Uzman isimden beklenmeyen açıklamalar! İstanbul'da deprem olacak mı?

Bugün sabah saatlerinde Düzce’de yaşanan deprem sonrası SuperHaber, deprem uzmanı Profesör Dr. Şener Üşümezsoy’a ulaştı. Düzce depreminin sebeplerinden bahseden Üşümezsoy “İstanbul’da büyük deprem olacak mı?” sorusuna da cevap verdi. Peki Düzce depreminin oluşumundaki etkenler neler? İstanbul’u bekleyen büyük bir deprem var mı? İşte deprem uzmanı Profesör Dr. Şener Üşümezsoy’un SuperHaber‘e yaptığı açıklamalar…

SuperHaber, Düzce’de sabah saatlerinde yaşanan deprem sonrası deprem uzmanı Profesör Dr. Şener Üşümezsoy’a ulaştı. Yaşanan depremin 17 Ağustos 1999 yılında çatlayan bir fay hattının artçısı olduğunu belirtti. İşte Profesör Dr. Şener Üşümezsoy'un açıklamaları:

Uzman isimden beklenmeyen açıklamalar! İstanbul'da deprem olacak mı?

“BUGÜN SABAH SAATLERİNDE MEYDAHA GELEN DEPREM 17 AĞUSTOS’TA YAŞADIĞIMIZ DEPREMİN ARTÇISI”

17 Ağustos’ta kırılan fayın bir ucu, Akyazı’dan Karadere’ye doğru giden bir hattaydı. 17 Ağustos depremini takip eden dönemde herkes Adalar fayı kırılacak diye düşünürken, ben adalar fayının öyle bir fay olmadığını fayın asıl riskinin Düzce’de olduğunu çünkü Karadere fayına çatal gelen bir kolla denk gelerek Efteni Gölü’nden Düzce’ye doğru gittiğini belirtmiştim.

Düzce fayı 12 Kasım’da kırıldı. Geçen yıl da yine Gölyaka’da Düzce - Efteni fayı ile Karadere fayının kuzey doğu devamında Gölyaka fayı dediğimiz hattının birleştiği bir noktada deprem olmuştu. 

Ben herkes İstanbul’da deprem olacak derken, bahsettiğimiz 17 Ağustos‘ta kırılan fayın artçısı olarak Düzce depremi gerçekleşecek demiştim. O dönemde stres yüklenen Gölyaka Karadere fayı sistemde bir çatal oluşturmuştu. Bu çatalın Doğu batı gideni Düzce’ye giderken, kuzey doğu gideni Gölyaka’ya gitmekteydi. Orada olan deprem, aslında bugün yaşanan depremin bir öncüsüydü. Ama tümü 17 Ağustos depreminde stres yüklenmiş fay sistemiydi. Bugün yaşadığımız deprem de 17 Ağustos depreminde stres yüklenmiş bir fay hattından meydana geldi. Önce Düzce fayı bir kaç ay sonra kırıldı, sonrasında 20 yıl sonra yani bugün geçikmiş olarak Gölyaka kesimi kırıldı. 

BU BÖLGEDE RİSK NEDİR? 

Düzce fayında yırtılma derinliği 20 kilometreydi. Fay 40-50 kilometre olduğu için 7.2’lik depremle daha büyük düzeyde yırtıldı. Bugün yaşadığımız 6 şiddetindeki  depreme baktığımız zaman ise yaklaşık 100 kilometrelik bir yüzeyin yırtılmış olduğunu görmekteyiz. Fayın bu boyutu ve derinliği 10 kilometre olduğu için, 10 kilometrelik bir sağda, yüzeyde kırılması gerekmektedir. Düzce Ovası’nın doğu kenarındaki fay uzunluğu buna denk düşmektedir. Böyle olunca da buradaki stres boşalmıştır. 

Bugün yaşadığımız deprem 17 Ağustos’ta kırılan sistemin birbiriyle mücadele etmesinden meydana geldi. Yani normal kuvvetiyle hareket eden sıkıştırma kuvveti ve fay düzlemine paralel ters yönde hareket eden makaslama yöntemi normal kuvvetli fay düzlemine dik gelen kuvveti yendiği zaman deprem oluyor. Ama bu iki enerji yan faylara yükleniyor. Bahsettiğimiz çatal birbirinden ayrıldı ve bir kol Düzce’ye doğu gitti Bugün yaşanan depremde ise Kuzey’e doğru Karadere’ye doğru haraket vardı ve bu yırtıldı. Geçen sene bu yırtılmanın hareket işareti verilmişti. 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ YAŞANACAK MI?

Her deprem sonrası Marmara Bölgesi riskli deniliyordu. Üstelik hemen depremden sonra fayın Yalova Çınarcık’a doğru gidip, oradan Esenköy’e doğru döndüğünü görmeyip, fayı adalara doğru götürüp bütün kuzey marmara kıyısından geçeceğini varsayan söylemler bugün de söyleniyor. Bahsedilen söylemde 30 yıl içerisinde 7.4 şiddetinde iki tane deprem olacağına dair makaleler yurt içinde de yurt dışındada yayımlandı. Bu söylemler üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen ve makale yazarları dahi kendi söylemlerini çöpe attığı halde "BÜYÜK DEPREM GELİYOR” söylemini sakız gibi ağızlarına doladılar.

Oysa biz bu makaleleri yazdığımız zaman Kuzey Marmara kenar fayını risk olarak görüyorduk. Sonrasında kenar fayın herhangi bir risk teşkil etmediği ve çalışmalarımız sonucunda Yeşilköy ve Büyükçekmece arasındaki orta sırtı kesen bir fay olmadığını belirttik. 

MARMARA’DA ORTA SİLİVRİ ÇUKURUNDA 2 YIL ÖNCE YAŞANAN DEPREMİN FAY HATTI BULUNUYOR 

Marmara’da orta Silivri çukurunda iki yıl önce olan depremin fay hattı bulunuyor. O fayda 35 kilometrelik bir fay ve 6.5 üzerinde kesinlikle bir deprem yaratamaz. Çünkü bu fay çok sığ. Bu boyutu ile bakıldığı zaman burada hem ben 17 Ağustos sonrası fay hattı Adalar’a doğru gidiyor dediğim zaman hayır Çınarcık diye uyarıda bulunmuştum. 

SİLİVRİ DEPREMİ, İSTANBUL’DA BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Silivri Depremi, “İstanbul’da büyük bir depremi tetikler mi?” konusunda makale yazdığından bahseden Profesör Dr. Şener Üşümezsoy önümüzdeki yıllarda İstanbul’da 6.5 şiddetinde bir depremi ön görmediğini belirtti.

Uzman isimden beklenmeyen açıklamalar! İstanbul'da deprem olacak mı? ile ilgili etiketler Düzce deprem 17 Ağustos Depremi