Venezuela'da ne oluyor? Son durum ne? Son dakika Venezula darbe girişimi haberleri...

Venezuela'da ne oluyor? Güney Amerika ülkesi Venezuela'da meydana gelen darbe girişimi, tüm dünya basınının manşetlerinde yer alıyor. Tüm dünyanın endişeyle takip ettiği darbe girişimi hakkında her geçen saat yeni bir gelişme yaşanıyor. Konuyu takip etmek ve içeriğini öğrenmek isteyenler internette Venezuela'da ne oluyor, son durum ne, Recep Tayyip Erdoğan ve Maduro ne konuştu gibi sorulara yanıt arıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. İşte Venezuela'da son durum...

Venezuela'da ne oluyor? ABD Başkanı Donald Trump'ın Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklaması Venezuela'yı karıştırdı. Dünyadan gelişmeleri takip etmek isteyen ve Venezuela'da yaşanan darbe girişiminin son durumundan haberdar olmak isteyenler internette konuyu araştırıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Venezuela'da ne oluyor? Son durum ne? Son dakika Venezuela darbe girişimi! Erdoğan ve Maduro ne konuştu? Venezuela'da neler oluyor? Detaylar haberimizde...

Venezuela'da ne oluyor? Son durum ne? Son dakika Venezula darbe girişimi haberleri...

VENEZUELA'DA NELER OLUYOR? SON DURUM NE?

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki darbe tehlikesi karşısında uyanık ve seferber olmaya çağırdı. Maduro, “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, bir yandan işlerine ve eğitimlerine devam ederken diğer yandan vatanın istikrarını müdafaa etmek için sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum" dedi. Öte yandan ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala, Guaido'yu Venezuela'nın "geçici başkanı" olarak tanıdı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı.

TÜRKİYE'YE SELAM GÖNDERDİ

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini telefonla aradığını ve desteklerini ilettiğini açıkladı. Maduro, yaptığı konuşmada Türkiye'ye selam gönderdi.

POMPEO'DAN AÇIKLAMA: TALİMATA UYMAYACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı.

Bakan Pompeo, ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre vermesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin, Venezuela'da başkanlığını ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu desteklediğini belirten Pompeo, "Başkan Guaido’ya geçici bir hükümet kurması ve anayasal görevlerini yerine getirmesinin yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle olan diplomatik statülerinin belirlenmesi konusunda destek vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Pompeo ayrıca Guaido'nun Maduro'nun açıklamasından sonra yazılı açıklama yaparak Amerikalı diplomatların Venezuela'da kalabileceğini belirtmesine memnun olduklarını kaydetti.

Amerikalı diplomatların Venezuela'dan geri çekilmeyeceğini vurgulayan Pompeo, şu ifadeleri kullandı:

"ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürecek ve bu ilişkiyi bizim diplomatik temsilciliklerimizi ülkesine davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti üzerinden sağlayacaktır. ABD, eski Başkan Nicolas Maduro rejiminin, ABD ile diplomatik ilişkileri koparma ya da diplomatlarımızı istenmeyen kişi ilan etme konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor."

TRUMP’TAN FLAŞ AÇIKLAMA

Trump, açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin ise meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasayı harekete geçirdi ve dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır." ifadelerini kullandı.

ABD'nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezuela'da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD'nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Guaido'nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, "Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezuela için birlikte ve güçlü durmaktır." ifadesini kullandı.

Son dönemde siyasi tansiyonun giderek yükseldiği ülkede muhalefet ve iktidar yanlıları kentin farklı bölgelerinde gösteri düzenliyor.

Caracas'ta Ulusal Muhafız Birliğine mensup bir grup asker, 2 gün önce hükümete başkaldırmış ve yayımladıkları görüntülü mesajla halka ayaklanma çağrısı yapmıştı.

Kentin Cotiza semtinde gerçekleşen olay sonrası bölgeye operasyon düzenlenmiş ve isyancı 27 asker teslim olmuştu.

DARBE İDDİASI

Venezuela'da Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığı seçimlerini tekrar kazanıp yemin etmesinden sonra başlayan hükümet karşıtı protestolar alevlendi. Muhalefet lideri halkı sokağa çağırırken Maduro, "Kimse sokakta bir devlet bulacağını sanmasın" şeklinde açıklama yaptı.

Venezuela'da, Nicolas Maduro'nun mayıs ayında gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerini tekrar kazanıp geçtiğimiz günlerde yemin etmesinden sonra başlayan hükümet karşıtı protestoların şiddetlendiği kaydedildi. Maduro'yu "gayri meşru" ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guiado Venezuela halkını protestolar için tekrar sokağa çağırdı.

San Fenix'te Hugo Chavez heykeli yakıldı

Başkent Karakas'ta hareketlilik henüz başlamadı ama diğer şehirlerde göstericilerin geceden sokakları işgal ettiği görüldü. Bolivar eyaletine bağlı San Felix kentinde göstericiler ülkenin eski başkanlarından olan ve aynı zamanda sosyalizmin simgesi olarak kabul edilen Hugo Chavez'in heykelini yaktı. Sosyal medyadan yayımlanan videolar büyük ilgi gördü.

Polis 16 yaşındaki genci öldürdü

Dün akşam başlayan protestolarda 16 yaşındaki Alixon Pizani'nin olayları bastırmaya çalışan polisin silahından çıkan kurşunla öldüğü öne sürüldü. Venezuela Sosyal Uyuşmazlık Enstitüsü ise iddiaları doğruladı. Öte yandan Catia'da çıkan olaylarda 5 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Zulia'da terör hücresi etkisiz hale getirildi

Ülkenin batı bölgesindeki Zulia'da görevli Silahlı Kuvvetler Komutanı Fabio Zavarse ise yaptığı açıklamada, şiddet olayları meydana getirmek ve halkı isyana sevk etmeye hazırlanan bir terör yuvasının etkisiz hale getirildiğini söyledi.

"Kimse sokakta bir devlet bulacağını sanmasın"

Maduro da muhalefetin çağrısıyla sokaklara dökülmeye hazırlanan Venezuela halkına uyarılarda bulundu. Devlet televizyonundan açıklama yapan Maduro, "Huzur istiyoruz, pis kokular istemiyoruz. Ama eğer pis kokular yaymaya çalışan olursa huzuru koruruz. Kimse sokakta bir devlet bulacağını sanmasın" dedi.

VENEZUELA NEREDE?

Venezuela, Güney Amerika'da yer alan bir ülkedir. Resmi adı İspanyolca República Bolivariana de Venezuela olup Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti anlamına gelir. Kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile çevrilidir

NİCOLAS MADURO KİMDİR?

Nicolas Maduro Moros, 23 Kasım 1962 tarihinde dünyaya geldi. Eski devlet başkanlarından Hugo Chavez'in altında Ekim 2012 tarihinden itibaren Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış bir Venezuelalı politikacıdır. Chavez'in ölümünün ardından geçici başkan olarak görev yapmış, 14 Nisan 2013 günü yapılan genel seçimlerin ardından devlet başkanlığına seçilmişti.

Nicolas Maduro, Ağustos 2006 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı oldu. Kendisi, milletvekili ve dışişleri bakanı olarak "Chavez'in iç çemberinin en yetenekli yönetici ve siyasetçi" olarak tarif edilir.

Sendikaların yasak olduğu 1970'ler ve 1980'lerde Karakas metro işçilerini temsil eden Maduro, bir otobüs şoförü olarak çalışırken siyasi kariyerine başladı. Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin (MVR) kurucularından biri olarak kabul edilir. Nicolás Maduro, Hugo Chavez'in 1992 yılında yaptığı başarısız darbeden sonra, 1994 yılında hapishaneden serbest kalmasındaki rolü ile bilinir. Chavez'in 1998 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında bölgesel siyasi koordinatörlerinden biri olarak onun hizmetindeydi.

2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3 gün sonra, 10 Ekim 2012 tarihinde, Başkan Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı. Dışişleri Bakanı görevinden ayrılarak 12 Ekim 2012 tarihinde yeni görevine başladı.

5 Mart 2013 tarihinde Devlet Başkanı Hugo Chavez, tahminen kansere bağlı komplikasyonlar sonucu nedeniyle hayatını kaybetti. Venezuela yeni devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanana kadar Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, bir ay süre için geçici olarak başkanlık görevini devraldı. 14 Nisan 2013 günü yapılan seçimlerde galip gelerek devlet başkanlığına seçildi.

Venezuela'da ne oluyor? Son durum ne? Son dakika Venezula darbe girişimi haberleri... ile ilgili etiketler Nicolas Maduro Venezuela Darbe
GÜNÜN VİDEOSU

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, önce tehdit edildi sonra darp edildi!

Zor günler geçiren 1.'lig ekiplerinden Sakaryaspor’un kulüp Başkanı Gökhan İn saldırıya uğradı. Alacak verecek meselesi yüzünden olduğu iddia edilen tartışmada Gökhan İn'in saldırıya uğradığı anlar kameraya yansıdı.