Yerli malında neler yapılabilir? En güzel Yerli Malı Haftası yemekleri ve tarifleri!

Yerli malında neler yapılabilir? 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan bu önemli gün hakkında öğrenciler ve veliler internette birçok araştırma yapıyor. Yerli malında neler yapılabilir, yerli malı için yapılacak yemekler, okula götürülecek yerli yiyecekler, yerli malı haftası ikramları gibi birçok konu araştırılıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Yerli Malı haftasında neler yapılabilir? İşte tüm detaylar...

Yerli malında neler yapılabilir? Ülkemizde her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı haftası bu sene yurt genelinde tüm okullarda kutlanıyor. Veliler ve öğrenciler de internette yerli malında neler yapılabilir, yerli malı için yapılacak yemekler, okula götürülecek yerli yiyecekler nelerdir, yerli malı haftası ikramları nelerdir gibi sorulara yanıt arıyor. Biz de konuyu sizler için araştırdık ve haberimize ekledik. Peki yerli malında neler yapılabilir? Okula hangi yemekler götürülebilir? İşte tüm detaylar...

Yerli malında neler yapılabilir? En güzel Yerli Malı Haftası yemekleri ve tarifleri!

YERLİ MALI HAFTASINDA NELER YAPILABİLİR?

Yerli Malı Haftası her yıl 12 – 18 Aralık haftasında yerli üretim, tüketim ve verimlilik hakkında kamuoyunda bir bilinçlendirme çalışması başlatarak farkındalık oluşturma amacıyla düzenlenir. Bu haftanın asıl amacı, okul yıllarından başlayarak öğrencilere ve diğer vatandaşlara yerli mallarımızı kullanmayı ve sahip çıkma bilincini oluşturmayı teşvik etmektir. Ülkenin her yerinde ve özellikle eğitim ve öğretimin gerçekleştiği resmi ve özel kurumlarda yerli malı haftası ayrı bir hassasiyetle kutlanır.Tabii ki Yerli Malı Haftası’nın en kritik noktası öğrencilerin gözünde yerli malı kullanımı değil yenilecek yemekler, yapılacak oburluklardır. 11 Aralık’ta anneler mutfağa girer, babalar marketlere bir uğrar. İşte Yerli malı haftası ve beslenme çantası tarifleri..

1. Öncelikle hangi şehirde yaşıyorsanız oranın meşhur yemekleri veya elbiseleri yada halıları artık o şehrin neyi meşhursa onu hazırlayabilir okula götürebilir ve tanıtabilirsiniz.

2. Ülkemizin bir çok yerinden yetişen değişik meyveleri hazırlayabilirsiniz.

3. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde yetişen kuru yemişler götürebilirsiniz.

4. Annelerimiz her ne kadar gazlı içeceklere izin vermese de izin verdikleri tek gazlı içecek yerli gazozlar olurdu. Bakkaldan aldığımız gazlı içecekler Yerli Malı Haftası’nın da tanıtılabilir. Yerli malı içeçeklerimizi şöyle sıralayabiliriz. Uludağ, Kristal ,Hamidiye Su, Fuska Su, Kayışdağı Su, Aytaç su, Niğde Gazozu, Beypazarı Maden Suyu, Kızılay, Doğanay, Nazo, Aroma, Meyöz, Hünkar Gazoz, Torku Osmanlı Şerbetleri, Didi , Doğuş Çay, Meysu

5. Dışarda yediğimiz simitlere taş çıkaran en iyi simit annelerimizin yaptığı simitti.

6. Türkiyenin en çok konuşulan balık türlerden hamsi hazırlanabilir.

7. Yine annelerimizin güzel ellerinden yapılan ev yoğurtları hazırlanabilir.

YERLİ MALI HAFTASINDA OKULA GÖTÜRÜLEBİLECEK YEMEKLER!

Narlı Gazoz

4 Kişilik

4 adet nar

1 ceviz büyüklüğünde zencefil

2 çorba kaşığı toz şeker

2 şişe soda

2-3 dal nane

Narları ortadan ikiye bölün ve narenciye sıkma makinesinde sıkın. Nar suyunun içerisine zencefilleri rendenin en ufak bölümünde rendeleyin. 2 çorba kaşığı toz şekeri de ilave ettikten sonra 2 şişe sodayı ve 2-3 dal naneyi de ekleyin ve kaşık ile iyice karıştırın. Birkaç parça buz ekledikten sonra narlı gazozun içmeye hazırdır.

Yemiş Adam

3-4 Kişilik

6 avuç kuru dut

7-8 adet kuru incir

10-12 adet gün kurusu

1 avuç ceviz

2 avuç badem

6 avuç kuru dut, 7-8 adet kuru incir ve 10-12 adet gün kurusunu Valso’da rahat çekebilmek için malzemelerin hemen hemen yarısına gelecek şekilde sıcak su ekleyin. Dut ile bademi Valso’ya koyun ve ufak parçalar haline gelene kadar çekin. Bu karışımı bir kaba alın. İncirleri, daha rahat çekilebilmesi için bir kaç parçaya bölün ve Valso’dan çekin. Bu çektiğiniz incirlerin yarısını hazırladığınız dut karışımına ekleyin. Sonra kayısıları da birkaç parçaya bölün ve 1 avuç cevizle beraber Valso’ya ekleyin. Kalan incirleri de kayısı karışımına ekleyin ve 5-6 tane karanfilin tepelerini ufalayarak bu karışıma ekleyin.

Fırın tepsinize fırın kağıdı yerleştirin ve bu karışımları üzerine 1 parmak kalınlığında olacak şekilde yayın, isterseniz pasta kalıpları ile şekiller de verebilirsiniz ve daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Fırında 50 derecede yaklaşık 5-5,5 saat bekletin. Böylece iyice kuruyacak ve pestil lezzetinde çikolata alternatifi sağlıklı bir atıştırmalığınız olacak. Çocuğunuza da gönül rahatlığı ile kendinizin yaptığı bu atıştırmalıktan yedirebilirsiniz.

Islak Ekmek Arası

6-8 Kişilik

1 kilo yarım yağlı kıyma

5 adet soğan

Sosu için:

3 çorba kaşığı zeytinyağ

3 çorba kaşığı domates salçası

200 ml domates püresi

2 diş sarımsak

½ su bardağı sıcak su

Tombik pide veya sandviç ekmeği

1 kilo kıymayı orta ateşte 10 dakika kadar kavurun. Kıyma suyunu bırakacak. Sonra ince ince doğradığınız 5 adet soğanı kavurduğunuz kıymaya ekleyin ve ateşi kısığa alın. İyice eriyene kadar, yaklaşık 30-40 dakika kadar kavurun. Buradaki püf nokta, kavururken kıymayı zaman zaman karıştırmak böylece her tarafı ateşin ısısında eşit şekilde pişecek. Kıymanız nefis et döner kokusu yaymaya başlayacak ve iştah kabartacaktır. Kavurma işleminiz bittikten sonra 2 tutam tuz ve karabiberi ekleyin. Kıymanız hafif soğuduktan sonra 1 bağ maydanozu ince ince kıyıp ilave edin.

Kıymanızın bir kısmını sonradan kullanmak üzere buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Ama bir tavsiye, buzlukta tutacağınız kıymaya maydanozları eklemeyiniz ki tazeliğini kaybetmesin. Kullanacağınız zaman biraz ateşte ısıtıp, maydanoz ekleyebilirsiniz.

Ekmekler için sosu hazırlarken bir tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağ ekleyin. Isındığında 3 çorba kaşığı domates salçası ve 200 ml domates püresini ekleyin. Onlar iyice karışırken 2 diş sarımsağı bıçak yardımı ile ezip, ince ince doğrayın ve karışıma ekleyin. Tüm malzemelerin daha güzel bir kıvama gelmesi ve iyice karışması için ½ bardak sıcak suyu ekleyin. Yaklaşık 2-3 dakika daha pişirdikten sonra sos hazır olacak.

Tombik pide ekmeğinizi ortadan ikiye bölün ve bu domates sosa her tarafını iyice bandırın. Sonra kıymanızı içine iyice yayın. Biraz turşu ve isterseniz başka yeşilliklerle, hatta biberle çeşnilendirebilir böylece servis edebilirsiniz.

YERLİ MALI HAFTASI

Yerli Malı Haftası (Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.