Yargıdan ev sahiplerini üzecek karar
Bursa'da koronavirüs salgınına bağlı olarak işleri büyük oranda azalan ve gelirleri düşen restoran sahibi, kiranın düşürülmesi için mal sahibinden olumlu yanıt alamayınca mahkemeye başvurdu. Yerel mahkeme ise Kiranın yarı oranında düşürülmesi talebini kabul etmedi. Bunun üzerine restoran sahibi karara İstinaf'ta itiraz etti. İstitinaf mahkemesi ise tedbiren kirayı 23 bin liradan 11 bin 500 liraya indirdi. 6 ay süreyle geçerli olacak karar emsal olacak.
Bursa'da lokantacı Ahmet Yahyaoğlu, salgında işlerinin büyük oranda azaldığını gerekçe göstererek kira bedeliyle ilgili ihtiyati tedbir kararı verilmesi, kirasının yeniden belirlenmesi talebiyle Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme, Yahyaoğlu'nun 23 bin liralık aylık kira bedelinin, 11 bin 500 liraya indirilmesi yönündeki talebini reddetti.
Bunun üzerine restoran sahibi Yahyaoğlu kararı İstinaf'a götürdü. Yahyaoğlu'nun itirazı üzerine, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza atıp, işyeri sahibinin talebi doğrultusunda ihtiyati tedbir uygulanmasına hükmetti.
Pandemi nedeniyle Borçlar Kanunu'da yer alan, öngörülmeyen şartların oluştuğuna işaret eden 4. Hukuk Dairesi kararında ihtiyati tedbir kararının geçerliliğinin 6 ayda bir yerel mahkemenin değerlendirmesiyle ya da taraflardan birinin karara itirazıyla kalkabileceğini de kayda geçirdi.
"KARAR EMSAL OLACAK"
Yahyaoğlu'nun avukatı Olcay Göçüm, , kararın Türkiye için örnek olacağını ifade etti.
Kararın önemine değinen Göçüm, şunları söyledi:
"Bu karar hem hukuki hem de vicdani bir karardır. İstinaf mahkemesi kararı olduğu için şimdilik Bursa ve bağlı illeri kapsıyor ama diğer illerde de emsal olacak bir karar.
Türkiye olarak bu salgın sürecini el birliğiyle atlatmalıyız. Söz konusu karar da işleri azalan iş yeri sahipleri için, onların çalışanları ve ülke ekonomisi için çok önemli bir adım oldu. Ancak tabi bu kararın her işletme için geçerli olacağını da düşünmüyorum. Pandemiden önceki iş hacmi yüksek olup sonradan düşen işletmeler için geçerli olacaktır. Ayrıca hukuk tarihimizde belki de ilk defa görülen bir karara varan istinaf mahkemesi, tedbirin, 6 ayda bir yerel mahkemenin değerlendirmesiyle ya da taraflardan birinin itirazı sonucu, olağanüstü şartların iş yeri üzerindeki etkisinin sona erip ermediğine göre kalkabileceğine hükmetti. Bizce bu da en az verilen tedbir kararı kadar önemli"