Kütahya'nın Simav ilçesinde 1976 yılında vatandaşlarca bulunup müzeye teslim edilen ve her yıl binlerce ziyaretçi tarafından beğeniyle incelenen nadide tarihi oyuncaklar, Olçar'ın elinde yeniden şekilleniyor.
Yanardağ tüfleriyle yeniden hayat buluyorlar...
Nevşehir'in Göreme beldesinde sanat galerisi işleten seramik ve çini sanatçısı Nida Olçar, Kapadokya bölgesinin doğal yapısını oluşturan yanardağ tüflerinden elde ettiği özel çamurla, Frig dönemine ait pişirilmiş topraktan yapılmış kuş figürlü 2 bin 700 yıllık oyuncakların benzerlerini yaparak turistlerin ve çocukların beğenisine sunuyor.
Kapadokya'daki peribacalarını oluşturan sönmüş volkanik dağlardan Erciyes ve Hasan Dağı'nın eteklerinden topladıkları toprağı birtakım işlemlerden geçirdikten sonra elde ettikleri çamurla Frig dönemine ait oyuncakların kopyalarını yapan Olçar, bu oyuncakları yaklaşık bin 500 derece ısıdaki fırında pişiriyor.
Fırınlandıktan sonra rengarenk desenler çizilerek boyanan oyuncaklar, orijinalinde olduğu gibi tekerleri de takılarak hazır hale getiriliyor.
Olçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010'da vefat eden babası ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'dan devraldığı mesleğine yenilikler katmak için gayret gösterdiğini belirtti.