Yemen eski Cumhurbaşkanı Salih, Kaddafi gibi öldürüldü! / VİDEO

Yemen eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, İran destekli Şii isyancı Husiler tarafından öldürüldü. Salih'in ölümü kendi partisi Genel Halk Kongresi tarafından da doğrulandı. Sosyal medyaya yansıyan Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler ise Salih'in önce vurularak sonra linç edilerek öldürüldüğü izlenimini verdi. Salih'in ölümünün ardından Suudi Arabistan bir açıklama yaparak, Sana'daki sivillerin bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Sosyal medyaya yansıyan, Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler, Salih'in linç edilerek öldürüldüğü izlenimini uyandırıyor. Salih'in ölümü, uluslararası basın tarafından Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüne benzetildi.

Uluslararası Kızılhaç Organizasyonu ise Yemen'in başkenti Sana'da son 5 günde 125 kişinin öldüğünü, 238 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

ACİL OPERASYON TALİMATI VERİLDİ

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, başkent Sana'ya girmeleri için orduya acil operasyon talimatı verdiği bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Hadi, yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin Salih'le bir telefon görüşmesi yaparak acil olarak çeşitli kollardan Sana'ya girilmesi talimatı verdi. Hadi'nin, yardımcısı Korgeneral Salih'e "Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle birleşerek Husilere karşı çok sayıda cephe açın ve Sana'ya girin." dediği belirtildi.

HALKI HUSİLERE KARŞI AYAKLANMAYA ÇAĞIRMIŞTI

Hadi'nin bu talimatının Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr'ın "Husilere karşı yürüttükleri mücadelede eski cumhurbaşkanı Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi'ne (GHK) destek vermenin ulusal çıkarlara uygun olduğu" şeklindeki açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Husiler ile Salih yanlıları arasındaki çatışmalar, cumartesi sabahı Sana'da yeniden alevlenmişti. Salih, son olarak Husilerin kardeşi Tuğgeneral Tarık Muhammed Abdullah Salih'in evine yoğun saldırılar düzenlemesinin ardından halka "ayaklanmaları" çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın 42 yıllık diktatörü Muammer Kaddafi, Sirte'de muhaliflerce linç edilerek öldürülmüştü.

salih

ALİ ABDULLAH SALİH KİMDİR?

Yemen'de aşiretlerin desteğiyle 1978'den 2012'ye kadar 34 yıl ülkeyi yöneten devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih kimdir?
Salih Yemen'de gösterilerin başlamasıyla Suudi Arabistan'a kaçıp iktidarını yardımcısı Abdrabbuh Hadi Mansur’a bıraktı. Yeniden ülkesine dönüp bu kez iktidarı yeniden ele geçirmek için taraftarlarıyla birlikte savaşa tutuştu. Kendisiyle aynı hedefe sahip İran destekli Husilerle girdiği çatışmada öldü.
Al Jazeera imzasıyla bugün öldürülen Yemen'in eski lideri Ali Abdullah Salih'in portresi:

"Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, 1942’de Bayt Al Ahmar kasabasında doğdu. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Kariyeri ilk olarak orduda başlayan Salih, Kuzey Yemen’deki iç savaşta Suudiler tarafından desteklenen monarşi karşısında Mısır tarafından desteklenen cumhuriyetçi hükümet için mücadele etti.

salih11_1

Uzun süre orduda görev alan Salih, dönemin Yemen Cumhurbaşkanı'nın 1978'de öldürülmesiyle bu görevi devraldı. O tarihten 2012 yılına kadar koltuğunu koruyan Salih, 1982 ve 1988’de tek aday olduğu seçimlerle yeniden seçildi.

Salih, 1990 yılında Kuzey Yemen’in komünist Güney Yemen ile birleşmesinde öncü oldu. Ancak Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle güney kesimi, kuzeyin yönetimindeki ülkede ekonomik koşullardan dolayı ayrılık talep etti.

1994 yılının ortasında Güney Yemen bağımsızlığını ilan etti. Fakat bu ayrılık yalnız iki ay sürdü. Kuzeye bağlı ordu birlikleri güneydeki ayaklanmaları bastırdı.

Salih, Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin’in önemli müttefiklerinden biriydi. Birinci Körfez Savaşı’nda Irak’ı destekleyen Yemen, ekonomk olarak ağır bir bedel ödedi. Suudi Arabistan, 1 milyondan fazla Yemenli işçiyi sınırdışı etti.

New York’ta 11 Eylül 2001'de meydana gelen saldırıların ardından Salih, Washington’a yakın bir duruş sergiledi. Salih, 2007’de Washington’u ziyaret etti ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) insansız uçaklarının Yemen’in içindeki El Kaide kamplarını bombalamasına izin verdi. Karşılığında da ABD’den on milyonlarca dolar yardım aldı.

Salih’in otoritesi Yemen’in petrol rezervleri kurumaya başlayınca azaldı. Ülkede petrol üretimi 2001 yılında zirvedeydi ama o tarihten sonra düşüş yaşandı. Aşiretlerin ayaklanmasının nedenlerinden biri olarak, Salih’in petrol gelirlerini aşiretlere eskisi kadar dağıtamaması gösterildi.

YEMEN'DE ARAP BAHARI

Yemen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor. İşsizlik ve enflasyon oranı yüksek olan ülkede milyarlarca dolarlık petrol gelirinin büyük kısmı halka harcanmıyor. Yemen halkının yüzde 40’ının geliri ise günde iki doların altında.

Tunus’ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin 'Arap Baharı'nı başlatan sokak gösterilerinın ardından iktidardan ayrılmasından kısa süre sonra göstericiler aylarca başkent Sana Üniversitesi'nin önünde kamplar kurarak Salih’i protesto etti. Gösteriler çok sayıda kente sıçradı. Özellikle güneydeki Taiz kenti göstericilerin kalesi haline geldi. Gösterilere katılanların sayısı yüz binleri buldu.

salih22

Öğrenci hareketiyle başlayan eylemler gençlerle sınırlı kalmadı, muhalifler de kısa süre içinde gösterilere dahil oldu. Çok sayıda üst düzey askeri yetkili de, 18 Mart’ta 50 protestocunun başkent Sana’da keskin nişancıların açtığı ateş sonucu ölmesi üzerine Salih’i yalnız bıraktı. Bunlardan ilki ordudan ayrılan Ali Muhsin Salih oldu. Salih, emrindeki birliklerin göstericileri korumasını emretti.

İnsan hakları örgütleri Yemen’de ocak ayından bu yana yaklaşık 350 kişinin öldüğünü söylüyor. Protestolar Salih’in en büyük muhaliflerinden Ahmar aşiretini cesaretlendirdi. İşadamı olan Hamid El Ahmar, Yemen'in çok sayıda silahlı adama sahip köklü ailelerinden.

Başkentte Ahmar ailesiyle Salih’e bağlı güçler arasında yaşanan çatışmalar haftalarca sürdü. El Ahmar ailesi haziran ayında Başkanlık Sarayı'na roket atılmasından sorumlu tutuluyor ancak hükümet delil eksikliğinden dolayı iddiayı kanıtlayamıyor. Saldırıda Salih yaralanırken, yakın korumalarından birçoğu ölmüştü.

Salih, 23 Eylül’de üç ay boyunca tedavi gördüğü Suudi Arabistan’dan ülkesine tekrar döndü. Ocak ayında başlayan ayaklanmalar sırasında ülkeyi bir arada tutabilecek tek lider olduğu imajını çizmeye çalıştı ve muhalefeti Yemen’in birliğini tehdit etmekle suçladı. Ancak Salih rejimi yolsuzluk iddialarıyla meşruiyetini iyice yitirdi.

salih33

Salih, göstericilerle uzlaşmaya çalıştı ve birlik hükümeti önerisinde bulunarak anayasayı gözden geçirecek bir komite kurulması teklifini getirdi. Fakat muhalifler bunu vakit kaybı olarak değerlendirip uzlaşmaya yanaşmadı. Salih’in haftalar sonra yıl sonunda istifa etmeyi ve yönetimi sivil bir hükümete devretmeyi önermesi de daha erken istifa bekleyen muhalifleri tatmin etmedi.

Komşu ülkeler de Salih’in iktidarını devretmesi için devreye girdi. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Salih’e, görevini yardımcısına devretmesi halinde yargılanmama sözü verdi. Salih ise daha önce üç kez anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Ali Abdullah Salih 23 Kasım 2011'de, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimiyle varılan yetki devrine yönelik anlaşmayı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da imzaladı. Salih, imza sonrası yaptığı açıklamada tedavi için New York'a gideceğini söyledi.

Zamanının büyük bölümünü Birleşik Emirlikleri'nde geçiren devrik lider, daha sonra ülkesine dönüp yeniden iktidarı ele geçirmek için savaşa tutuştu. Taraftarlarıyla birlikte Suudi Arabistan destekli Mansur yönetimine karşı mücadele eden Salih, son günlerde kendisiyle aynı pozisyonda olan Husiler'le çatışmalara girdi.

Birkaç gündür şiddetlenen çatışmalar sonucunda evi havaya uçurularak 4 Aralık 2017 tarihinde öldürüldü."

Kaynak: Al Jazeera

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.