Uzmanlar 'yeni normal' için tarih verdi
Koronavirüs salgınında ikinci dalganın da sonu geliyor. Uzmanlar, geçtiğimiz yılın mart ve nisan aylarından sonra yeniden tırmanışa geçen vaka sayılarının alınan tedbirlerle yeniden normale döndüğünü belirtip, eski yaşantılarımıza dönmek için de tarih verdi. Antikor seviyelerinin önemli bir kıstas olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu ayın ortasında 'bölgesel', ay sonunda ise 'tamamen' normalleşme önerdi.
2019 yılının aralık ayında ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen koronavirüs salgını, tüm dünyaya ölüm saçtı. İnsanlık aşı ve ilaçlardan gelecek iyi haberlere kulak çevirirken, ülkemizde ve dünyada vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Bununla birlikte kısıtlamalar bir kez daha hayatımıza girmiş oldu.
İnsanlık bilim insanlarından gelen aşı çalışmalarındaki olumlu haberlerle yüreğine su serpti. Türkiye başta olmak üzere birçok ülke farklı firmalar tarafından geliştirilen ve insan deneylerinde başarı sağlayan aşılardan satın aldı.
Aşılama işlemlerinin başlaması, toplumda yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. İnsanların bir kısmı aşılarla ilgili komplo teorileri üreterek bunların insanlığın sonunu getirecek araçlar olduğunu iddia etti.
Aşılanan insanların büyük çoğunluğunda herhangi bir yan etki görülmezken, birçok devlet başkanı kameralar karşısında aşı oldu.
Bu gelişmeler 'koronavirüs salgını sona mı eriyor' gündemini de beraberinde getirdi. Aşının bulunduğu haberi insanlarda bir 'rahatlığa' neden oldu. Uzmanlar ise gelişmeler karşısında hala temkinli.
UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ
Tüm bu yaşananların ışığında koronavirüs salgını sadece toplumu değil uzmanları da ikiye böldü.
Türkiye gazetesinin haberine göre; normal yaşam için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ülkemizin sürü bağışıklığına doğru gittiğini, ülkenin kalabalık noktalarında pandeminin hızını kestiğini iddia etti.
Kalabalık ortamların ve hastalığın yoğun görüldüğü noktalarda bireylerdeki antikor düzeyine bakarak 'bölgesel' anlamda normalleşme getirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu uygulamanın ilk olarak İstanbul'da uygulanması gerektiğini belirtiyor. Toplu taşımalarda özellikle kalabalık bir grubun olduğunu belirten uzmanlar, bu grupların antikor düzeylerinin ölçülmesini, toplumsal bağışıklığın yüzde 60'lara çıkabileceğini vurguluyor.
Bu ayın ortalarından itibaren bu uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini açıklayan uzmanlar, ayın sonunda ise kısıtlamaların tamamen kalkması gerektiğini, okulların ve iş yerlerinin kademeli olarak normale dönmesi gerektiğini belirtti.
NORMALLEŞME İÇİN ERKEN: YAŞLILAR İÇİN HALA ÇOK RİSKLİ
Bu görüşe karşı olan uzmanlar ise normale dönüşün henüz erken olduğunu açıkladı. Vaka sayılarının düşmesine rağmen normalleşme için yeterli olmadığını belirten uzmanlar, hastalığı geçirmiş birçok insanda yeterli antikor olmadığını, antikoara sahip olanların ise koruyuculuğunun ne kadar süreceğinin tam bilinmediğini kaydetti.
Uzmanlar toplumda sürü bağışıklığının oluşması halinde bile, yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olanların risk faktörünün devam edeceğini duyurdu. Bu durum da normalleşme için yeterli görülmüyor.