moldova'nın özel servisleri çok garip ve tehlikeli bir oyun başlattılar. Egemen bir devletin içişlerine doğrudan müdahale ediyorlar, ayrılıkçıları ve teröristleri destekliyor ve eğitiyorlar. Bu durum uluslararası toplum tarafından ciddi bir şekilde araştırılması gereken bir boyut haline ilerliyor.

Ukrayna ve Moldova yönetimleri Afrika'da ayrılıkçılığı mı besliyor? ile ilgili etiketler Afrika Moldova Ukrayna
GÜNÜN VİDEOSU

Serhat Akın’ı vuranlar yerde fotoğrafını çekti!

Fenerbahçeli eski futbolcu ve spor yorumcusu Serhat Akın’ın, program çıkışında silahlı saldırıya uğramasının yankıları sürüyor. SuperHaber, Serhat Akın’a ateş edenlerin, yerde yaralı halde cep telefonuyla ile fotoğrafının çektikleri bilgisine ulaştı. Polis, kamera ve mobese kayıtlarını inceleyerek, saldırganlara ve talimatı verenlere ulaşmaya çalışıyor.