Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ı geliştiren Prof. Dr Özdarendeli ilk kez konuştu
Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ve Faz-3 aşamasına geçilen yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ı geliştiren ekibin başındaki Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez konuştu. Prof. Dr. Özdarendeli daha önce 3 yıl koronavirüs konusunda çalıştığını belirterek, Faz-2 aşamasında umut veren sonuçlar aldıklarını söyledi.
Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ta Faz-3 çalışmaları başladı. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde yapılan aşı çalışamlarını yapan ekibin lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli yaptığı açıklamada doktora sonrası ABD'de 3 yıl koronavirüs konusunda çalışma yaptığını belirterek, "Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm" ifadelerini kullandı. Hürriyet gazetesinden Musa Kesler'in sorularını yanıtlayan Özdarendeli, Faz-2 çalışmalarında önemli başarılar yakaladıklarını ve aşının İngiliz varyantına karşı etkili olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Özdarendeli yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Aşıya çalışmaya ilk doğrulanan korona vakası Türkiye’de çıktıktan hemen sonra başladık. Vaka 11 Mart’ta çıktı. Biz hemen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış ile bir araya geldik. Aşı konusunu konuştuk. Ben hemen projemi hazırlayıp mart ayı sonunda çalışmalara başladım. Zaten burası 2013 yılında kurulmuş Türkiye’nin ilk aşı merkezidir. Uluslararası standartlarda bir merkez, burada Kırım Kongo çalışmaları da yapıldı."
"3 YIL KORONAVİRÜS ÜZERİNE ÇALIŞTIM"
"Zaten o çalışmaların oluşturduğu birikimin üzerine inşa ettik çalışmalarımızı. Bir de ilginç bir tesadüf olabilir. Ben doktora sonrası Amerika’da 3 yıl ‘koronavirüs’ üzerine çalıştım. Aşı üzerine değil ama. Ülkeye 2001’de döndüm. 2003’te Kırım Kongo vakaları çıktı. Bu vakalara yönelik çalışmaları başlattık. TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve üniversitenin işbirliğinde bir projemiz vardı. 2010’da o konuda aşı çalışmalarına başladık. 2010’dan itibaren bu aşı çalışmalarımız devam ediyordu. Bu çalışmalardaki tecrübenin çok büyük bir olumlu katkısı oldu.
"TÜRKİYE'DE İLK VAKA ÇIKINCA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
İlk vaka Türkiye’de çıktığında Rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Çalış başkanlığında toplandık ve hemen çalışmalara başladık. İlk olarak virüsü izole ederek aşı çalışmalarımıza başladık. Çok da hızlı yaptık bunu. Mart’ın 25’inde biz virüsü konfirme etmiştik. Nisan ayında genetiğini, DNA dizilimi çıkarttık. Mayıs ayında da fareler üzerinde çalışmaya başladık. Çok hızlı bir şekilde işledi bu süreç. Farelerde bu inaktif aşı adayının koruyucu olduğunu 2020’nin ağustos ayında gösterdik. Klinik öncesi çalışmaları ekimde raporladık.
"GENEL ORTALAMA ÇOK İYİ"
"Biz burada süreci başından itibaren analitik olarak takip ettiğimiz için böyle iyi sonuçlar bekliyorduk. Faz 3’e geçebilmek için çok ciddi bir prosedür var. Güvenlik, kalite kontrol, üretim gibi konularda... Bunlar ciddi zaman alan süreçler. Bu süreçte sadece Erciyes Üniversitesi değil hem üretici firma hem TÜSEB tarafı çok ciddi emek verdi. Tabii biraz süreç bu anlamda uzadı. Bu insanı geriyor tabi. Fakat benim faz 2’nin iyi sonuçlanacağına dair bir şüphem yoktu. İKUM koordinesinde yürütülen faz 2’ye katılan bütün gönüllülerde antikor oluştu. Antikor miktarı kişiden kişiye fark ediyor. Tam rakam vermeyeyim ama çok iyi bir ortalama yakaladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Genel ortalama çok iyi."