Yeni kabinede Milli Savunma Bakanı kim oldu? Hangi isim?

Recep Tayyip Erdoğan 24 haziran seçimlerinin tamamlanmasından sonra yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeni kabinenin pazartesi günü saat 21:30 da açıklanacağını ve kabinede eski bakanların olabileceğini açıkladı. Vatandaşlar büyük bir merakla bakanların kim olacağını araştırıyor. Peki yeni kabinede Milli Savunma Bakanı kim oldu? Hangi isim? Cumhurbaşkanı kimi seçti? Detaylar haberimizde...

AK Partili Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıklamalarda bulundu. Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sayın cumhurbaşkanımız tamamını dışarıdan yapabilir. Milletvekili adayı olmayan eski bakanlardan yapabilir. Sivil toplum örgütlerinden yapılabilir. Kanaatime göre bir veya iki (cumhurbaşkanı yardımcısı) olabilir. Bu, Cumhurbaşkanının takdirinde. Anayasada sayısı belli değil. Kabinede dışarıdan bakanlar muhtemelen ağırlıklı olacak. Eski bakanlardan milletvekili olmayanlar var onlardan tercih edebilir." ifadelerini kullandı. Peki yeni kabinede Milli Savunma Bakanı kim oldu? Hangi isim? Cumhurbaşkanı kimi seçti? Detaylar haberimizde...

Yeni kabinede Milli Savunma Bakanı kim oldu? Hangi isim?

Pazartesi günü kabineye giren bakanlar açıklanır açıklanmaz sitemizde olacak...


MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI
19. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı ordularının daimi kadrolarında sağlık personeli olarak sadece cerrahlar bulunmaktaydı. O çağlarda aynı zamanda birer eczacı olan hekimler ancak sefer zamanı ve anlaşmalı olarak orduya alınırlardı. Sultan II. Mahmut devrinden itibaren askeri hastanelerin ve kıt'a revirlerinin kurulmasıyla birlikte ordu daimi kadrolarında hekim ve eczacılar da yer almış ve askeri eczaneler açılmıştır. O dönemde kurulan askeri hastaneler arasında Gümüşsuyu, Kuleli, Davudpaşa, Cebehane, Maltepe, Tophane, Leventçiftliği, Topçular, Askeri Hassa, Mabeyin, Humbarahane, Tersane, Tıbhane, Ahırkapı, Bab-ı Seraskeri, Rami, Toptaşı, Tarabya, Beylerbeyi, Haydarpaşa'yı sayabiliriz. Bu hastanelerin sıhhi ikmalleri içinde 1835'de Askeri Eczahane-i Amire (Ecza Ambarı Müdürlüğü) kurulmuştur.

MSB İlaç Fabrikası'nın tarihi Kırım Harbine kadar (1853-1856) uzanmaktadır. O tarihlerde ilk olarak ilaç ve tıbbi malzeme yapımı, orduda başlamıştır. Bu tip üretim yapılan ilk yer İstanbul-sarayburnu mevkiinde bulunan Gülhane Asker Hastanesidir. Malzeme-i Sıhhiye-i Askeriye İmalathanesi ismini alan bu tesiste, ordunun ihtiyacı olan ilaç (injeksiyon çözeltileri, kinin, Dover komprimeleri) ve sıhhi malzeme, pansuman malzemesi, sargı bezi, harp paketinin bir kısmı hazırlanmıştır. Daha sonra Beylerbeyi Sarayı müştemilatından eski Paşalar ve Ağalar Dairelerinde açılan Transit Depolarında ordu için komprime, ampul ve pansuman malzemeleri üretilmiştir.

I. Dünya Harbinde de Beylerbeyi Transit Deposundan başka Konya'nın Sille Mevkiinde ikinci bir ilaç ve pansuman malzemesi üretimine devam edilmiştir. İstiklal Harbi sırasında İstanbul ve Sille'de bulunan imalathaneler ayrı ayrı çalıştırılmış ve 1928'de birleştirilerek Ankara Etlik'teki Sıhhiye Ana Depo bünyesinde bir kısım haline getirilmiştir.

1953'e kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olarak Ana Sıhhiye Deposu'nun bir kısmı olarak çalışan ilaç imalathanesi, bu tarihte ayrı bir teşkilat malzeme kadrosu hazırlanarak İlaç Yapım Atölyesi Müdürlüğü adı altında Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmıştır. 1960'dan sonra tekrar yeni bir ilaç fabrika binası yapılması için faaliyete geçilmiş, 1962'de 600 yataklı Mevki Asker Hastanesi ile Ziraat fakültesi arasındaki alanda inşaata başlanmış, 1965 tarihinde Ordu İlaç Fabrikası ismiyle ve günün şartlarına uygun modern teçhizatıyla faaliyete geçmiştir.

1999 tarihinden itibaren MSB İlaç Fabrikası Komutanlığı ismini alarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetinde olmaya devam etmektedir.


BAKANLIK SAYISI 26'DAN 16'YA İNDİRİLİYOR
Yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişecek.

Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adıyla yeni bir çatı altında birleştirilecek.

Oluşturulacak yeni bakanlık, aileyi merkeze alan, her evden en az bir çalışanın olduğu yeni istihdam modeli ile daha mutlu insan ve toplum için hizmet verecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adıyla birleştirilecek. Yeni oluşturulacak bakanlığın amacı, yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akıllı teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez bir ülke hedefi olacak.

İhracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi ve İstanbul'un dünyanın finans merkezi olması hedefiyle, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Tarım ve Orman Bakanlığı" çatısı altında bir araya gelecek. Yeni bakanlık, orman arazilerinin korunarak yedi bölge, dört iklimde, her tarlanın sulandığı, yılda iki ürünün alındığı, tarımda çeşitliliğin ve verimliliğin zirveye ulaştığı, teşviklerin artarak sürdüğü, yemyeşil bir Türkiye hedefi için çalışacak.

Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı da birleştirilerek, "Dışişleri Bakanlığı" çatısı altında dış politikada daha etkili, uluslararası gelişmelerde daha etkin rol oynayacak.

BAKANLIKLAR BİRLEŞİYOR, İSİMLER DEĞİŞİYOR

AK Parti göreve geldiğinde 37 olan bakanlık sayısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile 16'ya inecek. Böylece kademeler azalacak, karar alım süreçleri hızlanacak.

Yeni sistemle birlikte kabinede köklü değişiklikler olacak. Birleştirilen bakanlıklar yeni bir isimle yapılandırılırken, bazı bakanlıkların ise isimleri değişecek.

Bu arada ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3'e inecek. Bu kapsamda, 16 yılda 3 kattan fazla artan milli geliri vizyon projelerle, ekonomik canlılık, istihdam, bilgi ve toplumsal fayda üreterek yeniden katlama hedefiyle oluşturulan sistemde ekonomi yönetimi sadeleşecek.

Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altında olacak. Maliye Bakanlığının adı ise "Hazine ve Maliye Bakanlığı" olarak değiştirilecek.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının adı ise "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" olacak.

İŞTE YENİ SİSTEMDEKİ BAKANLIKLARIN İSİMLERİ:

"Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı."

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.