'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yıkılan binlar ve can kayıpları nedeniyle 10 ilde hayat durma noktasına geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem riskinin bulunduğu noktalara dair önemli açıklamalarda bulundu. İşte deprem uzmanından 'uyarı' niteliğinde açıklamalar...
Uzman isim uyardı: Depremler kentlere stres yükledi, sıradaki fay kırılmaları o noktalarda olacak!
Kahramanmaraş merkezli büyük yıkımların olduğu ve 30 bini aşkın kişinin öldüğü depremlerin ardından hangi bölgelerde deprem riskinin arttığı da merak ediliyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem bölgesinde kırılmayan fay hatları olduğuna dikkat çekerek ‘’Son deprem bu noktalara stres yükledi. Bu yüzden sıradaki kırılmalar o kısımlarda olabilir” diyerek uyarıda bulundu.
Posta'nın haberine göre; Kahramanmaraş depreminin kendine ait özellikleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Kahramanmaraş Pazarcık’taki deprem, ikinci büyük deprem olan Elbistan’daki depremi tetikledi. Bu haritaya baktığımız zaman fayları kızak gibi düşünürsek birinci kızakta, Arap plakası doğuya doğru kayıyor. Bu durum Adıyaman Gölbaşı ve Pazarcık kırılmasını yarattı. Diğer kızak ise Arap plakası kuzeye doğru ilerliyor, bu da aslında Ölüdeniz fayı. Bundan sonraki deprem Çelikhan'dan Doğanşehir Elbistan hattı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
“KAT KAT BİR KIZAK ŞEKLİNDE”
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem sonrasında Malatya bloğunun doğuya doğru kaydığını belirterek, “Fay boyunca Malatya bloğu doğuya doğru kayıyor. Bu, Adana'ya doğru giden kesimdir. Bunların kuzeyindeki alandaysa Kayseri bloğu Adana'ya doğru kaymaktadır. Bu durum, kat katlı bir kızak şeklinde Anadolu Toros bloğu parçalar. Dilimler halinde batıya doğru, güneybatıya doğru ilerleyerek Çukurova havzasının içine doğru, ırmakların akması gibi faylar da o bölgeye doğru akmaktadır” diye konuştu.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kahramanmaraş’ta iki depremin art arda gelmesinin nedenlerini harita üzerinden tek tek açıkladı.
Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı’nın birlikte çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bu iki fay dirsek şeklinde birlikte çalışır. Ölüdeniz fayı Lut Gölünden kuzeye doğru giden fay hattı boyunca Arap plakası kuzeye gidiyor. Doğu Anadolu fayı boyunca da Arap plakası doğuya doğru giderek yanal atımlı fay oluşturuyor. Bu sistem Sivrice ile Ölüdeniz fayı kuzey kesimi arasında bir çift deprem oluşturdu. Dolayısıyla Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen deprem, komşu faylardaki stres seviyesinde artışa neden oldu” ifadelerini kullandı.