Yeşil pasaportta yanlış alarm: ETIAS sistemi Türkiye'yi kapsamıyor
AB'nin Yeşil Pasaport sahiplerine ön vize şartı getireceği haberleri yanlış çıktı. Belirtilen ETIAS sistemi Schengen bölgesine seyahat etmek için vizeye ihtiyacı olan üçüncü taraf ülkelerin vatandaşlarını etkilemeyecek. Özetle, Türk yeşil ve gri pasaport sahipleri ön onay ve ödeme yapmadan Avrupa'ya seyahat etmeye devam edebilecek.
Avrupa Birliği'nin Schengen bölgesine vize almanın zorlaşması son yıllarda çok sayıda kişinin mağdur olmasına yol açtı.
İş insanlarından gazetecilere kadar pek çok toplumsal kesim, mağduriyetlerinin giderilebilmesi için yeşil pasaport uygulamasının kendilerini de kapsaması talebinde bulundu.
Bu talepler her geçen gün artarken, vizesiz şekilde seyahat etmeye yarayan yeşil pasaporta Avrupa Birliği tarafından bir engel getirilmesi ihtimali de endişe yarattı.
Dün medyada çıkan haberlerde 2025’in ilk yarısında Almanya, Fransa ve Hollanda da ETIAS adlı sisteme gireceği ve yeşil pasaportlu kişilerin de bu ülkelere giderken ETIAS kuralları gereği EES adlı uygulamayı indirim 7 Euroluk ön ödemeyi yapmasının gerekeceği ve onay gelmeden yolculuk yapamayacağı iddia edildi.
Fakat ETIAS'a Türkiye'nin de dahil olduğu ve yeşil pasaportlulara da ön vize geldiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
LİSTEDE TÜRKİYE YOK
Avrupa Birliği'nin resmi web sitesi üzerinden belirtilen ETIAS sistemine tabi olan ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN 2019'DAKİ AÇIKLAMASI
2019'da gündeme geldiğinde hem Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı hem de AB yetkilileri ETIAS'ın Türkiye'yi kapsamadığını açıkça ifade etmişti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
"Basında, Türk hizmet (gri renk) ve hususi (yeşil renk) pasaportlarının, Schengen alanına girmeden önce, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi-ETIAS çerçevesinde elektronik olarak ön onay almaları gerekeceği yönünde haberlerin yayımlandığı görülmüştür.
Esasen, 2018 yılında kabul edilen ve 2022 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan ETIAS sisteminin Schengen bölgesine vizesiz girme hakkına sahip olan hizmet ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımıza uygulanmaması, zamanında AB makamları nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde sağlanmıştı.
Yine benzer haberlerin geçtiğimiz günlerde basında tekrar yer alması üzerine, AB Komisyonu nezdinde yapılan girişim sonucunda, ETIAS sisteminin hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımıza uygulanmayacağı bir kez daha teyit edilmiştir.
Bu çerçevede, son dönemde basında çıkan aksi yöndeki haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir."
Trabzon Barosu Başkanı Hakan Orhan da konuyla ilgili bir açıklama yaparak Türk yeşil ve gri pasaport sahiplerinin ETIAS'tan muaf olduğunu söyledi.
Av. Hakan Orhan şu ifadeleri kullandı:
"ETIAS (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) ile ilgili son günlerde çıkan haberlerde Türk vatandaşlarının, özellikle Yeşil ve Gri Pasaport sahiplerinin bu sisteme tabi tutulacağı iddia ediliyor. Ancak bu doğru değil.
2019'da gündeme geldiğinde hem Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı hem de AB yetkilileri ETIAS'ın Türkiye'yi kapsamadığını açıkça ifade etmişti. Bugün ETIAS’ın resmi internet sitesine baktığımızda da Türkiye’ye dair böyle bir uygulama olmadığını görüyoruz.
Sonuç olarak, Türk Yeşil ve Gri Pasaport sahipleri ETIAS’tan muaf."
ETIAS SİSTEMİ NEDİR?
ETIAS (European Travel Information and Authorization System) Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat eden kişilerin seyahat öncesinde elektronik izin almasını gerektiren bir sistemdir. Bu uygulamanın Kasım 2025 itibarıyla hayata geçirilmesi bekleniyor. Sistemin temel amacı, güvenlik risklerini azaltmak ve Schengen Bölgesi’ne girişleri daha sistematik bir hale getirmek.
ETIAS kısa süreli turistik veya iş seyahatlerini kapsayacak şekilde tasarlandı. Sisteme başvuru tamamen online yapılacak ve başvuru ücreti 7 Euro olacak. ETIAS onayı alındığında verilen giriş izni 3 yıl boyunca geçerli olacak ve bu süre zarfında Schengen ülkelerine birden fazla kez seyahat edilebilecek.
Bunlara ek olarak ETIAS sistemi biyometrik veri talep etmiyor ve Schengen vizesinden farklı olarak, daha hızlı bir başvuru süreci sağlıyor. Fakat ön bildirim sırasında başvurunun reddedilmesi halinde kişinin Schengen Bölgesi’ne seyahat edemeyeceği belirtiliyor.