Uludere olayı nedir?

Türkiye'nin gündeminden aylarca düşmeyen olay, 6 yıl önce 28 Aralık 2011'te Şırnak Uludere'de yaşandı. 34 köylü F-16 savaş uçaklarının bombardımanı ile hayatını kaybetti. Olay, PKK'lı bir terörist grubun sınıra yaklaştığı yönünde gelen bilgi üzerine yaşanmıştı. Oysa gelen grup teröristler değil, kaçakçılık yapan köylülerdi. Sonradan acı olaya FETÖ'nün planladığı bir istihbarat oyununun neden olduğu anlaşıldı. Peki, Uludere (Roboski) olayı nedir? Ne zaman gerçekleşti? Nasıl oldu? Detaylar haberimizde...

FETÖ ile bağlantılı oldukları için gözaltına alınan isimler, Türkiye'yi sarsan olaylardaki FETÖ bağlantısını da gündeme getirdi. Uludere(Roboski) olayı vatandaşlarımız tarafından aranıyor. TSİ 21.37 – 22.24 arasında gerçekleştiğini belirtti. Peki, Roboski olayı nedir? Ne zaman gerçekleşti? Nasıl oldu? Detaylar haberimizde...

uludure_olauyafsa

ULUDERE OLAYI NEDİR?

Terör örgütü FETÖ cuntasının darbe girişimi sırasında ortaya çıkan bilgi ve belgeler, Türkiye'nin karanlıkta kalan ve ülkeyi iç karışıklığın eşiğine getiren olayları da aydınlatmaya başladı. Dink suikastı, Yazıcoğlu'nun şüpheli kazası ve Rus uçağının düşürülmesinin ardından Uludere'de 34 sivilin 'PKK'lı diyerek vurulması' olayı da FETÖ'ye uzandı. Uludere Hudut Tabur Komutanı Jandarma Binbaşı Hüseyin Erten, darbe girişimi ardından önce açığa alındı, dün de gözaltına alındı.

Olay, PKK'lı bir terörist grubun sınıra yaklaştığı yönünde gelen bilgi üzerine yaşanmıştı. Oysa gelen grup teröristler değil, kaçakçılık yapan köylülerdi. Sonradan acı olaya FETÖ'nün planladığı bir istihbarat oyununun neden olduğu anlaşıldı.

ULUDERE

İlçenin yüzölçümü 825 km2 olan Uludere (Kılaban), Irak ile 56 km sınıra sahiptir. Doğusunda Hakkâri ilinin Çukurca (Çel) ilçesi, batısında Şırnak ili ve Silopi ilçesi, kuzeyinde Beytüşşebap (Elkî) ilçesi, güneyinde Irak toprakları bulunmaktadır. Coğrafi olarak dağlık ve engebeli bir araziye sahiptir. Haftanîn ve Kêla Meme (Kel Mehmet dağı) dağları ilçenin en yüksek dağlarıdır. Ayrıca Suwar, Serhe, Haftanîn, Meydan, Elcan ve Şirîş önemli yaylalarıdır. İklimi genellikle karasaldır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. İlçeyi ikiye bölen Hezil Çayı'nın bir kolu olan Kılaban Deresi ilçeye hayat vermektedir.

KASABALAR VE KÖYLER

Mahalleler: Kılaban,Ödül,Gündoğdu,Özelli, Küçükçay, Yeşiyuva
Beldeler: Uzungeçit,Şenoba,Hilal
Bucak Merkezi: Ortabağ
Köyler: Akduman, Andaç, Ballı, Bağlı, Bağlıca, Bulakbaşı, Dağdibi, Doğan, Gülyazı, Işıkveren, İnceler, Onbudak, Şeyhan, Ortaköy, Ortasu, Taşdelen

DOĞA

Zengin folklorik yapısıyla Şırnak ilinin önemli bir ilçesidir. Yaylaları ve ırmaklarıyla gezilecek doğal alanlara sahiptir. Kendine has toprak evleriyle günümüzde örneğine az rastlanır bir mimari yapıya sahiptir. Yazın uzun selvi ağaçlarıyla kışında karıyla doğa harikası olan bir yerleşim yeridir. Bahar aylarında yaylalardan toplanan ve yemek yapılan pıncar, lüşık, kerenk, big gibi bitkiler halkın sebze ihtiyacını karşılar. Meyve olarak yenen ışgın ve temtol bitkisi yaza doğru yaylalarda toplanır ve çarşılarda satılır.

Flora ve Fauna bakımından zengin bir ilçedir. Endemik bitki, ters lale veya dağ lalesidir. Türkiye'de sadece Uludere-Hakkari arasındaki dağlarda yetişen ve koruma altında olan ters lale veya dağ lalesi olarak bilinen ilçenin sembolü olmayı hak eden bir bitkidir.

Ayrıca yapılan araştırmalara Anadolu'da soyu tükendiği söylenen Hazar kaplanı da, sonuncusu Şubat 1970’te Şırnak/Uludere’de Şehit Şen isimli bir köylü tarafından vuruluncaya kadar burada yaşardı. En son ilçenin sınırlarında görülmüştür. Yaban hayatı açısından zengin bir yapıya sahiptir. Başta dağ keçisi olmak üzere, ayı, yaban domuzu, geyik, tavşan, tilki, keklik ve birçok kuş türü mevcuttur. Yayla turizmi ve kış turizmine uygun bir coğrafyaya sahiptir.

YEMEK KÜLTÜRÜ

Hilisa (et, pekmez, dövülmüş buğdaydan yapılan bir yemektir)
Kutilika Pırince (Pirinçli içli köfte)
Kutilika savar (yassı bulgur içli köftesi)
Gurö Yemeği (Çökelek ve pirinçle yapılır. Pekmez ilave edilerek yenir. Yörenin en güzel yemeklerindendir. Eskiden düğünlerde mutlaka gurö yemeği yapılır gelen davetlilerin hepsine ikram edilirdi.)
Goyan pidesi: Malzemeler: Hamur, et, peynir, yumurta, yoğurt, zeytin
Yapılışı: Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Etli, pide şeklinde hamur açılır. Diğer malzemeler kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Malzemeler hamurun üstüne serpilir. Sıcak servis yapılır.

Suryaz (yaylalarda toplanan bir ot türünün soğanla kavrularak yapılmış sebze yemeği)

Uludere olayı nedir? ile ilgili etiketler roboski roboski olayı nedir nasıl öldü
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.