Yeni kabinede kimler olacak? Hangi isimler bakan olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Temmuz Pazartesi günü yeni sistemin ilk başkanı olarak yemin ettikten sonra yeni kabineyi açıklayacak. Yeni kabine için adı kulislerde konuşulanları Candaş Tolga Posta'daki köşe yazısında yazdı. Peki yeni kabinede kimler olacak? Kimler bakan olacak? Yeni kabinede bakan olarak kimler yer alacak? Detaylar haberimizde....

 
Yeni kabinede kimler olacak? Posta'daki köşe yazısında Candaş Tolga yeni kabine için kulislerde adı geçen isimleri yazdı. Herkes yeni kabinede yer lacak isimleri büyük bir merakla araştırıyorlar.  Kulislerde kimlerin adı geçtiği gündemde merak edilen sorular arasında yer alıyor. Peki yeni kabinede kimler olacak? Kimler bakan olacak? Yeni kabinede bakan olarak hangi isimler yer alacak? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
 

Yeni kabinede kimler olacak? Hangi isimler bakan olacak?

İşte Candaş Tolga'nın Posta'daki köşe yazısı;
 
 
24 Haziran’dan bir ay önce “Erdoğan seçilirse yeni kabine teknokrat ağırlıklı olacak” yazmıştım.
 
Ankara’dan gelen haberler gösteriyor ki yeni bakanlar kurulunun dizaynı bu istikamette ilerliyor.
 
 
Kulislerde adını duyduğum bakan adaylarının isimlerini yazayım.
 
Dışişleri Bakanlığı için en çok konuşulan isim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.
 
Yine Beştepe’den bakan adayı olarak ön plandaki bir başka isim Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank.
 
 
Yeni kabinede müsteşarlara dikkat! Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı için Müsteşar Yusuf Tekin, Adalet Bakanlığı’na Müsteşar Selahaddin Menteş, Savunma Bakanlığı’na Müsteşar İsmail Demir herkesin zikrettiği bakan adayları arasında.
 
 
Bürokrasiden İstanbul Valisi Vasip Şahin veya İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da yeni kabineye girerse şaşırmayın.
 
 
Siyaset dışından isimlere gelince... Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemaoğlu’nun ekonomi bakanlığıyla ilgili adının geçtiğini artık duymayan kalmadı.
 
Bunun dışında Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, THY eski Genel Müdürü Temel Kotil, DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Opak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Goldman Sachs Türkiye Direktörü Çağlayan Çetin konuşulan isimler arasında.
 
 
Külliye’ye yakın isimler yeni kabinede Meclis’ten en fazla 3-4 isim olacağını söylüyor.
 
Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı’nın en güçlü adayı. Yıldırım, Meclis Başkanı olmazsa kabinede yer alması kesin.
 
Ayrıca Berat Albayrak’ın ve Süleyman Soylu’nun da bakanlığa devam etmelerine kesin gözüyle bakılıyor.
 
TBMM
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
 
Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir. Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.
 
Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.
 
Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.
GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.