Vuhan'a giden DSÖ heyetinden çarpıcı açıklama

Koronavirüsün ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde görülmesinden 1 yıl sonra Vuhan'da virüsün kökenini araştırmaya giden Dünya Sağlık Örgütü ekibi elde ettikleri bulguları canlı olarak paylaştı. Ekibin açıklamasına göre, virüsün Vuhan'da çıktığına ve yarasa veya pangolinlerden bulaştığına dair bir kanıt bulunamadı. Ekip, virüsün Vuhan'dan önce Çin'in diğer bölgelerinde çıkmış olabileceğini belirtti.

Çin'in Vuhan kentinde koronavirüsün kaynağını araştırmak için bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibinin araştırmasında sona gelindi. Bugün itibarıyla araştırmalarını sonlandırarak Vuhan'dan ayrılmaya hazırlanan ekip, düzenlediği basın toplantısında ulaştıkları bulguları dünyayla paylaştı.

Toplantıya, DSÖ'nün gıda güvenliği ve hayvan hastalıkları uzmanı ve araştırma ekibi başkanı Peter Ben Embarek başkanlık ederken, Embarek'e virüs uzmanı ekip üyesi Marion Koopmans ve Çin Ulusal Sağlık Komisyonu uzmanı koronavirüs paneli başkanı Liang Wannian da eşlik etti.

Basın toplantısında söz alan Çin sağlık komisyonu sözcüsü, Çin hükümeti ve DSÖ ekibinin koronavirüsün kökenlerine yönelik soruşturmasında sistematik ve kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü söyledi. Çin sözcüsü, hükümetin baştan itibaren DSÖ'ye destek verdiğini açıkladı.

VİRÜS LABORATUVARDAN MI ÇIKTI?

DSÖ, virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin düşük olduğunu, salgının ilk olarak ara bir türden insanlara geçen virüs nedeniyle başladığını belirlediklerini ifade etti.

Peter Ben Embarek, hala bulgular üzerinde çalıştıklarını ve enfekte olmuş bir kişi yoluyla gıda pazarındaki diğer kişilere bulaşmış olabileceğini düşündüklerini, bunun da pazardaki ürünler yoluyla olmuş olabileceğini, bu ürünler arasındaki en ilginç olanlarının donmuş çiftlik ürünü yırtıcı hayvanlar olabileceğini, çünkü bu türlerin bazılarının virüsün yayılması için elverişli olduğunu söyledi.

Virüsün Aralık ayında Huanan gıda pazarına alışverişe, çalışmaya giden insanlar arasında yayıldığını söyledi. "Elimizde virüsün pazardakilere nasıl bulaştığı ve yayıldığına dair bir harita, pazarda vakaların nasıl yayıldığına dair bir resim var. Bu vakaların bazıları genetik sonuçlara sahip. Elbette pazarda Aralık ayında virüsün yayılması çok kolay oldu, ancak bu bize tüm hiyayeyi anlatmaz. Buradaki virüsün diğer pazarlara yayılmasıyla bağlantısı var." açıklamasında bulundu.

"VİRÜSÜN LABORATUVARDAN SIZMASININ İKİ YOLU VAR"

DSÖ ekibinden Marion Koopmans, Emberek'in laboratuvar açıklamasını yineleyip, bunun gerçek olamayacak kadar 'aşırı' olduğunu söyledi, ancak virüsün laboratuvardan çıkması ihtimalinde bunun 2 yolu olduğunu söyledi: "Birincisi, virüs insanlar tarafından geliştirilmiştir, ama bu hipotez dünyanın her yerinden bilim insanları tarafından çürütüldü. İkincisi ise, virüsün laboratuvardan sızması şeklinde gerçekleşebilir; ancak bunun da zaten bilinen ya da var olan bir virüs olması gerekir" dedi.

"İLK VAKALAR ARALIK AYI BAŞINDA YA DA KASIM SONUNDA ENFEKTE OLMUŞ"

Embarek, ilk vakalardan bazılarının semptomlarının Aralık ayının ilk iki haftasında başladığını, bu durumun da Aralık ayı başında veya Kasım sonunda enfekte olduklarını gösterdiğini söyledi.

Laboratuvar kazalarının da meydana gelebileceğini fakat bunların son derece nadir görülen olaylar olduğunu açıkladı, "Ancak geçmişte yaşanan kazalar tüm dünyayı etkilemişti" diyerek ekledi.

HAYVANLAR HALA TANIMLANAMADI

Çin'in takım lideri profesör Liang Wannian, yaptığı açıklamada, araştırmacıların, koronavirüsün insanlara bulaşmadan önce hayvanlarda nasıl dolaştığına odaklanması gerektiğini söyledi.

"Pandemiye neden olabilecek bir virüs, insan temasına zaten adapte edilmiş olmalı" diyen Liang, koronavirüsün, Sars-Cov-2'nin hayvansal temasının ardından oluşma ihtimalini doğruladı. Ancak bu bulaşmadaki söz konusu hayvanların yarasalar ve pangolinler olduğunu doğrulamayan Liang, yarasa ve pangolinlerin potansiyel aday olduklarını, ancak onlarda bulunan koronavirüs örneklerinin Sars-Cov-2 ile aynı olmadığını belirtti.

"VUHAN'DA BAŞLAMAMIŞ OLABİLİR"

Prof. Liang, ilk koronavirüs vakalarının Çin'in farklı bölgelerinde görülmüş, ancak rapor edilmemiş olabileceğini, 2019 yılından önce 'koronavirüsün' resmiyet kazanmasından birkaç hafta önce başlamış olabileceğini belirtti.

Koronavirüsün Aralık 2019'dan önce yayıldığına dair kesin bir kanıt olmadığında ısrar eden Liang, Vuhan'daki Huanan gıda pazarının koronavirüsün patlak verdiği yerlerden biri olduğunu, ancak bunun tek yayılım noktası olarak belirlenmesi için yeterli olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı olarak Vuhan'a giderek dört hafta boyunca Covid-19'un kaynağına dair araştırma yapan uzmanlar, Çinli meslektaşlarıyla birlikte bulgularını açıklıyor.

Virüsün yarasalardan çıktığına dair işaretler olduğu ancak bunların Vuhan'dan çıktığının kesinleşmediği belirtildi. Sars-Cov-'nin Huanan pazarına nasıl girdiğini belirlemenin henüz mümkün olmadığı söylenirken, soğuk zincir ürünlerinin koronavirüsün yayılmasında rolü olup olmadığını belirlemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

"ARALIK 2019'DAN ÖNCE ORTAYA ÇIKTIĞINA DAİR KANIT YOK"

DSÖ ekibinden Ben Embarek, Vuhan'da yapılan incelemelerin yeni bilgiler ortaya çıkardığını ancak koronavirüse dair karşılaşılan tabloda ciddi bir değişiklik olmadığını , koronavirüsün Aralık 2019'dan önce Vuhan'da ye ada herhangi bir yerde ortaya çıkmış olduğuna dair kanıt bulamadıklarını belirtti. Liang'ın aksine Embarek, koronavirüsün yayılmasında en olası yolun, belli aracılar yoluyla aktarılmış olabileceği ve soğuk zincir ürünleri ticareti yoluyla bulaşma ihtimalinin olduğunu söyledi.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.