USTASINDAN EBRU SANATININ İNCELİKLERİ!
Ebru sanatçısı Birgül Tayfur, Geleneksel Türk sanatı olan Ebru sanatının inceliklerini SuperHaber izleyicileri için anlattı.
Geleneksel Türk sanatlarından biri olan Ebru sanatı, yoğunlaştırılmış su üzerinde boyalara fırça ya da iğne ile desen verilerek kağıda aktarılmasıdır. Ebru sanatında gül dalına sarılmış at kılından yapılan fırçalar başta olmak üzere kağıt, kitre, tekne, öd, biz ve boya gibi birçok malzeme kullanılmaktadır. Boya için ise toprak ve demir oksit kökenli malzemeler seçilmektedir. Ebru’nun çiçekli, taraklı ve battal başta olmak üzere birçok çeşiti bulunmaktadır.
Ebru sanatçısı Birgül Tayfur, Ebru sanatının inceliklerini anlatırken ”Ebru sanatı usta-çırak ilişkisiyle meşk usulü ile gerçekleştirilir. Uzun bir zaman ister, tabi bu çalışmaya da bağlı. Bunun sonunda da hocasıyla talebe arasında bir gönül bağı kurularak artık ebru yapabildiğine dair icazet verilir. Renklerin birbirine uyumu ebruyu daha da güzel gösterir. Çok güzel bir ebru yaptığınızda renkler birbirine uygun olmazsa güzel olmaz. Ebru yaparken, kağıdı üzerine koyduğunuzda desen yapışana kadar bekletmek gerekiyor. Tecrübe ederek hangi noktada yapıştığını anlıyorsunuz. Bazen kağıdı düzgün yatırmadığınızda içinde hava kabarcıkları kalıyor. Böyle bir durumda kağıdın üstünde elinizi gezdirmeniz gerekiyor, değişik bir ses çıkar. Üstünde boşluk olduğuna olmadığı anlaşılır zaten ve kağıt deseni almaz. Kağıdı tekneye yatırırken acele etmeden, yavaş ve dikkatli bir şekilde almak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Ebru sanatı nasıl yapılır? Ebru yaparken malzemeler nelerdir? Kaç çeşit ebru yapılıyor? Ebru yapmanın püf noktaları nelerdir?
Ebru sanatının bütün incelikleri SuperHaber YouTube kanalında yayında...