Ukrayna'nın "Daha sert yaptırım" çağrısı sonrası ilk hamle Almanya'dan geldi: Tescil süreci durdu
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'ya daha sert yaptırım çağrısı yaparak "Yaptırımlar Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli" şeklindeki sözleri sonrası ilk hamle Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholzi hükümetin, Kuzey Akım 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas'taki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasına karşı ilk somut yaptırım geldi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğalgazını ülkeye taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurduklarını söyledi.
Başbakan Scholz, "Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya'nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2'ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor" dedi.
ABD'DEN DE YAPTIRIM GELMİŞTİ
Dün gece de Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığını duyurmuştu.
KUZEY AKIM 2 PROJESİ NEDİR?
Kuze Akım 2 projesi başladığı günden bu yana Avrupa Birliği'ni ikiye bölmüş durumda. Projeyle yıllık 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevkedilmesi hedefleniyordu.
Projenin toplam maliyeti ise 10 milyar euroyu buluyor. ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor. Projeye karşı çıkan ülkeler, Kuzey Akım 2'nin Avrupa ülkelerinin Rusya'ya bağımlılığını artırmaya çalıştığını öne sürüyor.