Vergi affı neleri kapsayacak? Vergi ve SGK affı müjdesi

Vergi affı neleri kapsayacak? Hasan Eraslan Superhaber'e yazdı

Büyük müjde açıklandı.

Dün (30.04.2018) toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası büyük müjdeyi Başbakan Binali Yıldırım açıkladı.

“Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” kısaca vergi ve SGK affı olarak söylenen tasarı meclise sevk edildi. Çok kısa süre içinde de yasalaşacaktır.

VERGİ AFFI NELERİ KAPSAYACAK

* 31 Mart 2018 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan vergi, SGK ve diğer kamu borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirilecek olup bu imkan ile borçların 18 eşit taksit 36 aya kadar yeniden yapılandırılmasını sağlanabilecek düzenlemeler,

* Dava aşamasında bulunan vergileri de içine alan ihtilaflı kamu borçlarına ilişkin kolaylıklar getiren yeni düzenlemeler,

* Halen vergi inceleme aşamasında bulunan mükelleflere ilişkin kolaylıklar getiren yeni düzenlemeler,

* Geriye doğru 4,5 yılı kapsayacak matrah artırımı uygulamasını içeren düzenlemeler,

* Kasa, ortaklar cari ve stok aflarını içine alan düzenlemeler ve

* Diğer düzenlemeler.

YENİDEN YAPILANDIRMA

- 31/03/2018 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise 31/03/2018 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,

- 2018 yılına ilişkin 31/03/2018 tarihinden önce tahakkuk eden vergiler (emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, (MTV II.Taksiti hariç) )

- 31/03/2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.

- Mart 2018 ve önceki aylara ait; SGK borçları,

- 31/03/2018 tarihinden önceki dönemlere ait gümrük vergileri , vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile idari para cezaları,

- 31/03/2018 tarihinden önce ödenmesi gereken ; belediyelerin vergi, tarifeden doğan ücret ve su , atık su alacakları, RTÜK’ün özel radyo ve televizyon kuruluşlarının reklam gelirlerinden aldığı pay vs. gibi diğer kamu borçları ile

- Askerlik para cezası, seçim para cezası, nüfus para cezası, karayolları taşıma idari para cezası, trafik cezaları, HGS, OGS cezaları, RTÜK idari para cezası gibi hemen hemen her türlü kamu alacağı kanun tasarısı kapsamına alınması hedeflenmiştir.

Kanunun yayım tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş vergi asıllarında bir indirim söz konusu olmayacaktır.

Bununla birlikte, gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile hesaplanan faiz anaparaya eklenerek borç yeniden hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan tutarın Kanundaki şartlara uygun olarak ödenmesi halinde, vergi aslına bağlı ceza, faiz ve zamların tamamı silinmektedir.

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler ilgili idareye kanunun yayım tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yazılı olarak başvurmaları halinde 2 şer aylık dönemler halinde toplam 18 eşit taksitte (36 ay) borçlarını ödemeleri mümkündür.

İHTİLAFLI KAMU BORÇLARINA İLİŞKİN KOLAYLIKLAR

İhtilafın bulunduğu safhaya göre;

* Alacak asıllarının % 50’si veya % 20’si,
* Asla bağlı olmayan cezaların %25’i veya %10’u,
* Gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (Yİ/ÜFE) esas alınarak hesaplanacak tutar,
* SGK’nın prim alacak asıllarında ise herhangi bir indirim yapılmayacak, idari para cezalarının % 25’i ile gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (Yİ/ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar, ödenecektir.

Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, faiz gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecektir.

VERGİ İNCELEME AŞAMASINDA BULUNAN MÜKELLEFLERE GETİRİLEN KOLAYLIKLAR

Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, kanunun yayım tarihinden önce başlanılmış ve bu tarih itibariyle tamamlanamamış vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerinin tamamlanması sonucunda tarh edilecek vergiler ile bunlara bağlı cezalar ve gecikme faizleri ile vergi aslına bağlı olmayan cezalar;

* Vergi/Gümrük vergisinin %50’si ödenecek, kalan kısmın (% 50’nin) tahsilinden vazgeçilecek,

* Vergi aslına bağlı vergi cezası/idari para cezası ve gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. İştirak nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezaları için vergi cezasının %25’i ödenecek

* Vergi aslına bağlı olmayan cezalarının (usulsüzlük, özel usulsüzlük) % 25’i ödenecek. Kalan kısmın (% 75’in) tahsilinden vazgeçilecek.

MATRAH ARTIRIMI

Yıllık GV/KV beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile KDV mükellefleri;

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi için

- 2013, 2014, 2015 ve 2016 takvim yılları için

Gelir Stopaj Vergisi ve KDV için

- 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 vergilendirme dönemleri için matrah ve vergi artırımında bulunabilirler.

Bu durumda artırımda bulunulan yıllar için bu vergi türleri için (KDV ve Stopaj İadesi incelemesi hariç) herhangi bir inceleme ve tarhiyat yapılmaz.

KASA, ORTAKLAR CARİ GİBİ İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ VE STOK AFFI

* İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan (faturasız olarak satın alınan) emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların,

* Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan (faturasız olarak satılan) emtiaların,

* Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan net alacakların ve bunlarla ilgili diğer hesaplara ilişkin işlemleri beyan edilmek suretiyle yasal kayıtların gerçeğe uygun hale getirilmesi imkanı sağlanmaktadır.

DİĞER DÜZENLEMELER

- Emeklilerin borçlarının silinmesi,

- Emeklilere her yıl ramazan bayramı öncesi ve kurban bayramı öncesi olmak üzere birer ikramiye ödenmesi,

- Yaşlılık aylığının artırılması,

- Üniversite öğrencilerine bir kereliğine okullarına dönme imkanı,

- Hazine arazilerini kullanan çiftçilerin 10 yıl boyunca kullanma, yenileme veya satın alabilmesi fırsatı,

- İmar Affı gibi pek çok kişiyi ilgilendiren tam bir bahar müjdesi açıklanmıştır.

Her zaman söylemeye devam edeceğim. Tüketim toplumundan üretim toplumuna geçebilmemiz için müteşebbisin önünde engel varsa kaldırılmalı, yoksa da belirli süre teşvik edici düzenlemelerin hayata geçirilmesi zorunludur.

Bu düzenlemelerin de onlardan biri olarak görüyorum.

HAS SÖZ

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır.
(Yunus Emre)

Diğer Yazıları