Ünlü tiyatrocu Genco Erkal kimdir? Genco Erkal ne zaman, neden öldü?

Genco Erkal kimdir? Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti. Genco Erkal kimdir sorusu araştırılıyor. Genco Erkal neden öldü? Peki, Genco Erkal hakkında neler biliniyor?

Bir süredir kan kanseriyle mücadele eden usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal 86 yaşında hayatını kaybetti.

Genco Erkal'ın ardından kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu'nun sosyal medya hesaplarından veda paylaşımı yapıldı: 

"Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez... Tek hecesiz elveda."

86 yaşında hayatını kaybeden Genco Erkal kimdir? Genco Erkal hakkında ne biliniyor?

Genco Erkal, 28 Mart 1938'de İstanbul'da doğdu. Babası deniz subayı Reşat Bey, annesi moda tasarımcısı ve terzi Nebahat Erkal idi. Usta oyuncu, Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Koleji'nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.

Tiyatroya küçük yaştan itibaren ilgi duydu. Robert Koleji'ndeki öğrencilik günlerinde tiyatroyla yoğun olarak ilgilendi. Ailesi tiyatroculuk yapmasını onaylamadığı için üniversitede psikoloji eğitimi aldı, tiyatroyla amatör olarak uğraştı. 1957'de amatör bir oyuncu olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.

PROFESYONEL KARİYERİ

Genco Erkal'ın profesyonel tiyatroya başlaması, Muhsin Ertuğrul'dan gelen teklifle oldu. Oyunculuk yaşamına Kenter Tiyatrosu'ndan sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve Ankara'da askerlik yaparken temas ettiği Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti. 1963’te Arena Tiyatrosu’nda sahnelenen 'Aslan Asker Şvayk' oyunundaki 'Şvayk' rolüyle dönemin tek tiyatro ödülü İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. Ardından Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda 'Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti.

Nikolay Gogol'un 'Bir Delinin Hatıra Defteri' adlı öyküsünü tiyatroya uyarladı ve Türkiye'de oynanan ilk tek kişilik oyun olarak 1965'te Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahneledi.  Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

10 yıl değişik tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra 1969 yılında Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile birlikte devrimci bir tiyatro topluluğu olan Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. 

 PEK ÇOK ESERİ UYARLADI

Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nâzım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.

Sinemada 1982’de At ve 1983’te Faize Hücum filmleri ile “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal' aldı.

Ünlü tiyatrocu Genco Erkal kimdir? Genco Erkal ne zaman, neden öldü? ile ilgili etiketler Genco Erkal
GÜNÜN VİDEOSU

Manisa'da mallarına el konulan seyyar satıcı gözyaşlarına boğuldu: Ben çocuklarımı nasıl okutacağım!

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde zabıta tarafından mallarına el konulan seyyar satıcı gözyaşları içinde ”Allah aşkına bu hafta okullar açılıyor, ben ne yapacağım ağabey? Bir çıkar yolu gösterin, sabıkalıyız diye işe de almıyorlar” diyerek feryat etti