"Uygurlara yardım edin, Çin'de hapisteyim"
Rusya'da bir kişi internetten satın aldığı The North Face marka terliğin içerisinde yardım talebinde bulunulan bir not buldu. Notta, "Yardım edin, Çin'de hapisteyim. Lütfen Uygurlara yardım edin" yazıyordu. Terliğin içinde çıkan not, Çin'in Uygurları Batılı markaların tedarik zincirinde yer alan fabrikalarda zorla çalıştırdığı iddiasını yeniden gündeme getirdi.
St. Petersburg şehrinde yaşayan Arslan Gibadullin adlı kişi internet üzerinden sipariş verdiği terlikler kendisine teslim edildiğinde hiç ummadığı bir durumla karşılaştı.
Gibadullin terliğin içerisinde yardım isteyen bir not buldu. Küçük bir kağıda yazılmış İngilizce notta, "Yardım edin, Çin'de hapisteyim. Lütfen Uygurlara yardım edin" yazıyordu. Gibadullin bu notun fotoğrafını çekip Instagram hesabında paylaştı.
Moscow Times'a bulduğu notla ilgili bilgi veren Gibadullin, "Eve geldim, terlikleri giymeye başladım. Elimi terliklerden birinin içine soktuğumda, içeriye sıkıca dikilmiş tuhaf bir notla karşılaştım" ifadesini kullandı.
SourceMap adlı online veri kuruluşunun sunduğu tedarik zinciri haritası, The North Face'in ürünlerinin çoğunun Vietnam'da üretildiğini, bu ürünler için gerekli materyallerin birçoğununsa Çin'den geldiğini ortaya koyuyor.
UYGURLAR ZORLA MI ÇALIŞTIRILIYOR?
Gazetenin gerçek olup olmadığını doğrulayamadıklarını ifade ettikleri not sosyal medyada hızla yayılıren, küresel moda endüstrisinin Çinli tedarikçilerle olan ilişkisini ve bu kuruluşların Uygurları zorla çalıştırdığı iddialarını yeniden gündeme getirdi.
Avustralyalı düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün mart ayında yayımladığı rapora göre, Çin'deki kamplarda tutulan 80 bin kadar Uygur Türkü 2017-2019 döneminde dünyanın önde gelen şirketlerinden bazılarının Çin genelindeki fabrikalarına gönderildi.
Uluslararası haber ajanslarına göre Apple, BMW, Sony, Nike, Huawei, Samsung ve Volkswagen gibi küresel şirketler bu fabrikaların tedarik zincirinde yer alıyor.
Bu yıl temmuz ayında da 180'den fazla insan hakları grubu, neredeyse tüm moda endüstrisinin Çin'in Sincan bölgesinde Uygurların zorla çalıştırılması suçuna ortak olduğunu iddia ederek, bu markaları ürün tedarik etmeye son vermeye ve Çin'de "zorla çalıştırmadan" yararlandığı iddia edilen tedarikçilerle ilişkilerini kesmeye çağırmıştı.