Yaşar Yakış kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, nerelerde görev aldı?

AK Parti'nin kurucularından ve partinin ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, 85 yaşında hayatını kaybetti. Çarşamba sabahı tedavi gördüğü hastanede vefat eden Yakış, siyaset dünyasında derin bir üzüntüye sebep oldu. Bu üzücü gelişmenin ardından 'Yaşar Yakış kim?' veya 'Yaşar Yakış nerelerde çalıştı?' gibi sorular arama motorlarında sıkça araştırılıyor. Peki, Yaşar Yakış kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, nerelerde görev aldı? Yaşar Yakış hayatı ve ölümü hakkında merak edilenler...

AK Parti'nin kurucularından ve ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, 85 yaşında hayata veda etti. Çarşamba sabahı tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Yakış, siyaset dünyasında derin bir üzüntü yarattı. Bu üzücü olayın ardından "Yaşar Yakış kimdir?" ve "Yaşar Yakış nerelerde görev yaptı?" gibi sorular arama motorlarında sıkça aranmaya başlandı. Peki, Yaşar Yakış kimdir, nerelidir, neden vefat etti ve hangi görevlerde bulundu? İşte Yaşar Yakış'ın hayatı ve ölümü hakkında merak edilenler...

Yaşar Yakış kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, nerelerde görev aldı?

 

YAŞAR YAKIŞ KİMDİR?

1938 yılında Akçakoca’da doğan Yaşar Yakış, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1962 yılında mezun oldu ve aynı yıl Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevine başladı.

YAŞAR YAKIŞ NERELERDE GÖREV ALDI?

Yakış, ilk yurtdışı görevine Anvers Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu olarak başladı. Lagos, Roma, ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliği'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanına İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Başkanlığı'nda sekreterya hizmeti sunmak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu'nu kurarak başkanlığını üstlendi.

1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği görevine atanan Yakış, ardından Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde Türkiye'nin Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. 1992-1995 yıllarında Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini ifa etti.

2001 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olan Yaşar Yakış, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucu üyeleri arasında yer aldı. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Düzce milletvekili seçildi ve 18 Kasım 2002'de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak atandı. 19 Kasım 2002 - 14 Mart 2003 tarihleri arasında bu görevde bulundu.

YAŞAR YAKIŞ ESERLERİ NELER?

Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen Yakış, Ortadoğu'ya ilişkin çeşitli dergilerde makaleler yayınladı. "Türkiye, Suriye ve Irak Arasında Su Sorunları" adlı kitabı Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı. Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesine katkısı nedeniyle, Suudi Hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı ile ödüllendirildi. Yaşar Yakış, evli ve bir çocuk babasıydı.

Yaşar Yakış kimdir, nereli, neden hayatını kaybetti, nerelerde görev aldı? ile ilgili etiketler AK Parti