Yaşar Kemal kimdir?

Yaşar Kemal kimdir? 28 Şubat 2015'te hayatını kaybeden Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Yaşar kemal ölüm yıl dönümünde anılıyor. Aslen Van-Ercişli olan yazarın ailesi I. Dünya Savaşı nedeniyle Adana'ya göç etmek zorunda kalmıştır. Orta okul döneminde ırgat katipliği, memurluk, ırgatlık, kontrolörlük ve öğretmen vekilliği gibi çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalan Yaşar Kemal hayatın zorluklarıyla olgunlaşmış birisidir. Peki, Yaşar Kemal kimdir? Kaç yaşında? Ne zaman öldü? Hangi kitapları var? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Yaşar Kemal kimdir? Ne zaman öldü? Vatandaşlarımızın merak ettiği soruların cevaplarını derledik. Yaşar Kemal'in ilk öykü kitabı Sarı Sıcak'tır. Dünyada yayımlanan ilk eseri ise, Bebek öyküsüdür. İnce Memed yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlanmıştır ve İnce Memed kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Peki, Yaşar Kemal kimdir? Kaç yaşında? Ne zaman öldü? Hangi kitapları var? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

yasar_kemal_kimdir_ne_zaman_oldu_kac_yasnda_kitaplar_neler3

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Yaşar Kemal için yalnızca edebiyatçı demek yanlış olacaktır. Küçük yaşta hayatın tüm olumsuz yönlerini gören yazar pek çok zorluğun da üstesinden gelmiştir. Bu nedenle yalnızca edebiyatla ilgilenerek değil zaman zaman pirinç tarlasında çalışarak, zaman zaman ırgatlık yaparak hayata tutunmaya çalışmıştır. Sonrasında arzuhalcilik ve öğretmenlik yaparak biraz daha kendini geliştiren yazar, kısa süre sonra tanınan bir isim olmuştur. Yaşar Kemal yazarlık hayatına adım attıktan sonra önü biraz daha açılmış ve gazeteciliğe de devam etmiştir.

yasar_kemal_kimdir_ne_zaman_oldu_kac_yasnda_kitaplar_neler4

USTA YAZAR YAŞAR KEMAL’İN HAYATI

Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923 tarihinde dünyaya gelmiştir. Aslen Adanalı olan yazar, Osmaniye ilçesinin Gökçedam köyünde doğmuştur. Gerçek ismi Kemal Sadık Göğçeli olan yazarın edebiyat dünyasında Yaşar Kemal olarak tanındığı bilinmektedir. Çiftçi Sadık Efendi ve Nigar Hanım’ın oğlu olan Yaşar Kemal henüz 4 yaşında iken sağ gözünü kaybetmiştir. 5 yaşında tüm hayatının gidişatını değiştirecek olan olay yani babasının ölümü gerçekleşmiştir.

5 yaşında, töre nedeniyle babasını kaybeden Yaşar Kemal, ortaokul yıllarından itibaren ailesine bakabilmek için çalışmaya başlamıştır. Henüz okulunu tamamlayamadan bırakmak zorunda kalan yazar, amelelik ve ırgatlık yaparak hayata adım atmıştır. Daha sonra önüne çıkan fırsatları değerlendiren Yaşar Kemal kütüphane memurluğu ve öğretmenliğe adım atabilmiştir.

yasar_kemal_kimdir_ne_zaman_oldu_kac_yasnda_kitaplar_neler6

YAŞAR KEMAL NEDEN TUTUKLANMIŞTI?

Yaşar Kemal, Adana’da bulunduğu yıllar içerisinde tabiri caizse 40 ayrı işte çalışmış aynı zamanda kendini edebi anlamda beslemeye çalışmıştır. Çukurova civarında bulunan yazar ve şairlerle tanışmış kendini hızla geliştirmiştir. 1950’li yıllarda Çukurova Kominist Partisi kurucuları arasında yer alan Yaşar Kemal, dönemin siyasi değişimleri nedeniyle tutuklanmıştır. Hapiste geçirdiği 15 gün içerisinde düşüncelerinde köklü değişiklikler yaşayan yazar, 15 günün sonunda çıktığında İstanbul’a taşınmıştır.

YAŞAR KEMAL YAZARLIĞA BAŞLANGICI

Cezaevinde 15 gün kalan Yaşar Kemal çıktığında kendi hayatını değiştirme kararını çoktan vermiştir. İstanbul’u bunun için uygun bulan yazar, geldiğinde Abidin Dino ile tanışmış onun verdiği Don Kişot isimli eserden oldukça etkilenmiştir. İstanbul’a ilk geldiği yıllarda Batı edebiyatına yakınlaşan yazar; Homeros, Moliere, Balzac ve Tolstoy gibi isimlerin etkisinde kalmıştır. Ayrıca Türk edebiyatının büyük isimlerinden Karacaoğlan, Orhan Veli, Dadaloğlu, Sait Faik Abasıyanık’ın tarzları da ona çok yakın gelmiştir. Halk dilini benimseyen Yaşar Kemal; sade, akıcı ve kaliteli bir içerikle eserlerini kaleme almaya devam etmiştir.

İstanbul’a geldiğinde hikayelerini tanınan yazarlara gönderen Yaşar Kemal, birkaç yazar tarafından takdir edilmiş ve röportaj yapma göreviyle gazetelerde çalışmıştır. Gazetede yayımladığı ilk röportaj dizisi olan Sünger Avcıları ile çok büyük ses getirmiştir. 1955 yılında ise asıl ses getiren ve herkes tarafından tanınmasını sağlayan İnce Memed isimli eserini yayımlamıştır.

yasar_kemal_kimdir_ne_zaman_oldu_kac_yasnda_kitaplar_neler

YAŞAR KEMAL’İN EDEBİ KİŞİLİĞİ

Yaşar Kemal, eserlerinde olabildiğince sade ve akıcı bir üslup kullanmayı tercih etmiştir. Çoğu eserinde Çukurova yöresinin insanını anlatan yazar, bu anlatım tarzını herkesin anlayabilmesini istemiştir. Bu nedenle olabildiğince sade bir dil kullanmıştır. Çukurova insanının yaşadığı sıkıntılar, zorluklar, kan davası, değişimler onun eserlerinin temelini oluşturmuştur. Yaşar Kemal için bir nevi kendi hayatını kaleme almıştır denilebilir.

Bunun yanında etkilendiği Batı dünyası Yaşar Kemal’in eğitim görmediği halde muhteşem bir kalem olmasına da yardımcı olmuştur. Toplumun sıkıntılarını dile getirmeden yalnızca kendini ve kendi duygularını anlatanları benimsemeyeceğini söyleyen yazar, herkesin içine bu kadar rahat girebilmeyi de buna bağlamıştır. Türkiye sınırları içerisinde en çok okunan eserlerden biri olan İnce Memed bu nedenle bu kadar çok sevilmiş ve aileden biri olarak görülmüştür.

USTA YAZAR YAŞAR KEMAL’İN ÖZEL YAŞAMI

Yaşar Kemal, 15 gün tutuklu kaldığı sürenin ardından İstanbul’a gelmiş burada kendine daha düzenli ve daha iyi bir hayat kurmak istemiştir. 1952 yılında Sarı Sıcak isimli eseri yayımlanmış ve istediği başarıyı yakalamıştır. Aynı yıl Thilda Serrero ile tanışan yazar, onunla eserleri üzerine derin sohbetler etmiştir.

İngilizce ve İspanyolca bilen Thilda Serrero, Yaşar Kemal’in eserlerinin çevirmenliğini üstlenmiştir. Bu çevirmenlik başarısı ile Yaşar Kemal, Avrupa’da da tanınan isimlerden biri olmuştur. Hayatının aşkı olarak Thilda Serrero’yu gösteren Yaşar Kemal iş arkadaşlığını evlilik teklifiyle hayat arkadaşlığına taşımıştır. 2001 yılında Thilda Serrero vefat edene dek 50 yıllık evlilikleri olmuştur. 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile dünya evine giren yazar, 2015 yılında solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılmıştır. 28 Şubat 2015 yılında 92 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

YAŞAR KEMAL’İN ESERLERİ

İlk uzun hikayesini henüz askerlik yaparken kaleme alan Yaşar Kemal 1943 yılından sonra Pis Hikaye, Bebek, Dükkancı isimli eserleriyle duyulmuştur. Asıl şöhretini 1952 yılında yayımlanan Sarı Sıcak isimli eseri ile kazanmıştır. Daha sonra Sarı Sıcak-Bütün Hikayeler isimli eserinde pek çok hikayesini bir araya getirmiştir.

İnce Memed, Teneke, Yer Demir Gök Bakır, Ortadirek, Ölmez Otu Yaşar Kemal’in bilinen en önemli romanlarıdır. Ağrı Dağı Efsanesi, Binboğalar Efsanesi, Kuşlar da Gitti, Yılanı Öldürseler diğer romanlarından birkaç tanesidir. Yazarın kaleme aldığı; Bu Diyar Baştan Başa, Bir Bulut Kanıyor, Peri Bacaları, Yanan Ormanlarda Elli Gün isimli röportaj eserleri de bulunmaktadır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.