Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Kraliçesi kim?

Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Geçtiğimiz gün yaşanan terör saldırısının ardından tüm dünyanın gözleri Yeni Zelanda'nın üzerine çevrildi. Cumhurbaşkanı kim, kral / kraliçe kim, başbakan kim gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de sizler için Yeni Zelanda'nın cumhurbaşkanı kim, adı ne, 2. Elizabeth kaç yaşında, Jacinda Ardern kimdir sorularını araştırdık ve haberimize ekledik. İşte merak edilen sorular ve yanıtları. Peki Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kim? Detaylar haberimizde...

Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Geçtiğimiz gün camiye gerçekleştirilen terör saldırısının ardından tüm dünyada büyük bir üzüntü yaşanırken Yeni Zelanda hakkında araştırmalar sürüyor. Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kim, adı ne, Yeni Zelanda Kraliçesi kim gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık ve haberimize ekledik. Peki Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Başbakan Jacinda Ardern kimdir? İşte ayrıntılar...

Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Kraliçesi kim?

YENİ ZELANDA CUMHURBAŞKANI KİMDİR?

Yeni Zelanda'nın Kraliçesi II. Elizabeth'dir. 

2. ELİZABETH KİMDİR?

II. Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary; d. 21 Nisan 1926), İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on altısının kraliçesi. Aynı zamanda Topluluk Başkanı ve İngiltere Kilisesi Yüksek Valisi'dir.

6 Şubat 1952'de tahta çıktığında Topluluk Başkanı ve yedi ülkenin (Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan) kraliçesi oldu. Bir sonraki yıl gerçekleşen taç giyme töreninin televizyonda gösterilmesiyle bir ilk gerçekleştirildi. 1956'dan 1992'ye kadar bölgelerin bağımsızlık kazanması ve bazı krallıkların cumhuriyet olmasıyla krallıkların sayısı değişti. Günümüzde, yukarıda sayılan ülkelerin ilk dördüne ek olarak Jamaika, Barbados, Bahamalar, Grenada, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Belize, Antigua ve Barbuda ile Saint Kitts ve Nevis'in kraliçesidir. Dünyanın hâlen hüküm süren en yaşlı ve Britanya'nın en uzun ömürlü hükümdarıdır. 9 Eylül 2015'te dedesinin babaannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kraliçe oldu.

Elizabeth, daha sonra Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth olacak olan York Dükü ve Düşesi'nin büyük kızı olarak Londra'da doğdu ve evde özel eğitim gördü. Babası, ağabeyi VIII. Edward'ın tahttan çekilmesiyle 1936'da kral oldu ve kendisi o tarihten itibaren olası vâris konumuna geldi. II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev almaya başladı. 1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evlendi ve Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarını verdikleri dört çocukları oldu.

Genel bilgiler
Elizabeth Alexandra Mary eski Büyük Britanya kralı VI. George'un (1895—1952) ve eski leydi Elizabeth Bowes-Lyon'un (1900—2002) büyük kızıdır. Kraliçe Elizabeth'in büyükbabaları ve büyükanneleri: Baba tarafından Büyük Britanya Kralı V. George (1865—1936) ve Kraliçe Mary Teck (1867—1953), anne tarafından Stratmor Kontu Klod Corc Bouz-Layon (1855—1944) ve Sesiliya Bouz-Layon'dur (1883—1961).

Amcası VIII. Edward'ın (sonradan Windsor dükü) 11 Aralık 1936'da tahtı babası VI. George'a bırakarak çekilmesi üzerine tahtın vârisi oldu. Babası 1936 yılı taht ve taca sahip olduktan sonra 10 yaşındaki Elizabeth veliaht olur ve ebeveynleri ile birlikte Kensington'dan Buckingham Sarayı'na gider.

Elizabeth hoş bir yerde büyüdü. Aile ortamında mükemmel özel eğitim gördü. Çocukluktan her şeyle ilgilenmiştir. En çok atlara ilgi duymuştur ve bu ilgi şimdi de devam etmektedir.

Eylül 1939'da, İngiltere 1945 yılına kadar sürecek olan İkinci Dünya Savaşı girdi. Savaş sırasında, Londra'daki çocukların birçoğu sık havadan bombalamadan korunmaları için tahliye edildi. Kıdemli politikacı Rab Hailsham tarafından iki prensesin Kanada'ya tahliye edilmesi gerektiği önerisi, Elizabeth'in annesi tarafından reddedildi ve "Çocuklar ve ben, Kral olmadan terk etmeyeceğim, bensiz gitmeyecek. Ve Kral asla terk etmeyecektir" demiştir. Prensesler Elizabeth ve Margaret, 1939 yılının Noeline kadar, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde kaldılar. Sonra Norfolk'a, Sandringham House'a taşındılar. Şubat-Mayıs 1940, tarihleri arasında önümüzdeki beş yıl için yaşayacakları Windsor Castle'a hareket edene kadar Royal Lodge'a kaldılar. 1940 yılında, 14 yaşında olan Elizabeth, şehirlerden tahliye edilen diğer çocuklara yönelik, BBC'nin Çocuk Saati programı sırasında ilk radyo yayınını yaptı ve şunu söyledi. "Savaş tehlikesi ve üzüntüsü bizim cesur denizcilere, askerlere ve havacılara yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve biz çalışıyoruz. her birimiz biliyoruz ki sonunda her şey iyi olacak. "Ailesinin ve hükümet üyelerinin itirazlarına karşın, II. Dünya Savaşı sonlarında Anavatan Ordusu Yardımcı Hizmetleri'nde motorlu araç kullanımı ve bakımı konusunda eğitim gördü.

18. yaşgünü yaklaşırken yurtdışında olan babasının yokluğu durumunda devletin beş danışmanlarından biri olarak hareket edebildi ve böylece parlamento'da yasayı değiştirdi. Böylece Temmuz 1944'te İtalya'ya ilk ziyaretini yaptı. Şubat 1945 yılında 230873 hizmet numarası ile fahri ikinci subaltern olarak Kadın Yardımcı Bölgesel Hizmetine katıldı. Sürücü ve mekanikci olarak eğitilmiş ve beş ay sonra fahri genç komutan olarak terfi etti.

YENİ ZELANDA'NIN BAŞBAKANI KİMDİR?

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'dir.

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI'NDAN SALDIRI SONRASI MESAJ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 50 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Brenton Tarrant'ın yakalanmaması halinde "Kesinlikle saldırıya devam etme niyetinde olduğunu" söyledi. Başbakan Ardern, terör saldırısının ardından ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi de paylaştı. Trump'ın Yeni Zelanda'ya nasıl yardım edebileceği sorusu üzerine verdiği yanıta ilişkin Ardern, "Mesajım, 'tüm Müslüman topluluklar için sempati ve sevgi' oldu" ifadesini kullandı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, iki gün önce 50 Müslümanı cuma namazında katleden İskoç asıllı Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant'ın (28) gözaltına alındığı sırada hareket halinde olduğunu ve aracında pek çok silah bulunduğu açıkladı. Ardern, saldırganın çok daha fazla insanı öldürebileceğini söyledi. Ardern, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Saldırgan hareket halindeydi. Saldırganın içinde bulunduğu araçta iki silah daha vardır. Kesinlikle saldırısına devam etme niyetindeydi" dedi.

"36 DAKİKADA YAKALANDI"

Rus basın organı Sputnik'te yer alan habere göre Ardern, Avustralya doğumlu 28 yaşındaki saldırganın, polise yapılan ilk çağrıdan sonra 36 dakika içinde yakalandığını ifade etti. Başbakan Ardern, polis ekiplerine teşekkür etti. Sosyal medyada yayılan yakalama görüntülerinde sadece tabanca taşıyan iki polisin Tarrant'ı arabasında yakaladığı görülüyordu. Polisler, Tarrant'ın kaçmaya çalıştığını ve gözaltına direndiğini belirtti.

ARDERN'DEN TRUMP'A: MÜSLÜMANLARA SEMPATİ

AA'da yer alan habere göre başkent Wellington'daki Parlamento binasında basına konuşan Başbakan Ardern, terör saldırısının ardından ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi de paylaştı. Trump'ın Yeni Zelanda'ya nasıl yardım edebileceği sorusu üzerine verdiği yanıta ilişkin Ardern, "Mesajım, 'tüm Müslüman topluluklar için sempati ve sevgi' oldu" ifadesini kullandı.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda, veya resmî adıyla Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.500 km güney doğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve birçok küçük adadan oluşur.

Adının kökeni
Yeni Zelanda adı Felemenkçe Zeeland adından geliyor. Zeeland, Hollanda'da bir ildir. Maorice Yeni Zelanda'ya Aotearoa deniyor. Uzun Beyaz Bulutların Ülkesi anlamına geliyor. Ao bulut, şafak, gündüz ya da dünya anlamına, tea beyaz, açık ya da parlak anlamına ve roa uzun anlamına gelmektedir.

Yönetim ve Politika
Yeni Zelanda meşruti monarşi ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth. Başbakanı ise Jacinda Ardern'dir.

Nüfus
2006 sayımına göre Yeni Zelanda'da 4.027.947 kişi yaşıyor. Ülke nüfunusunun çoğunluğunu Avrupa kökenliler oluşturmaktadır. Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maoriler ise nüfusun %14,9'unu oluşturmaktadır.

Yeni Zelanda halkı kendilerine Yeni Zelanda'da yaşayan uçamayan bir ulusal kuş olan Kivi diyorlar. Kuzey Adası Güney Adası'ndan küçük ancak burada daha çok kişi yaşıyor.

Yeni Zelanda Cumhurbaşkanı kimdir? Kraliçesi kim? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Narin Güran'ın katili ya da katilleri bu videoda mı saklı? Kadını bakın nasıl susturdular?

Diyarbakır'ı Bağlar ilçesinde 21 Ağustos Çarşamba günü kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın 19 gün sonra bu sabah cansız bedenine ulaşılmıştı. Cenaze hazırlıklarına başlayan köyden sosyal medyaya servis edilen bir video ise Narin'in katilini ya da katillerini mi saklıyor sorusunu akıllara getirdi.