Diyabet, salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.
Uzmanlar diyabet hastalarını uyarıyor: Göz kaybı yaşayabilirsiniz!
Diyabet hastalarında yükselen kan şekeri sebebi ile uzmanlar meydana gelecek göz kayıplarına dikkat çekti. Yüksek kan şekeri sebebi ile gözlerde oluşan ‘Diyabetik retinopati’ rahatsızlığına ilişkin açıklamalarda bulunan Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Durukan uyarılarda bulundu.
Diyabet hastalarında, şeker hastalığı nedeniyle oluşan yüksek kan şekeri düzeyinin, gözün retina tabakasına zarar vermesi sonucu 'Diyabetik retinopati' rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Durukan, Diyabet hastalarını uyararak Diyabetik retinopati’ rahatsızlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Kontrol edilmesi önemlidir”
Göz Hastalıkları Bölümü uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Durukan, diyabetin özellikle gözün retina tabakasına zarar veren ciddi bir komplikasyon olduğunu söyledi. Prof. Dr. Durukan, “Yavaş yavaş görmede bozulma, ani görme kaybı, görüş alanında uçuşan şekiller, bulanık görme, gözde ağrı ve kızarıklık, karanlıkta görme zorluğu diyabetik retinopatinin en sık izlenen belirtilerindendir. Bu belirtiler her zaman diyabetik retinopati olduğu anlamına gelmez ancak bunların kontrol edilmesi önemlidir” diye konuştu.
"Diyabetik retinopatisi olan kişilerin her 2 ile 4 ayda bir kapsamlı göz muayenesine gitmeli "
Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde takibin yeterli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Durukan, “Bu dönemde kan şeker düzeyinin düzenlenmesi ve bunun devam ettirilmesi çok önemlidir. Diyabetik retinopatisi olan kişilerin her 2 ile 4 ayda bir kapsamlı göz muayenesine ihtiyacı olabilir. Daha ileri aşamalarda, özellikle görmede değişiklikler varsa, tedaviye hemen başlamak önemlidir. Diyabetik retinopati tedavisinde güncel olarak göz içi ilaç enjeksiyonları, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere hastanın ihtiyacına göre farklı yöntemler mevcuttur. Hastalığın evresine göre her hastanın tedavi ihtiyacı farklıdır” dedi.