Ülke bayraklarında mor renk neden kullanılmıyor? İşte mor rengin ilginç tarihçesi
Mor renk tarih boyunca en pahalı renk olarak nitelendiriliyor. Sadece krallıkların ve imparatorlukların başındaki seçkin kitlelerin ulaşabildiği mor renk neden hiç bir dünya ülkesinin bayrağında kullanılmıyor? Bu güzel renk herkesin elde edebileceği bir renk haline nasıl geldi?
Dünya üzerinde 195 ülke olmasına rağmen, bu ülkelerin hiç biri bayraklarında mor renk kullanmyor. Peki ama neden?
Mor renk pigmentinin üretimi 18. yüzyıla kadar oldukça zordu.
İlk olarak bugünkü Suriye ve Lübnan'ın Akdeniz kıyı şeridinde yaşamış olan Fenikeliler tarafından kullanıldığı tahmin edilen mor renk, sadece bölgeye özgü deniz salyangozundan elde ediyordu.
Sadece bir gram boya elde edilebilmek için on binlerce salyangoz gerekiyordu ve yüzyıllar boyunca Murex olarak adlandırılan deniz salyangozlarından elde edilen pigmentlerle üretilmişti.
Mor rengin bu kadar maliyetli ve zahmetli olması tarih boyunca bu rengin kraliyet ve imparatorluk rengi haline gelmesini de sağladı.
Sadece seçkin kitlelerin ulaşabildiği mor renk, kumaştan kolay kolay çıkmaması ve güneş ışığına maruz kaldıkça parlamasıyla ariskokratlar tarafından arzulanmaya başladı.
Roma, Bizans, Pers imparatorluklarının yanı sıra, İngiltere'de de mor renk kraliyet ailesini simgeler hale gelmişti.
Hatta İngiltere'de I. Elizabeth, kendisi ve kraliyet ailesi dışında kalanların mor renkte giysiler giymelerini yasaklamıştı. Yasak öyle bir hale gelmişti ki Kraliyet ailesi dışında mor renk giymeye cüret eden kişiler, "hain" olarak sayılıyordu.
I. Elizabeth döneminde yarım kilo mor boyanın maddi değeri 1.5 kilo altın ediyordu. Hal böyle olunca mor rengin astromik değeri bu güzel rengin hiç bir ülke bayrağında kullanılmamasına yol açtı.
ŞANS ESERİ BULUNDU
Mor rengin genel kullanıma girmesi ve herkesin elde edebileceği bir renk haline gelmesi ise 19. yüzyılda İngiliz kimyager William Henry Perkin'in şans eseri sentetik mor rengi keşfetmesiyle mümkün oldu.