Üniversite öğrencilerini ilgilendiriyor: YÖK'ten yatay geçiş düzenlemesi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üniversite öğrencilerinin öğrenim gördüğü okuldan kurum içi ya da kurumlar arası geçiş hakkı sağlayan 'Yatay Geçiş' ile ilgili düzenleme getirdi. Peki bu düzenleme nedir? Detaylar haberimizde...
Üniversitelerde öğrencilere tanınan yatay geçiş hakkı, öğrenim gördüğü bölümün birinci ve ikinci sınıfında kurum içi ya da kurumlararası geçiş yapabilmektedir. Geçiş yapabilmek için öğrencinin not ortalamasına göre gerçekleştirilen bu durum değişti. YÖK, üniversitelerde programlar arası yatay geçiş koşullarına yeni düzenleme getirdi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite öğrencilerinin diploma programları arasında yatay geçiş başvurularının, genel not ortalamaları ile kayıt oldukları yıldaki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarının en az yüzde 40'ının hesaplamaya dahil edilerek senatoların belirlediği kriterlere göre değerlendirilmesini kararlaştırdı.
Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, yatay geçiş başvuruları, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az yüzde 40'ı hesaplamaya dahil edilerek, senato tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilecek ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanacak. Bu hüküm, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe girecek.
Bunun yanında başarı şartını taşıyan diğer adaylar, başarı sırasına göre yedek aday olarak ilan edilecek. Bu hüküm, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.