Yerebatan Sarnıcı ile ilgili tarihi bir fotoğraf kullanıcıların merakını artırdı. Kayıkla gezildiğinin görüldüğü eski tarihlerden kalma bir fotoğraf Yerebatan Sarnıcı'nın tarihi hakkında merakları cezbetti.
Herkesi büyülüyor! Yerebatan Sarnıcı ile ilgili bilinmesi gerekenler!
Sosyal medyada yayınlanan bir fotoğraf Yerebatan Sarnıcı tarihi hakkında merakları cezbetti. Peki Yerebatan Sarnıcı hakkında bilinmesi gerekenler neler? İşte gizemli tarihiyle birlikte sarnıç hakkında bilinmesi gerekenlerin yanıtı...
100 BİN TON SU DEPOLANIYORDU
Bizans İmparatoru I. Justinanus (527-565) tarafından yaptırılan Yerebatan sarnıcı 100 bin ton su depolama kapasitesiyle bölgenin yaşam kaynağıydı. 52 basamaktan oluşan merdivenle inilen sarnıçta tam 336 adet birbirinden değerli sütun bulunuyor. Bu sütunlar sarnıcın asli görevlerini yerine getirmesine yardım etmekle birlikte birer sanat eseri.
TOPKAPI SARAYININ SUYU YEREBATAN'DAN GELİYORDU
Bizans oluşumlarına hizmet veren sarnıç, bu görevini Fatih’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinden sonra da devam ettirdi. Topkapı Sarayı’nın inşasının ardından saray bahçelerinin sulanması için suyun temini Yerebatan Sarnıcı’ndan sağlandı.
MEDUSA BAŞI NEDEN GELDİ?
Yerebatan Sarnıcı'nda ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken yapı hiç şüphesiz Medusa başı!Nasıl ve ne şekilde sarnıca getirildiği bilinmeyen Medusa taşı ile ilgili unan mitolojisinin ünlü karakterlerinden Medusa’nın efsanevi özelliklerinden dolayı da buraya getirildiği rivayet edilir.