Uzmandan muhteşem haberler! Serum için süre belli oldu...
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüse karşı Türkiye'de uygulanan tedavilere ilişkin önemli bilgiler verdi. ABD'nin de hastalarında kullandığı iki ilacın hastalarda yüzde 90 oranında başarılı sonuç verdiğini, yoğun bakım hastaları içinse başka bir ilaç çalışıldığını ifade etti. Şener, plazma çalışmasının ise 2-3 ay içerisinde sonuç vereceğini söyledi...
CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'nin konukları arasında bulunan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin koronavirüs tedavi süreçlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü ve ABD'nin de uygulaya geldiği şablonlarla uyumlu bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Şener, ABD'nin bin 100 hastada çalışmaya başladığı iki ilacın 1940'lardan bu yana başka hastalıklarda kullanıldığını anlattı.
Şener bu iki ilacı kendilerinin de kullandığını ve genel olarak hastalarda yüzde 90-92 oranında etkili olduğunu ifade etti.
Hastalıkta ikinci evre olarak kabul edilen vakalarda ise Japonya kökenli olan ve Çin'den getirilen Favipiravir adlı ilaçla ilgili Türkiye'nin elinde çok sayıda veri olmasa da bu konuda da yüzde 75-80 oranında olumlu sonuç alındığını vurgulayan Şener, dördüncü aşama bir ilaç daha kullandıklarını bunun da septik yani çoklu organ yetmezliği olan hastalarda başarılı olunduğunu söyledi.
Ahmet Hakan'ın "çok iyi haberler bunlar" demesi üzerine "Muhteşem haberler" diye tasdikleyen Şener, plazma-serum konusunda da Türkiye'nin çok şanslı olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin serum çalışması konusunda önemli bir altyapıya sahip olduğunu belirten Şener, plazmaferez cihazının Avrupa'da olmadığı kadar ülkemizde yaygın olduğunu ifade etti ve serumun 3 ay gibi bir sürede etkin şekilde kullanılır hale geleceği müjdesini verdi.
Şener ayrıca koronavirüslerin genel tecrübeye göre yüzde 80 nem ve 30 derecenin üzerinde yaşamadığını belirten Şener, "bundan sonra kış virüsü olarak karşımıza çıkacak" dedi.