Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor: “Özel yetenekli bin 500 öğrenciye yazık etmeyin”

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda eğitim gören öğrencilerin, Kadıköy'de bulunan Haldun Taner Sahnesi'nin İBB tarafından restorasyon gerekçesiyle boşaltılması kararı sonrası Maltepe'de bir plazaya taşınacakları öğrenildi. Öğrenci velileri duruma itiraz ederek imza kampanyası başlattı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın özel yetenekli öğrencilerinin eğitim gördüğü, Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi binası İBB tarafından depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltılıyor.Binanın Maltepe’de bir plazaya taşınacağı haberlerinin yayılması, başta öğrenciler ve veliler olmak üzere, sanatseverlerin sert tepkilerine neden oldu. Veliler, ”Sanat siyasete kurban edilemez. Konservatuvar için, Sarıyer ve Şile’den gelen öğrenciler var. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, ruhuna ve konumuna uygun olmayan, Gülsuyu’nda kiralanan sıradan bir binada eğitimine devam edemez, etmemelidir. Bizler şahısa ait özel bir bina kiralamak değil, devlete ait, Kadıköyde veya yakınında, konservatuvar ruhuna uygun bir binanın bize tahsis edilmesini istiyoruz, Mimar Sinan Üniversitesi için bulunan çözüm gibi. Bu çocuklara yazık etmeyin.”şeklinde görüş belirttiler.

Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor: “Özel yetenekli bin 500 öğrenciye yazık etmeyin”

BİN 500 ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİ ENDİŞE İÇİNDE

SuperHaber’in edindiği bilgilere göre, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın yaklaşık bin 500 öğrencisinin eğitim gördüğü Kadıköy'de bulunan Haldun Taner Sahnesi binasının restorasyonu 3 yıl sürecek. Restorasyon sürecinde konservatuar öğrencilerinin eğitimlerinin nerede devam edeceği konusunda bir resmi açıklama yapılmadı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ RESMÎ OLMAYAN AÇIKLAMA YAPTI

Bu gelişmeler yaşanırken, öğrencilerin ve velilerin isteklerini duyan İstanbul Üniversitesi, bir açıklama yaptı. Üniversite, konservatuarın 4 bin 250 metrekare kapalı, bin metrekare açık olmak üzere toplam 5 bin 250 metrekarelik alana sahip yeni bir binaya taşınacağını açıklamıştı.Resmî olmayan açıklama ile gelen bilgilere göre yeni konservatuar binasının Maltepe İlçesi Gülsuyu Mahallesi’nde olacağına dair bilgiler gelmişti.

Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor: “Özel yetenekli bin 500 öğrenciye yazık etmeyin” - Resim : 2

VELİLER UYGUN BİR BİNA İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI

Bunun üzerine ise çocukları konservatuarda okuyan aileler seslerini duyurmak için,”Veli inisiyatifi” oluşturdu. Veliler, çocuklarının şehir merkezinden uzak olan Maltepe’de, üstelik sıradan bir binada, eğitim yapılamaması için change.org’da imza kampanyası başlattı. Kampanyanın açıklamasında ise, “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, ruhuna ve konumuna uygun olmayan, Gülsuyu’nda kiralanan sıradan bir binada eğitimine devam edemez, etmemelidir” ifadelerine yer verildi. Kampanyada yüzlerce imza toplandı.

AİLELER BASIN AÇIKLAMALARI İLE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞTI!

Öte yandan Veli İnisiyatifi, bir basın açıklaması yaparak yeni bina ile ilgili düşünce ve endişe ile isteklerini duyurmaya çalıştılar. Veliler yaptıkları basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

”İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının aylardır süren yerleşke sorunu, oldu bittiye getirilerek, rektörlüğümüz tarafından Maltepe Gülsuyu mahallesinde E-5 kenarında imalathanelerin arasında bir plaza binası kiralanmıştır. Yüz yılı aşkın tarihi olan okulumuz, E-5 kenarında fiziki şartları dahi son derece tartışmalı kiralık bir plazaya sürgün edilerek işlevsizleştirilip yok edilmek isteniyor. Bunu kabul etmiyoruz!

Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor: “Özel yetenekli bin 500 öğrenciye yazık etmeyin” - Resim : 3

Okulumuzun adına yakışmayacak şekilde başarısızlıkla sonuçlanan bu sürecin sorumlularını bu yanlıştan dönmek için göreve, aksi takdirde istifaya davet ediyoruz.İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı velileri olarak, bu yanlıştan dönülmesi için kararlılıkla mücadele edeceğiz!Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”denildi.Yine Veli İnisifiyatifi’nin ikinci açıklamasında ise,”İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının ortaöğretim velileri olarak, okulumuzun Kadıköy rıhtımdaki tarihi yerleşkesinden çıkarılma sürecini, gazete haberinden öğrendiğimiz günden beri endişe içinde mücadelemizi sürdürüyoruz."

“İBB RESTORASYONU GEREKÇE GÖSTERDİ!”

"İBB restorasyon çalışmaları gerekçesiyle binada sadece tiyatro sahneleri kalacağı için tekrar geri dönmemek üzere okulumuzu yerleşkesinden çıkardı. Ayrıca Göztepe 60. Yıl Parkı'nda bir yer göstererek, buraya ek bina yapacağını taahhüt etti. Okulumuz ve İBB arasında görüşmeler sürerken görüşmeler kesildi ve Göztepe projesi rektörlüğümüz tarafından reddedildi. Kadıköy rıhtımdan sonra belki de bizim için en uygun konum olabilecek bu yer ve proje üzerinde neden anlaşılamadı? İBB gerekli imar iznini çıkaramadı veya yeterli alanı vermedi mi? Rektörlük, siyaseten konunun İBB tarafından çözülmesini mi istemedi? Bu noktada iki kurumun da kamuoyuna belgeler ile gerçekleri şeffaf bir şekilde açıklama borcu vardır. Sanatın siyasete kurban gitmesi kabul edilemez!"

“RUHSUZ VE E5’İN KENARINDAKİ BİR BİNADA EĞİTİM OLMAZ,OLMAMALI!”

"Süreç boyunca konunun en önemli paydaşları olan öğrenciler ve velilerin ihtiyaçları, istekleri hiç dikkate alınmadı, rektörlük ile görüşme taleplerimiz reddedildi. Son olarak geçtiğimiz hafta başında konu oldu bittiye getirilerek, Maltepe Gülsuyu mahallesinde E-5 kenarında imalathanelerin arasında bir plaza binası kiralandı. Bu kiralama bir lütuf gibi okulumuzun sosyal medya hesaplarından açıklanırken özellikle mahalle ve konum bildirilmedi! Biz diyoruz ki; konservatuvar E-5 kenarında, fiziki şartları sanat eğitimine uygun olmayan ruhsuz bir binada, güvenliği ve ulaşımı sıkıntılı olan bir mahallede olamaz, olmamalı! Bu serzeniş, sağlanan imkânı beğenmeme şımarıklığı değil, sanat eğitiminin olmazsa olmazlarından vazgeçmeme kararlılığıdır. Ortaokul çağında akşam hava karardığında ağır enstrümanı ile tekinsiz sokaklarda yürüyecek bir müzik öğrencisinin, saatlerce bedeni olarak zor bir çalışmanın ardından uzaktaki evine ulaşmaya çalışan bir bale öğrencisinin yaşayacaklarını düşünen ebeveynlerin serzenişidir. E-5 kenarında imalathane olur, plaza olur, akaryakıt istasyonu olur, özel okul olur, mağaza olur ancak konservatuvar olmaz! Olmamalı…"

Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor: “Özel yetenekli bin 500 öğrenciye yazık etmeyin” - Resim : 4

“KONSERVATUVAR BİNALARI ÖZEL BİNALAR OLMALI!”

Ülkemize göre çok daha az gelişmiş Özbekistan, Ermenistan gibi ülkelerde bile, konservatuvarlar görkemli binaları ile yaşamın aktığı şehir merkezlerindedir. Kiralık plazalarda değil! Bütün bu sürecin sonunda, yüz yılı aşkın tarihi olan okulumuz, E-5 kenarında fiziki şartları dahi son derece tartışmalı, kiralık bir plazaya sürgün edilerek işlevsizleştirilip yok edilmek isteniyor. Bunu kabul etmiyoruz.Okulumuzun adına yakışmayacak şekilde, başarısızlıkla sonuçlanan bu sürecin sorumlularını, bu yanlıştan dönmek için göreve, aksi takdirde istifaya davet ediyoruz.İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı velileri olarak bu yanlıştan dönülmesi için kararlılıkla mücadele edeceğizKamuoyuna saygıyla duyurulur."

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİZE ÇÖZÜM BULACAKTIR"

Öğrenci velilerinden Huriye Tümer SüperHaber’e yaptığı açıklamada, ”Biz konservatuvar velileri olarak, aylardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Okulların açılmasına bir ay kalmasına rağmen, yetkililer bir açıklama yapmıyor. Çocuklarımız online eğitime mecbur edilsin istemiyoruz. Biz çocuklarımızın Kadıköy veya civarında, ulaşımı kolay ve güvenli bir ortamda okumasını istiyoruz. Şahsa ait içi boş bir plazanın ayda 100 bin TL’ye kiralanmasını değil, devlete ait, konservatuvar ruhuna uygun bir binanın bize tahsis edilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan ricamız, bu konuyu çözüme kavuşturması... Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı da bize benzer bir süreçten geçiyor. Onlara Dolmabahçe’de bir devlet binası tahsis edildi. Biz de diliyoruz ki çocuklarımız hakettikleri bir binada okusunlar. Bu arada Kültür Bakanımız da Haydarpaşa Garı’nın sözünü vermişti.Tabii her hangi resmi bir işlem olup olmadığı hakkında bir bilgimiz yok. Haydarpaşa Garı’nı çok isteriz ancak restorasyonunun yıllar süreceğinden korkuyoruz.” dedi.

YETKİLİLER NEDEN HİÇ BİR SES VERMİYOR VE AÇIKLAMA YAPMIYOR"

Öte yandan veli inisiyatifinden tiyatro sanatçısı Ayşegül Yalçıner’de “Maltepe Gülsuyu E5 kenarında kalorifer kazanı dahi olmayan bir plaza. Ön sözleşme imzalanmış. İki aylık tadilata ihtiyaç var. Lakin imzalar atıldığından beri hiçbir tadilat yok binada. Okul açılacak mı, başka bina bulunacak mı, hiç bilgi yok maalesef. Biz sosyal medyadan ses çıkarmaya çalışıyoruz ama yetkililerden açıklama yok. Sürgüne gönderilmiş gibi hissediyor veliler. Birkaç öğretmenden (matematik, Türkçe, sosyal, fen bilgiler) sağlık nedeniyle okulda çalışmaya devam etmeyecekleri bilgisi geldi. Öğretmenler ayrılırsa eğitim kalitesi düşer diye düşünüyoruz. Lokasyon olarak hiç merkezi değil bina. Metrodan 10 dakika yürüme mesafesi... Etrafında sanayi mahallesi var. Akşam ders bitiminde 10 yaşındaki öğrencilerin o yolu yürümesi mümkün değil. Okulun servisi de yok. Şile’den, Sarıyer’den gelen öğrenciler var. Hâlâ kara kara düşünüyoruz” şeklinde konuşarak çocukları için en kısa sürede çözüm bulunmasını istedi.

GÜNÜN VİDEOSU

Sana Havalimanı'nı bombaladı! İşte saldırıdan sonraki son durum!

İsrail ordusu, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenledi. Sana Havalimanı ve Hudeyde kenti hedef alınan saldırılarda 4 kişi yaşamını yitirirken 21 kişi yaralandı.