Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar, yaz tatilinde yemek düzeni bozulan çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirerek dengeli bir forma getirmek için ailelerin diyetisyen ve öğretmen ile iş birliğinde bulunması gerektiğini söyledi.
Uzman Diyetisyen, çocukların sağlıklı beslenmesi için tüketmesi gereken besinleri sıraladı
Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar, okula giden çocukların dengeli ve düzenli beslenmelerini sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi konusunda ailelere öneride bulundu. Sayar, kahvaltıda protein değeri yüksek süt, yumurta, peynir, öğle yemeğinde protein içerikli besinler, akşam yemeğinde ise kurubaklagil tüketilmesini önerdi.
Anne ve babaları, çocukları hazır ve paketli gıdalardan uzak tutmaları hakkında uyaran Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, okula başlayan öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri için ebeveynlere tüyolar verdi:
“Yaz tatili döneminde çocukların bozulan yemek düzenini, bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için sağlıklı ve dengeli bir forma getirmelisiniz. Tam gün okulda olan çocuklar öğle öğünlerini yemekhanede, kantinde ya da yanlarında götürecekleri beslenme çantalarıyla yapıyor. Okul menülerinde neleri tüketecekleri bir diyetisyen, öğretmen ve ailelerinin iş birliği ile belirlenirse çocukların yanlış seçimler yapması veya tek yönlü beslenmesi engellenmiş olur.”
KAHVALTIDA PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK GIDALAR TERCİH EDİLMELİ
Kahvaltıda şekerli besinler yerine büyümek için gerekli olan proteinden zengin gıdaların çocukların beslenmesine eklenmesi gerektiğini işaret eden Sayar, “Süt, yumurta, peynir, tokluk sağlayacak yararlı yağları içinde bulunduran zeytin, ceviz, fındık, vitamin ve minerallerden zengin taze maydanoz domates salatalık gibi sebzeler, günlük enerji ihtiyacımızın çoğunluğunu sağlayan tam tahıllı ekmek, tahıl gevreği gibi besinler kahvaltı öğününde mutlaka olmalı” açıklamasını yaptı.
Öğle yemeğinde protein kaynağı olması gerektiğini vurgulayan Sayar, şunları kaydetti;
“Et, tavuk, balık, köfte veya yumurtalı ve peynirli menüler tercih edilmeli. Makarnayı peynirli tercih ederek, pirinç pilavı yerine bulgur kullanarak, börekleri de peynir ya da kıymalı yaparak proteini yüksek hale getirilebilirsiniz. Son olarak yemekte yan ürün seçenekleri olarak salata, yoğurt, cacık tüketilebilir. Evden götürülecekse tam tahıllı ekmek arası peynir, evde hazırlanmış köfte, tavuk yanında ayran veya taze sıkılmış meyve suyu veya süt götürebilir. Çocukların beslenmesine mantı, döner gibi fazla karbonhidrat ve yağ içeren yemekler, gazlı ve şekeri yüksek içecekler uygun değildir.”