D vitamini, sağlık tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Araştırmacılar, sağlık için optimal dozaj, eksiklik olarak kabul edilen seviyeler ve özellikle genç ve sağlıklı bireyler için takviyelerin faydaları konusunda farklı görüşlere sahip. Ancak, D vitamini alma konusundaki bazı öneriler de tutarsızdır. Güneş ışığı başlıca kaynaktır, fakat, deri kanseri riski nedeniyle büyük endişeler bulunmaktadır.
Yeterince D vitamini aldığınızdan emin misiniz? Bu belirtilere dikkat!
D vitamini, yaygın olarak kullanılan bir takviye maddesi olmasına rağmen, gerekliliği ve bu konuda çelişkili olan öneriler, soru işaretleri yaratmaktadır. Bu besin ögesi, güçlü kemiklerin sürdürülmesi, kas ve bağışıklık fonksiyonlarına yardımcı olma açısından hayati bir öneme sahiptir. Ancak dünya genelinde önemli bir yüzde,D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu eksiklik, Orta Doğu, Asya ve Avustralya gibi bol güneşli bölgelerde de yaygındır.
Vitamin D'nin Sağlığa Etkileri
D vitamini, gıdalardan kalsiyum emilimini destekleyerek kemikleri güçlendirmeye ve osteoporozu önlemeye yardımcı olur.
Kas hareketi, sinirler arası iletişim ve bakteri ve virüslere karşı bağışıklık savunmalarında önemli bir rol oynar.
Bazı çalışmalar, D vitamini ile çeşitli hastalıkların riskinin azaldığına dair bağlantılar önerse de, bu faydalar genellikle kesin olmayabilir.
D Vitamini Açısından Zengin Besin Kaynakları
D vitamini kaynakları arasında somon, ton balığı, sardalya gibi yağlı balıklar,karaciğer ve UV ışığına maruz kalmış mantarlar bulunur.
D Vitamini Eksikliğinin Risk Faktörleri
Yaş ilerledikçe, cilt güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretmek daha zor hale gelir.
Daha koyu ciltler daha az D vitamini üretir.
Bazı tıbbi koşullar ve kilo kaybı ameliyatları gibi durumlar eksikliğe yol açabilir.
Obez bireyler daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyabilir.
Hamilelik, emzirme, az güneş gören kuzey enlemlerinde yaşama ve AIDS ve epilepsi gibi durumları tedavi etmek için belirli ilaçları alanlar da eksiklik riski altındadır.
D vitamini eksikliği, bir kan testi ile teşhis edilir ve genellikle semptomlara neden olmaz, ancak ciddi vakalarda yorgunluk, kemik ağrısı ve kas zayıflığı yaşayan bazı kişiler olabilir.