Vize krizinin sebebi Metin Topuz kimdir?
Türkiye ile ABD arasında kriz çıkmasıyla olayların başlangıcı da merak edilmeye başlandı. Metin Topuz geçtiğimiz günlerde FETÖ soruşturması kapsamında casusluktan tutuklanmış, ABD ise buna tepki göstermişti. Metin Topuz'la başlayan süreç vize uygulamalarının askıya alınmasına kadar ilerledi. Peki, Metin Topuz kimdir? Vize krizi ne zamana kadar devam edecek? ABD Türkiye krizi kimleri etkileyecek? Detaylar haberimizde...
Türkiye ile ABD arasında vize krizi çıktı. FETÖ soruşturması kapsamında Metin Topuz'un casusluktan tutuklanması üzerine ABD tepki gösterdi. FETÖ mensuplarının Amerika vizesi ve oturumu alması konusunda yardım ettiği ortaya çıkan ve tutuklanan Metin Topuz kimdir? Metin Topuz'la başlayan süreç vize uygulamalarının askıya alınmasına kadar ilerledi. Peki, Metin Topuz kimdir? Vize krizi ne zamana kadar devam edecek? ABD Türkiye krizi kimleri etkileyecek? ABD ile ilişkilerin gerilmesine sebep olan olayın detayları.
METİN TOPUZ KİMDİR?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında alınan bir tanık ifadesine göre Topuz ile FETÖ’cü Emniyet Müdürü Ergüder’in sıkı ilişki içinde olduğu ve Emniyet’te görüşmeler yaptığı belirtildi. Tanık ifadesinde Metin Topuz ile Tufan Ergüder’in yaptığı bu görüşmeler şöyle anlatıldı:
“Metin Topuz, Emniyet’te Tufan Ergüder, S.Ç ve Narkotikte çalışan Komiser Hakan isimli kişileri tanır. Sık sık Emniyet’e gelip sohbet ederdik. Metin Topuz özellikle Tufan Ergüder ile o dönemki adıyla cemaat konusunda sohbet ederdi. Tufan Ergüder bazı cemaat mensupları için Metin Topuz’dan vize, Amerika’da oturum konusunda yardım isterdi. Metin Topuz, bu isteklerin hepsini kabul ederdi.” İfadede ayrıca Metin Topuz’un FETÖ’ye bağış topladığı ve bunu dernekler üzerinden yapmaya çalıştığı belirtildi. İfadede Topuz’un Ergüder’e “Şu dernek açma işlerini hareketlendirelim baya bir bağış alacağım size” dediği aktarıldı. Tanık ifadesinde bu durumun FETÖ’ye bağlı derneklere para aktarılmasını kolaylaştırmak için yapıldığını söyledi.
ZEKERİYA ÖZ İDDİASI
Topuz, savcılık sorgusunda dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz ile 2 kez görüştüğünü bunların da tamamen ABD ve Türk polisinin ortak çalıştığı operasyonlara ilişkin olduğunu vurguladı. M.T, Zekeriya Öz ile son görüşmelerinde yanlarında 2 ABD’li yetkilinin de bulunduğunu, kendisini davet ettiklerini ancak Zekeriya Öz’ün VIP karşılama ve ağırlama isteğinden dolayı bu görüşmenin geri çevrildiğini belirtti.Savcılık sorgusunda Topuz, bazı polis ve askerlere telefon görüşmesini de hatırlayamadı.Bunlarla görüşmesini ise kendisini vize talebi için aramış olabilecekleri yönünde değerlendirmede bulundu.
KONSOLOSLUKTAN ÇIKARSA TUTUKLANACAK BİRİ DAHA VAR
Metin Topuz'dan sonra dün sabah Amerikan Konsolosluğu'nda Emniyetle ilişkileri götüren yeni bir isim için tutuklama kararını tebliğ edildi. Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın haberine göre; tutuklama kararı verilen kişinin de Türk vatandaşı olduğu ve eşinin FETÖ'nün çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı da saptandı.Gözaltı kararı verilen kişinin henüz yakalanmadığı ve konsolosluktan dışarıya çıkmadığı da belirtiliyor. Ancak iddia Adalet Bakanı "Bizim bilgimiz dahilinde olan 2. bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor" diyerek iddiayı yalanladı.
VİZE SORUNU
ABD ile Türkiye arasındaki vizeleri askıya almaya kadar gider krizi, ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanması başlatmıştı. Yeni bir gözaltı olduğu iddiası vardı. Ancak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'nin vize kararına ilişkin olarak açıklamalarda bulunarak haberi yalanladı.
ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin rahatsızlığını dile getirirken, “hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini “Mahkeme yerine medyada
yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu.
KİMLERİ ETKİLEYECEK?
Washington ve Ankara'nın karşılıklı aldığı 'Başvuruları askıya alma' kararından, halihazırda, vizesi olanlar, ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek. Bunun dışında kalan ve seyahat etmek isteyen Türk ve ABD vatandaşları mağdur olacak.
KİMLERİ ETKİLEYECEK?
Washington ve Ankara'nın karşılıklı aldığı 'Başvuruları askıya alma' kararından, halihazırda, vizesi olanlar, ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek. Bunun dışında kalan ve seyahat etmek isteyen Türk ve ABD vatandaşları mağdur olacak.
Bugün, ABD'ye gitmek isteyen ve vizesi olmayan Türk vatandaşları, ABD Büyükelçiliği'ne ve Konsolosluğu'na giderek başvuru yapamayacak. Karar diplomatik dahil bütün pasaportlar için geçerli olacak. Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil hiçbir vizeyi ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacak. ABD vatandaşları ise Türkiye'ye gelmek istediklerinde ya internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak, ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde yani kapıda vize alabiliyorlardı. ABD vatandaşları da ikinci bir karara kadar, vize başvurusu yapamayacaklar. e-vize başvurusu için karar internet sitesinde uygulanmaya başlandı. Sistemden ABD uyruğu çıkarıldı.
Kapıda vize uygulamasının askıya alınması ise ivediklikle başlatılacak. Yetkililer, bugün Türkiye'ye inecek uçaklardaki ABD vatandaşların bundan etkilenmeyeceğini ancak hızla kararın uygulanacağını söyledi.
Vize uygulamalarının askıya alındığı karşılıklı misillemelerin resmi açıklamalarında ABD'nin Türkiye'nin açıklamasının aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. İki açıklamada da ‘indirmek' kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek' yazılmıştı.