Uzmanı açıkladı: Marmara 5 yılda temizlenebilir

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'ni kaplayan deniz salyasının corona virüs gibi bulaşıcı olduğunu söyledi. Kesici, "Gerekli önlemler alınır, herkes bireysel ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirirse 5 yıl içinde kokusuz Marmara Denizi'ni yeniden görebiliriz; 10 yıla kadar da biyoçeşitliliği artar" dedi.

Marmara Denizi'nde son günlerde hızla yayılan, 'deniz salyası' olarak adlandırılan müsilajı değerlendiren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden emekli Dr. Erol Kesici, denizin yeniden nasıl canlandırılabileceğini anlattı.

Bölgede incelemelerini de sürdüren Dr. Kesici, hala teknelerin deterjanla yıkandığını ve atıkların denize bırakıldığını söyledi.

TEMEL NEDEN DERİN DENİZ DEŞARJI

Marmara Denizi'nin özellikle son 30 yıldır ciddi kirliliğe maruz kaldığını açıklayan Kesici, “Marmara Denizi'nin 1990 yılında temizlenmesi gerekiyordu, ihmal edildi ve temizlenmedi. Kirliliğin temel nedeni yasalaştırılan 'derin deniz deşarjı' yani arıtmadan Marmara'nın çevresindeki tüm yerleşim birimlerinin evsel ve tarımsal atıklardan sanayi endüstriyel atıklara, gemi inşasından gemi trafiğine tüm atıkların hepsinin birikimi" dedi.

Uzmanı açıkladı: Marmara 5 yılda temizlenebilir

GÜNDE 3 MİLYON METREKÜP ATIK SU

İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İznik gibi Marmara Denizi etrafındaki nüfusun 25 milyon civarında olduğuna dikkat çeken Dr. Kesici, “Yapılan çalışmalara göre 1 gün içinde Marmara'ya bırakılan atık su miktarı son 30 yılın ortalaması 2,1 milyon metreküpe ulaşıyor. Bunların hepsi organik ve inorganik maddeler. Bu miktar günümüzde yıllara göre nüfus ve yerleşim alanlarının artmasıyla birlikte sadece 1 günde 3 milyon metreküpün üzerine çıkıyor. Bunda yağış sularının etkisi var" diye konuştu.

YÜZDE 90'I EVSEL, TARIMSAL VE SANAYİ ATIKLARI

Marmara'yı kirleten etkenleri ikiye ayıran Dr. Kesici, kirliliğin yüzde 90'ının evsel, tarımsal ve sanayi atıklarından, yüzde 10'unun da deniz taşımacılığından kaynaklandığını söyledi.

Gemilerin balast suları, atıklarını yıkama işlemleri gibi örnekler veren Kesici, “Bu sabah bir fotoğraf çektim, adam deterjanla yıkadı, denizin belirli kısmı deterjanla kaplandı. Su değiştirme, çöpler, buna benzer sistemler kontrol altında olmasına rağmen maalesef engellenemeyen sistemler. Dışarıdan gelen gemiler de aynı şekilde sintine atıkları yasak ama bırakılıyor" dedi.

Uzmanı açıkladı: Marmara 5 yılda temizlenebilir ile ilgili etiketler Marmara deniz salyası müsilaj deniz kirliliği
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüs indirdiği yolcuların üzerinden iki kez geçti! Afyonkarahisar'da cinayet gibi kaza..

Afyon'da cinayet gibi kaza... Şehir içi yolcu minibüsünden inen 2 yolcu aracın arkasından geçmek isterken sürücünün dikkatsizliği nedeniyle minibüsün altında kalarak ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı.