WhatsApp'a ağır darbe
WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik "zorunlu güncelleme" kararının ardından, uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları büyük ilgi görmeye başladı. Çeşitli platformaların keşfiyle de kullanıcılar WhatsApp'ı telefonlarından sildi. Uygulama, büyük bir hızla kullanıcı kaybetmeye devam ediyor.
Whatsapp'ın kullancılarına sunduğu yeni sözleşme kararı sonrası tüm operatör kullanıcılarına açık olan Türkiye'nin iletişim ve yaşam platformu BiP, son 6 günde 10 milyon yeni kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı.
WhatsApp'ın güncellenen "Gizlilik İlkesi"ne oldukça tepkili olan kullanıcılar, yerli anlık mesajlaşma uygulaması olan BiP'e akın etti. Turkcell'in İstanbul ve Ankara'da bulunan yüksek güvenlikli veri merkezlerinde korunan BiP'in, son 6 günde 10 milyon yeni kullanıcıya ulaştığı ve toplam olarak 60 milyondan fazla indirildiği öğrenildi.
Platformun kullanıcılara, 10 kişiye kadar HD kalitesinde sesli ve grup görüntülü görüşme dışında kaybolan mesajlar, 'acil durum butonu', 106 dilde anlık tercüme, kişiselleştirilmiş menü gibi özellikler sunuyor. Ayrıca BiPte masaüstü bilgisayar uygulamasından veya sadece bir internet tarayıcı üzerinden de mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme de yapılabiliyor.
UYGULAMA MARKETLERİNDE ÜST SIRADA
Açıklamanın devamında, Son günlerde bireysel ve kurumsal kullanıcılardan gelen yoğun talebin ardından BiP, uygulama marketlerinde Ücretsiz En Popüler ve Trend Olanlar kategorisinde üst sıraya taşındı. BiP, 50 milyonun üzerinde indirme ve 1 milyonun üzerinde kullanıcı yorumuna ulaştı. BiP, kullanıcılardan olumlu yorumlar alıyor denildi.
KULLANICILARIMIZIN HASSASİYETLERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, "Operatör bağımsız 192 ülkede kullanıma sundukları BiP'in sadece ülkemizde değil Pakistan, Hindistan, Almanya, Suudi Arabistan'da kullanıldığını, bu ülkelerde günlük 1.5 milyona yakın kullanıma ulaştıklarını ve bu durumdan ötürü büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Turkcell olarak yıllardır Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalsın prensibi doğrultusunda geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin veri tabanlarını ülkemizde kurduğumuz veri merkezlerimizde tutuyoruz. Kullanıcılarımızın hassasiyetlerini çok önemsiyor, onlardan gelen talepler doğrultusunda uygulamamızı daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Gizlilik politikasındaki güncelleme ve sadeleşme ile kullanıcılarımız, hangi verilerin ne için kullanılacağına ilişkin daha net ve anlaşılır bir açıklamaya erişebilirler." diye konuştu.
WHATSAPP HANGİ VERİLERİ TOPLAYABİLİYOR?
Hesap bilgileri
Mesajlar
Bağlantılar
Durum bilgisi
İşlem ve ödeme verileri
Kullanım bilgileri
Cihaz ve bağlantı bilgileri
Konum
Çerezler
Başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler
Kullanıcı şikayetleri
NE OLMUŞTU?
Dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp gizlilik ilkelerinde değişikliğe gitti. Yeni bir yol haritası çizen WhatsApp kullanıcılarına yeni şartlar sundu.
Alınan yeni karar göre, uygulamayı kullanım şartlarında kullanıcıların özel bilgilerini Facebook ve Facebook'a ait olan şirketlerin reklam pazarına sunulacağı ifade edildi.
WhatsApp'ın sunduğu sözleşmede kullanıcıların toplanan verileri arasında hesap bilgileri, bağlantıları, durum bilgileri, ödeme bilgileri, mesajları, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz bilgileri gibi konuların yer aldığı görüldü.
Öte yandan Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin ise bu sözleşmeden muaf olduğu belirtildi. Bu konu çifte standart konusunu da gündeme getirdi.
Whatsapp Yöneticisi Will Cathcart ise bugün yaptığı açıklamada sunulan güncellemenin kullanıcıların aileleri ve arkadaşları ile kurduğu iletişimi etkilemeyeceğini savundu.