Yerli füze Hisar A, Suriye sınırına gidiyor

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk savunma sanayiindeki projeler hakkında bilgi verdi. Demir, yerli füze Hisar A'nın Suriye sınırına gönderileceğini açıkladı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sabah gazetesinin Ankara Temsilciliği'nde Türk savunma sanayiindeki projelere ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. 

İşte o açıklamalar;

MUHARİP UÇAK 2023'TE HANGARDAN ÇIKACAK

Milli Muharip Uçak Projesi'ni hızlandıracağız. Bu projeye daha fazla kaynak ayıracağız. Şu an tasarım aşamasında. 2023'te uçağımızı hangardan çıkartacağız. Bu konuda ayaklarımız yere basarak koşuyoruz. Uluslararası ortaklık konusunda somut bir şey söyleyemiyoruz. İngilizlerin mühendislik destek çalışması var. Bu bir ortaklık değil, bize bu süreçte parası karşılığında destek veren bir yapı. Motor konusunda, söz verdiğimiz tarihlerde uçakla ilgili adımları atmak üzere, hazır 1-2 motor tipi ile ilgili karar aldık ve onları sipariş verdik. İlk geliştirilecek prototiplerde bu motoru kullanacağız. Kendi özgün motor geliştirme projemiz bir taraftan başlatıldı.

YERLİ FÜZE SURİYE SINIRINA GİDİYOR

Yerli füze sistemi Hisar A yılın ilk yarısında geliyor, Roketsan'dan sözü aldık. Güney'e (Suriye sınırına) göndereceğiz. Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi SİPER de 2023'te hazır olacak. İkisi arasında yumuşak bir geçiş var. Yani roket motorunu biraz daha artırdığınızda yüksek irtifa oluyor. Radar kapasitesi ikisi için de yeterli. Anadolu gemimizi de bu yıl sonunda hizmete almış olacağız.

KOBİ'ler için EYDEP'i uyguluyoruz, daha kapsamlı hale getirmeye çalışacağız. Çeşitli iller bir araya gelip 'Biz savunma sanayine girmek istiyoruz' diyorlar. Savunma sanayine girmek isteyen her ile uzmanlaşma için spesifik hedef göstereceğiz. Sektörün buna yönlendirilmesi ve nerede boşluk varsa oraya yatırım yapılması için çalışıyoruz.

Yerli füze Hisar A, Suriye sınırına gidiyor

YERLİ MOTORLA GÜÇLENECEKLER

ATAK ve GÖKBEY için TEI'de geliştirilen motorun çekirdek testleri yapıldı. Motoru çalışır halde çok yakın zamanda göreceğiz, ancak çalışır halde olması alıp hemen kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Havacılık risk alınabilecek bir alan değil, her türlü testin yapılması gerek. Platforma koyduktan sonra da testler yapılması gerekiyor. Bunun için de 2 yıl gibi bir süre öngörüyoruz.

KİTLESEL FONLAMA KONUSU

Türk halkında savunma konusunda müthiş bir heves var. S-400, F-35 tartışması alevlendiğinde, 'Bağış yapalım, yeter ki S-400'ü alalım' şeklinde mesajlar aldık. Kitlesel fonlama konusunun destek bulması mümkün. Hele ki bir proje yaptık, kitle desteği aldık diyelim, onda da başarılı ürünler çıktı. Onun vereceği gurur, katılanların beklediği getiriden çok daha fazla olacaktır. Bu tür bir ortaklığa getiriden çok, 'Bu işte benim de payım olsun' diyenler katılacaktır diye düşünüyorum

S-400'LER KULLANILACAK

ABD'nin S-400 ile ilgili iddiasının temeli yok. İddia şu: "Siz alacaksınız F-35'i, S-400'ün radarını açacaksınız, 'yan geçti, şuradan geçti' veriyi kaydedeceksiniz, Ruslara vereceksiniz." Böyle bir şey yapmak da akla zarar bir şey. F-35 konusunda bizim baktığımız noktada bir kriz yok, olmasına da bir sebep yok. Biz program ortağı olarak bütün yükümlülüklerimizi yerine getirdik, imkân verilirse de getirmeye devam edeceğiz. S-400'ün bakım idamesini sağlayan mekanizmayı biz kurarız, kuruyoruz. İkinci sistem ile birinci sistem birbirinin ayrılmaz parçası gibi. Anlaşmada teknoloji transferi, ortak üretim konusunda çok net yazılı ifadeler var. S-400'ler kullanılacak, alınan bir şey kullanılır.

HEDEF ODAKLI EĞİTİM

SSB Akademi için adımları attık, hayata geçiyor. SSB Akademi bir vizyon olacak. Çeşitli kuruluşlarla da işbirliği olacak. Hem hizmet içi eğitim, hem teknik seminer, teknisyenden yüksek lisans seviyesine dokunacak kadar geniş çerçeveli bir eğitimden bahsediyoruz. Bazı eğitimler 1 hafta, bazısı 3 ay, bazısı 6 ay olacak. Hedef ne ise ona odaklanmış eğitimler verilecek. Bunun dünyada örnekleri var. Çok yakın örnekler Amerika ve Almanya'da örnekler var.

İHRACAT HEDEFİNİ YAKALARIZ

İhracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye hakkında oluşturulan algı önemli, 2011'deki algı ile 2021'deki algı aynı değil. Bu algı ve bu algıdan sonra etrafımızda örülen çemberler görülüyor. Savunma sanayi ihracatı da bunlardan bağımsız değil. Çok sayıda dost ülke var iken şu veya bu sebeple önümüzü kesmek isteyenlerin sayısı arttı.

Yerli füze Hisar A, Suriye sınırına gidiyor ile ilgili etiketler İsmail Demir Savunma sanayi Füze Hisar A yerli
GÜNÜN VİDEOSU

DEM Partililerden akıl almaz ırkçılık ve bölücülük: Batı'dan gelip toprağımıza sahip çıkıyorsunuz!

Mardin Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto eden DEM Partili göstericilerin sarf ettiği skandal sözler büyük tepki çekti. Kalabalık içerisinde bulunan kadın, "Bizim ülkemiz bizim memleketimiz. Biz kendi memleketimizde yaşayamıyoruz sizin yüzünüzden. Siz kimsiniz ki batıdan gelip toprağımıza sahip çıkmaya çalışıyorsunuz?" dedi.