Vicdan yaralayan "Fatmanur Altun" kararında hedef şaşıyor!
Sosyal medyadan AK Parti çizgisindeki kadın siyasetçilere ve yöneticilere saldıran ve her fırsatta hakaretler eden kişilere yönelik açılan davaların tek tek beraatlerle sonuçlanması büyük tepki topladı. Yaşananlar sosyal medyada geniş yer bulurken, konuyla ilgili yapılan eşzamanlı paylaşımlar dikkat çekti. Bu paylaşımlarda söz konusu hakimlerin inisiyatifindeki kararlar ile yargının genel olarak töhmet altında bırakıldığı görüldü.
Kamuoyunun yakından takip ettiği iki davada mahkemeler tartışmalı kararlar vererek "bu kadarına da pes" dedirtti!
İlk dava İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan tarafından açıldı. Ak Partili Milletvekili Ravza Kavakcı Kan'a 'Yalloz, köpek' gibi kelimeler kullanması nedeniyle hakkında 'hakaret' suçundan dava açılan Menşure Sütlüeroğlu adlı kadın mahkemede beraat etti.
Anadolu 59. Adliye Mahkemesi'nin verdiği karar çok konuşuldu, tartışıldı. Mahkeme hakimi, skandal kararında bu sözlerin, Kavakcı'nın onur, şeref ve haysitetini rencide edici nitelikte olmayıp, argo, kaba söz ve hitap tarzı olarak değerlendirilmesi gerektiğe dem vurdu.
Kararda, köpeklerin havlayarak kendilerini ifade ettikleri, bir insana aslan kaplan dendiğinde hakaret iddiasının mevcut olmadığı, köpeklerin de diğer hayvanlardan farkı bulunmadığı, insanların sevimli dostları olduğu gibi inanılmaz ifadeler yer aldı.
İKİNCİ SKANDAL KARAR ALTUN'A
Hafızalar bu kararın etkisinden kurtulmadan bir skandal karar da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un eşi TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun'un şikayetçi olduğu bir davada alındı.
Fatmanur Altun kendisine ağır hakaretler eden ve "İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin" ifadeseni kullanan Nazan Demir'den şikayetçi oldu.
Mahkeme dün kararını verdi ve yine çok tartışılacak bir karara imza attı. TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun'a 'İslam'la ilgileri yok bu aç köpeklerin' şeklinde hakaret eden Nazan Demir beraat etti.
Karara tepki gösteren Fatmanur Altun, "İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin' ifadesi hakaret değilmiş. Ayrıca bu ifadenin 'olgusal temeli' varmış. Yani 'deney/gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru' bir ifade imiş. 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya' Söyleyecek başkaca da söz bulamıyorum. Çok ama çok üzgünüm." ifadelerini kullandı.
ALTUN: MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Konuya İlişkin İletişim Başkanı Fahrettin Altun'da bir mesajla tepki gösterdi. Altun, "Demokrasi, insan hakları ve adalet idealleri doğrultusunda, elbette bağımsız Türk yargısı içine sızan, adaletin tesisi ve temini için çalışmak yerine ideolojik körlükle, örgütsel saiklerle ve vesayet hevesiyle hareket eden unsurlarla mücadele edeceğiz. Adalet mülkün temelidir" ifadelerini kullandı.
EŞZAMANLI PAYLAŞIMLAR
Diğer yandan bu kararlar sosyal medyada da geniş yankı buldu. Twitter'da "Tuz Koktu" etiketi ile kararlara tepki gösterildi. Ancak paylaşılan mesajlarda benzer ifadeler kullanılması dikkatlerden kaçmadı.
Ayrıca, Skandal kararların eleştirildiği paylaşımlarda, kararlar altında imzası olan hakimler dışında yargı sistemi de hedef alındı.
Paylaşımlarda, "Yargı adına utanç verici hadiseler yaşanabiliyor fakat bu yaşanan haksızlıklara itiraz edilmeyeceği anlamına gelmiyor.Adalet herkes içindir ve hakaret özgürlük değildir! " şeklinde ifadeler yer aldı.