Yahya Sinvar kimdir? Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kaç yaşında?

İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen İsmail Haniye’nin ardından gözler, Hamas’ın siyasî liderliğine kimin getirileceğindeydi. Hamas, Yahya Sinvar’ı örgütün yeni lideri olarak atadı. “Gölgelerin lideri” olarak adlandırılan Sinvar, Hamas’ın ve Filistin meselesinin geleceğini etkileyebilecek bir figür. Peki Haniye yerine atanan Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar kimdir? Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kaç yaşında, nereli? Yahya Sinvar hakkında tüm merak edilenler...

YAHYA SİNVAR KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

7 Ekim saldırılarının arkasındaki isim olarak gösteriliyor. İsrail’in yoğun bombardımanına rağmen Sinvar’ın hâlâ hayatta olduğu ve Gazze’deki tünellerde saklandığı düşünülüyor.

Yahya Sinvar, İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından Hamas’ın fiili lideri olarak gündeme geldi.

1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.

1980’lerin sonlarında Hamas’a katılan Sinvar, kısa sürede örgütün güvenlik kolunun başına geçti.

1989 yılında, iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli muhbirlere karşı suikastlar düzenlemekle suçlanan Sinvar, dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 22 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan Sinvar, 2011 yılında Gilad Shalit takası kapsamında serbest bırakıldı.

Hapishane yılları, Sinvar’ın ideolojisini ve İsrail’e olan düşmanlığını pekiştirdi. Eski İsrail istihbarat yetkilisi Michael Koubi’ye göre Sinvar, sorgulamaları sırasında Filistinli muhbirleri öldürmekle övünüyordu. Bu süreç, onun Hamas içindeki sert ve uzlaşmaz imajını güçlendirdi.

2017 yılında Hamas’ın Gazze lideri seçilen Sinvar, örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi kanadı arasında köprü görevi gördü. Bu pozisyonu, onu Hamas’ın en etkili figürlerinden biri haline getirdi.

Haniye’nin aksine Sinvar, sahada operasyonel deneyime sahip. Bu, örgütün askeri kanadı üzerinde daha fazla etki sahibi olmasını sağlıyor.

Yahya Sinvar kimdir? Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kaç yaşında? ile ilgili etiketler Yahya Sinvar
GÜNÜN VİDEOSU

Manisa'da mallarına el konulan seyyar satıcı gözyaşlarına boğuldu: Ben çocuklarımı nasıl okutacağım!

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde zabıta tarafından mallarına el konulan seyyar satıcı gözyaşları içinde ”Allah aşkına bu hafta okullar açılıyor, ben ne yapacağım ağabey? Bir çıkar yolu gösterin, sabıkalıyız diye işe de almıyorlar” diyerek feryat etti