Vize nasıl alınır?

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin karşılaştıkları ilk işlemlerden olan vize, gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan ya da ülkeye giriş kapısından alınan izin belgesidir. Bu şekilde vize başvurusunda bulunarak ülkeye giriş ve konaklama talebinde bulunmuş olursunuz. Vize almak için gerekli olan tüm şartları haberimizde...

Konsolosluğun gerekli evrakları inceleyerek karar verdiği bu süreçte, başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde ülkeye giriş için hak kazanırsınız. Bazı ülkeler ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bulunan vize muafiyeti anlaşması nedeniyle bu işlemlere gerek duyulmadan ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Vize türleri nelerdir?

Gideceğiniz ülkeye hangi amaçla seyahat etmek istediğinize göre vize türleri çeşitlenmektedir. Seyahat, eğitim, iş gibi amaçlar doğrultusunda ülkeye giriş yapmak istediğinizi başvurunuzda belgeler ile ispatlamanız gerekir. Vize türleri belirli kodlar ile gösterilmektedir. Başvurusunuz sırasında bu kodları aracı kurumlar ya da konsolosluktan öğrenebilirsiniz. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerine seyahat ederken Schengen vizesi alarak hemen hemen tüm birliğe tabi olan ülkelerde vize süreniz boyunca seyahat etme hakkı kazanırsınız.

Vize başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular direkt olarak konsolosluklara, konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kurumlara yapılabilir veya aracı kurumlar vasıtası ile başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Vize başvurusu yapabilmek için konsoloslukların belirlediği evrakları hazırlamış olmanız ve vize için talep edilen ücreti yatırmanız gerekmektedir. Başvuruları e-vize aracılığıyla da yapmanız mümkündür. Konsolosluğa gitmek için yeterli vaktiniz yoksa ve bu işlemlerle kendiniz oyalanmak istemiyorsanız aracı kurumlar ile kolaylıkla başvuru işlemlerini halledebilirsiniz.

Vize için gerekli belgeler nelerdir?

Vize için gerekli evraklar konsolosluklara göre değişiklik gösterir ancak; her konsolosluğun mutlaka istediği belgeler;

Pasaport
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Banka hesap dökümü
Biyometrik fotoğraf
Mesleki durum belgesi
İkametgâh
Evli olanlar için aile cüzdanı

Vize ücretleri ne kadar?

Her ülke konsolosluğunun vize ücreti değişiklik gösterdiğinden bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için gitmek istediğiniz ülkelerin konsolosluğunu aramanız gerekmektedir.

Vize ücretleri nereye ödenir?

Her konsolosluk farklı vize ücreti talep ettiği gibi vize ücreti ödenecek yerler de değişiklik gösterir. Konsolosluğa direkt olarak bireysel başvuru yapmanız halinde konsolosluk içerinde yer olan gişelere ödeme yapabilirsiniz. Konsoloslukların belirlediği resmi aracı kurumlara başvuru yapmanız halinde vize ücretini konsolosluk adına resmi aracı kuruma yatırabilirsiniz. 

E-Vize / Online vize başvurusu nedir?

E-vize, kapıda vize işlemine bir alternatif olarak sunulmaktadır. Konsolosluğa ve aracı kurumlara gitmeden başvuru yapmak isteyenler, konsoloslukların online başvuru platformlarını kullanarak kolayca vize talebinde bulunabilir. Ancak her ülkenin e-vize uygulaması bulunmamaktadır. Online başvuru talebi kabul eden ülkeler; ABD, Hindistan, Gürcistan, Ermenistan, Singapur, Sri Lanka, Malezya, Kuveyt, Moldova, Türkiye, Katar, Yeni Zelanda ve Bahreyn gibi ülkeler e-vize uygulamasına geçen ülkelerden sadece birkaçıdır.

Vize nasıl alınır? ile ilgili etiketler Vize vize nasıl alınır vize başvuruları