Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçen BİST’te tepki alımı zamanı geldi
Halka arzlar nedeniyle yatırımcı sayısı yeniden artışa geçerek 7 milyon kişiyi aşan Borsa İstanbul’da, Para Politikası Kurulu toplantısı bekleniyor. Global piyasalar noel nedeniyle tatil periyoduna hazırlanıyor. Bugün ABD ve Avrupa piyasaları erken kapanacak, sonrasında iki gün piyasalar tatil olacak. İşte detaylar...
Son halka arzlarla yeniden 7 milyon bakiyeli yatırımcı sayısı seviyesinin aşıldığı BİST’te yerli yatırımcı tercihleri belirleyici olmayı sürdürüyor.
Uzun süredir satış ağırlıklı seyreden borsada, tepki alımı zamanının geldiği yorumları yapılıyor. Garanti Yatırım günlük bülteninde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamada dezenflasyon vurgusu yapmasını, 2025 yılı beklentileri açısından olumlu yorumluyoruz. Bununla birlikte Para Politikası Kurulu kararı ve asgari ücret artışı, yakın vade adına takip edilecek başlıklar.Fed'in son toplantısı ardından hızla gerileyen risk iştahı paralelinde 277$ ve 272-267$ bölgelerini tepki yükselişleri adına izleyeceğimizi belirtmiştik. Şahin tondaki Fed açıklamaları gölgesi altında yurt içinde öne çıkan politika faizi ve asgari ücret tartışmaları, BİST-100 endeksini 273-267$ (~TL9.600-9.400) destek aralığına yaklaştırdı. Yakın vadede teknik indikatörlerde aşırı satım bölgelere yaklaşılması paralelinde belirttiğimiz seviye ve üzerinde “tepki yükselişi potansiyelinin” arttığını öngörüyoruz. Olası tepki yükselişlerinde takip edeceğimiz ilk direnç bölge 280-283$ (~TL9850- 10,000) aralığı olacaktır. Temel tarafta “PPK kararı; PPK sonrası metnin şahin mi güvercin mi olduğu; Asgari ücret artışının 2025 yılına yönelik beklentilere etkisi” gibi başlıkları tekrar değerlendirip olası tepki alımlarının devam mı edeceği (296-300$); yoksa düzeltmenin hangi seviyelerde sonlanabileceği öngörüsünü (267-260$) oluşturmaya çalışacağız” denildi.
Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler
Bültende, yurtdışı piyasalarda ise yatırımcı risk iştahının, zayıf ekonomik verilere rağmen gücünü koruduğu belirtildi. Dayanıklı mal siparişlerinde ve lojistik bileşenlerinin arındırıldığı çekirdek versiyonunda beklentilerin üzerinde düşüş gerçekleşti.
İnşaat izinleri ve yeni konut satışları öngörülerin altında gelirken Conference Board tüketici güven endeksi de tahminlerin altında kaldı. Seansa satış ile başlayan hisse senedi endeksleri günün geri kalanında primlendiler. Kayıplarını telafi edemeyen tek endeks küçük sermayeli şirketleri temsil eden Russell 2000 olurken teknoloji endeksi Nasdaq getirilere liderlik etti.
Sanayi, ham madde ve takdirsel tüketim haricinde her sektör günü pozitif sonlandırdı. Temel tüketim negatif ayrışırken iletişim, teknoloji ve sağlık pozitif ayrıştı. Şirketler özelinde Nissan ve Honda’nın birleşme görüşmeleri; Qualcomm ve Arms holding arasındaki dava sonucu; Walmart davası ve Eli Lilly’nin geliştirdiği ilaçtaki gelişme öne çıktı. Nissan ve Honda birleşmek için resmi görüşmelere başladıklarını ve bu birleşmenin onları satışlar bakımından dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi konumuna getirebileceğini söyledi. Honda ayrıca gelecek yıl 23 Aralık'a kadar ihraç edilen hisselerinin %24'ünü geri alacağını açıkladı.
Honda hisseleri yaklaşık %15 primlendi. ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu, perakende devi Walmart ve finansal teknoloji şirketi Branch Messenger'a, teslimat şoförlerini ödeme almak için maliyetli mevduat hesapları kullanmaya zorladıkları iddiasıyla dava açtı. Walmart hisseleri %2.1 iskontolandı. Qualcomm'un işlemcilerinin bir jüri tarafından Arm Holdings ile yapılan anlaşma kapsamına uygun şekilde lisanslandığına karar vermesinin ardından hisse fiyatı %3.5 yükseldi. Yeni bir dava açma sözü veren Arm ise %4 düştü. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Eli Lilly’nin kilo verme tedavisi Zepbound'u obstrüktif uyku apnesi için onaylamasının ardından %3.7 değer kazandı. 10 yıllık tahvil getirileri ve dolar endeksi gün boyunca artış gösterirken ons altın değer kaybetti.