Yanan orman kendini yeniler mi? Yanan ağaç yeşerir mi? Hangi ağaç dikilmeli?
Türkiye'de orman yangınları devam ediyor. Ülkenin pek çok noktasında çıkan yangınların büyük çoğunluğu devam ederken söndürelemeyen yerlerde yangınlar da devam ediyor. Peki yanan orman kendini yeniler mi? Yanan ağaç yeşerir mi?
Birçok fidan kampanyasının başladığı Türkiye'de orman yangınları devam ediyor. Yangın söndürme çalışmalarının devam ettiği bölgelerde ise tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Yanan orman kendini yeniler mi, yanan ağaç yeşerir mi merak ediliyor. Vatandaşlar, yanan ormana hangi ağaçların dikilebileceği konusunda araştırma yapıyor.
YANAN ORMAN KENDİNİ YENİLER Mİ?
Yanan alana ne zaman fidan dikilir? Uzmanlar, orman yangınları sonrası yanan alana fidan dikileceği zamanı açıkladı. Yanan alan en az 1 yıl bekledikten sonra fidan dikiminin yapılabileceğini söyleyen uzmanlar, hangi ağaçların dikiminin yapılabileceğini de açıkladı.
YANAN ALANLARA AĞAÇ DİKİMİ İÇİN PANİK YAPMAYIN!
Orman yangınları sonrası yanan alana hangi ağaç dikilmeli, ne kadar sür3e geçmeli? Ormanı kendi haline bırakmak için önemli olan hususun zaman olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, yanan ağaçların kökleri dozerlerle sökülmeli, toprak işlenmeli ve üzerinden yaklaşık olarak 1 yıl zaman geçmesinin yeterli olabilelceğini ifade ediyor.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde tahrip olan orman alanlarına "küllerinden doğan" kızılçamın dikilmesini önerildi.
Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz, Türkiye coğrafyasında hep var olduğunun ve var olmaya devam edeceğinin en büyük kanıtı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Kızılçam ülkemizde en geniş alana yayılan çam türüdür ve yangınlardan sonra kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. O yüzden yanan kızılçam ormanları asla yok olmaz ve küllerinden yeniden doğar diyoruz. Elbette ormanlarımız yanmasın ama yanan kızılçam ormanlarındaki kozalak ve tohumlar aşırı ısıdan dolayı uyanarak ilkbahar ile çimlenmeye başlar. Eğer tohum ile ormanlaştırma yetersiz veya mümkün değilse, ağaçlandırma ile yeniden ormanlaştırma yapılır. Kısacası bu çalışmalar boyunca ormancılar tamamen doğayı taklit eder."