Uzmanlar uyardı: Gıda alırken taklite dikkat edin
Artan fiyatlar merdiven altı üretimi olan gıda mamullerini dar gelirli vatandaşlar için cazip hale getirdi. Bu tür ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sadece ucuz olduğu için alınmaması gerektiğini vurguladı.
Tarım Üretici Fiyat Endeksi Aralık 2021'de bir önceki aya göre yüzde 12,51, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 36,39 yükselirken, özellikle akaryakıt ve gübre fiyatlarında yaşanan fiyat artışı tarımsal üretim ve gıdalara zam yapılmasına neden oldu.
Üretici enflasyonundaki yıllık yüzde 79,89 oranındaki rekor seviyedeki artış pazarlarda kendini yoğun olarak hissettirirken, Aralık'ta gıda ve alkolsüz içecekleri enflasyonu yüzde 43,80 oranında kaydedildi.
Zamlanan fiyatlar merdiven altı üretimi cazipleştirirken dar gelirli vatandaşlar da bu tür üretilmiş gıdalara yönelebiliyor. Bu ürünler sağlığını tehdit edecek sıkıntıları da beraberşnde getirirken, kaygılarını ifade eden uzmanlar gıda alırken sadece ucuz olduğu için alınmaması gerektiğine vurgu yapıyor.
"KDV YÜZDE 1 SEVİYESİNDE OLMALI"
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilerin yüksek gıda ücretlerinden şikayetçi olduğunu aktarırken, merdiven altı üretim faaliyetleri ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Maalesef alım gücü düşük vatandaşlar bu dönemde güvensiz ürünlere yöneliyor. Ucuza ürün almak istiyorlar. Bu da toplum sağlığı açısında tehlike oluşturuyor. Gıda başta olmak üzere sağlık, eğitim, ısıtma ve enerji fiyatlarında KDV oranı yüzde 1 ya da sıfıra indirilmesini talep ediyoruz. Hükûmet, KDV üzerinde çalışıyor. Böyle olursa sahteciliğe yönelim de engellenir. Ayrıca bu dönemde denetimler artırılmalı. Zabıtalar maalesef bu konuda yetersiz.”
Ayrıca gübre fiyatlarındaki artış sonrası, sahte gübreler pazarlarda gözlenmeye başlanırken depolara son zamanlarda gerçekleştirilen denetlemelerde sahte gübrelerin imalatında deniz kumu, siyah toz boya ve diğer organik olmayan bileşenlerin kullanıldığı tespiti yapıldı.