Üniversite sınav sistemi de sil baştan değişiyor!

YGS ve LYS sınavı kalkacak mı sorusu milyonlarca öğrenci tarafından bu aralar en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son günlerdedi açıklamaları gündemi uzun süre meşgul etti. Hem liselere giriş TEOG, hem de üniversiteye giriş YGS-LYS sınavlarının kaldırılacağı konuşulmaya başlandı. ABD seyahatinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. TEOG sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdikten sonra üniversite sınavında herhangi bir değişiklik olup olmayacağına da değinen Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı'nın söyledikleri ne zaman gerçekleşecek? YÖK Başkanı konuyla ilgili ne söyledi? Peki, YGS ve LYS sınavı kalkacak mı? YGS ve LYS sınavının yerine hangi sistem gelecek? sorularının cevabı haberin devamında...

Son günlerin gündeme oturan konularından biri de liseye giriş TEOG ve üniversiteye giriş YGS ve LYS sınavları. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti esnasında yapmış olduğu açıklama, YGS ve LYS kalkacak mı sorusunu akıllara getirdi. ABD gezisi esnasında çok sayıda önemli açılamada bulunan Recep Tayyip Erdoğan özellikle sınavlar konusunda kafalarda soru işareti bıraktı. Milyonlarca öğrenci ve velinin yakından takip ettiği YGS LYS kalkacak mı konusu, kısa bir süre içerisinde ilgili kişilerle paylaşılacak. Peki, ilgili ilgisiz birçok kişinin araştırdığı YGS ve LYS kalkacak mı? YGS ve LYS sınavının yerine hangi sistem gelecek? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. YÖK Başkan'ı YGS ve LYS ile ilgili ne dedi? Detaylar haberimizde...

sfdf

YGS-LYS KALKACAK MI?

ABD seyahatinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. TEOG sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdikten sonra üniversite sınavında herhangi bir değişiklik olup olmayacağına da değinen Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." ifadesini kullandı.

"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

Üniversite sınavıyla ilgili gelişmelerin önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.

SGSGSD

YEKTA SARAÇ SÖZ KONUSU DEĞİL DEDİ

Saraç, “Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak” dedi.

TEOG KALKTI

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği müjdeyi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz verdi. TEOG sınavı artık yapılmayacak! Liseler, not ortalaması ve adrese dayalı olarak öğrenci alacak.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yapılmayacağını açıkladı. TEOG’dan dolayı etüt merkezleri arttığını dile getiren Yılmaz “Çocuklar büyüdüğünün farkına varmıyor. Evlatlarımızın yarış atı konumuna girmesini hangi anne baba ister? Hiç kimsenin kaygılanmasına gerek yok, herşey iyiye gidiyor” açıklamasında bulundu. TEOG yerine gelecek sistemle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yılmaz “Milli Eğtim Bakanlığı ‘nın (MEB) hazırladığı çalışma Bakanlar Kurulu’muza sunacağız. Bakanlar Kurulu’nda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız” ifadesini kullandı.

YÖK BAŞKANI KONUYLA İLGİLİ NE SÖYLEDİ?

YÖK Başkanı Yekta Saraç konuyla ilgili şöyle konuştu: "Giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Fakat öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Başkanı olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak. Çünkü bu hususta bir istikrarın söz konusu olması icap ettiğini düşünüyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatı, öncelikleri ve kazandırmak istedikleri yetkinlikler her zaman için dikkate almamız gereken hususlardır, tabii ki dikkate alacağız."

4 FORMÜL MASADA

1. Önceden puanları duyurulan liseler, kayıtlarını öğrencilerin not ortalamasına göre yapacak. Okulların başarı oranını artırmak için not ortalamalarında oynama yapılmaması için MEB çalışma başlatacak.

2. MEB tarafından daha önce belirlenen nitelikli liseler sınavla öğrenci alacak. Diğer okullar ise not ortalamasına göre öğrenci alacak.

3. Nitelikli liseler sınavla öğrenci alacak. Diğer öğrenciler adreslerine en yakın liseye kaydını yaptıracak.

4. Nitelikli okullar kendi bünyesinde sınav yapacak, not ortalamasına göre liselere yerleşilecek. Geriye kalan yani sınavı kazanamayan, istediği okula da puanı yetmeyen öğrenciler ise oturdukları yere en yakın liseye gidecek.

SADFA

YGS VE LYS SİSTEMİ NEDİR?

YGS VE LYS ülkemizde ortaöğretimi tamamlayan öğrencilerin, yükseköğretime geçişini veya girişini düzenleyen sistemdir. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşmaktadır. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, İkinci aşama LYS, 5 oturumda yapılmaktadır.

YGS NEDİR?

Her yıl mart ve nisan aylarında gerçekleştirilen YGS sınavı, ikinci sınava girecek adayları seçmek, açık öğretim programları, ön lisans programları ve meslek lisesinin devamı olarak kabul edilen lisans programlarına yerleştirmede kullanılacak puanları üretmek için yapılan bir sınavdır.

Sınav tek oturum olarak uygulanır, süresi 160 dakikadır. Ortaöğretim mezunu yada ortaöğretim kurumlarında o yıl mezun olabilecek öğrenciler başvurabilir. Soruların kapsamı genelde 9. Sınıf dersleridir. Sorularda direk bilgi sormadan çok okuduğunu anlama, mukayese etme, bağlantı kurma ve temel kavramlardan soru gelmektedir.

YGS sonucunda 6 farklı puan türü hesaplanır, bu puan türleri şunlardır.
YGS 1 ve YGS 2 Sayısal ağırlıklı ( Fen- Matematik) puan türleridir.
YGS 3 ve YGS 4 Sözel ağırlıklı ( Türkçe – Sosyal ) puan türleridir.
YGS 5 ve YGS 6 Eşit ağırlıklı (Türkçe – Matematik) puan türleridir.

YGS’ de 150 puan barajını geçmek için her testten 4 net yani yaklaşık olarak 16 net yapmak gerekir.

YGS’ de 180 puan barajını geçmek için her testten 8 net yani yaklaşık 32 net yapmak gerekir.

YGS’deki testlerin LYS puan türlerinin hesaplanmasına etkisi en fazla %40 (*200 puan) olmaktadır. Yani YGS testlerinin MF, TM ve TS puan türlerinin her birine katkısı en fazla %40 dır.

LYS NEDİR?

LYS 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilmektedir.. Her oturumda farklı bir sınav uygulanmaktadır. Dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara katılabilir.

Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre EN AZ İKİ LYS’ye katılmak zorundadır.

YGS’de 180 barajı geçen herkes LYS’ye girebilir.

Sorular Lise 10, Lise 11 ve Lise 12 ağırlıklı konulardan oluşmaktadır. Lise 9 konularından da az oranda soru gelmektedir. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorulardır.

Haziran ayı içinde (iki hafta sonu cumartesi-Pazar olacak şekilde 4 günde) her bir LYS tek oturumda uygulanır.. Sorular bilgi düzeyini ölçmek için sorulur.

Lisans Yerleştirme Sınavı şu bölümlerden oluşmaktadır.
LYS 1 ( Matematik 80 soru),
LYS 2 (Fen Bilimleri 90 soru),
LYS 3 (Edebiyat-Coğrafya 80 soru),
LYS 4 (Sosyal Bilimler 90 soru),
LYS 5 (Yabancı dil 80) soru

Eğer sadece MF puan türünde bir lisans programına yerleşilmek isteniyorsa YGS+LYS-1(Mat-Geo)+LYS-2(Fen Bil.) sınavlarına girmek yeterli olacaktır.

Sadece TM puan türünde bir lisans programına yerleşilmek isteniyorsa YGS+LYS-1(Mat-Geo)+LYS-3(Ed-Coğ) sınavlarına girmek yeterli olacaktır.

Sadece TS puan türünde bir lisans programına yerleşilmek isteniyorsa YGS+LYS-3(Ed-Coğ)+LYS-4 (Sos Bil) sınavlarına girmek yeterli olacaktır.

Sadece Dil puan türünde bir lisans programına yerleşilmek isteniyorsa YGS+LYS-5 (Dil) sınavlarına girmek yeterli olacaktır.

Tüm puan türlerinden tercih yapılmak isteniyorsa YGS+LYS-1+LYS-2+LYS-3+LYS-4+LYS-5 sınavlarına, yani bütün sınavlara katılmak gerekmektedir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.