Yetiştirme yurdunda şiddet dehşeti!
Bazı sosyal medya hesaplarında bir yetiştirme yurdunda çocuklara uygulanan şiddete ait görüntüler paylaşıldı. Bu görüntülerin Türkiye'de yaşandığı iddia edildi. Ancak Aile Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapacak görüntülerin yaşandığı yetiştirme yurdunun Türkiye'de olmadığını ifade etti. Peki, olay Türkiye'de gerçekleşti? Vatandaşlarımız ise yetiştirme yurdundaki dayak görüntülerini arıyor. Olayın videosunu haberimizde bulabilirsiniz...
Çin'den gelen görüntüler kan dondurdu. Görüntülerde ilkokul öncesi hazırlık sınıfında küçük yaştaki çocuklar öğretmenleri tarafından dövülüyor. Çocuklara nedensiz yere, tekme tokat atan öğretmen dehşeti tüm dünyada tepkiyle karşılandı... Bazı sosyal medya hesapları ise olayın Türkiye'de yaşandığını iddia etti. Ancak Aile Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Vatandaşlarımız ise yetiştirme yurdundaki dayak görüntülerini arıyor. Olayın videosunu haberimizde bulabilirsiniz...
AİLELER ŞİKAYETÇİ OLDU
Çin'de bir okulun güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde öğretmenin iki çocuğu tekmeleyerek dövdüğü görülüyor.
Görüntüler sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Çocukların ailelere öğretmen hakkında şikayetçi oldu...
AİLE BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
Olayın Türkiye'de yaşandığı iddia edildi. Bunun üzerine Aile Bakanlığı bir açıklama yaptı.
İşte o açıklama...
Bugün bazı sosyal medya hesaplarında güya "bir yerleştirme yurdunda çocuklara uygulanan şiddet ait görüntüler" şeklinde yer verilen paylaşımlarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.
Bakanlığımızca yapılan incelemeler sonucunda, bir kadının çocuklara şiddet uyguladığı sırada kaydedilen bu görüntülerin; "Türkiye'de çekilmediği ve kaydında 22 Aralık 2016 tarihinde yapıldığı" anlaşılmıştır Bu nedenle sosyal medya hesaplarına yer alan bu görüntülerdeki olay bakanlığımıza ait bir kurumda yaşanmamıştır.
Bilerek ve kısıtlı bir biçimde kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu tarz paylaşımlar kurumlarımızda bakımınız altındaki çocuklarımızı ve genelde toplumumuzu da rahatsız etmektedir.
Konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iletişime geçirmiş olup bu paylaşımı maksatlı olarak yayan hesaplarla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bugün bazı sosyal medya hesaplarında Türkiye’de bulunan bir yetiştirme yurdunda çocuklara uygulanan şiddette ait görüntüler şeklindeki paylaşımlarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.#YetiştirmeYurdu pic.twitter.com/aBG2g4ya01
— Aile Bakanlığı (@ailebakanligi) 9 Ocak 2018
ÇİN
Çin, resmî adı ile Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da üniter egemen devlet.
Çin Komünist Partisi tarafından tek parti rejimiyle yönetilmektedir. Yaklaşık 1,404 milyar insanlık nüfusuyla Dünya'nın en büyük nüfusuna sahip ülkedir. 9,6 milyon kilometre karelik bir alan kapsayıp; toprak alanı açısından Dünya'nın en büyük ikinci ülkesi, toplam alan açısından ise en büyük üçüncü veya dördüncü ülkedir. Çin'in; 22 eyalet, beş özerk bölge, dört doğrudan yönetilen şehir ve Hong Kong ile Makao Özel İdari Bölgeler'i üzerinde hükmünü sürdürmenin yanı sıra Tayvan üzerinde egemenlik talebinde bulunmaktadır.
Çin; Kuzey Çin Ovası'ndaki Sarı Nehir'in verimli nehir havzasında Dünya'nın ilk uygarlıklarından biri olarak ortaya çıktı. Çin'deki siyasi sistem, yarı efsanevi Xia Hanedanı ile başlayıp binlerce sene boyunca ırsî monarşi veya hanedanlıklara dayalıydı. İlk hanedanlıklardan beri Çin, defalarca genişlemiş, bölünmüş ve yeniden birleşmiştir. 1912 yılında Çin Cumhuriyeti (ÇC), en son hanedanlığın yerine Çin'in yönetimini üstledi ve 1949 yılında Çin İç Savaşı kapsamında Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yenilene kadar Anakara Çin'i yönetti. 21 Eylül 1949 tarihinde Komünist Parti, Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti devletini kurdu; ÇC hükümeti ise Tayvan'a çekilip Taipei şehrini de facto başkenti olarak yaptı. Hem ÇC hem de ÇHC, tüm Çin'in tek meşru hükümeti olduğunu savunmaktadır, ancak ÇHC Dünya çapında daha çok tanınmakta ve daha fazla toprak yönetmektedir.
1978 yılında ekonomik reformların uygulanmasından beri Çin ekonomisi, Dünya'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. 2016 yılı itibarıyla nominal GSYİH açısından Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisi, satın alma gücü paritesi (SAGP) açısından ise Dünya'nın en büyük ekonomisidir. Çin üstelik Dünya'nın en büyük mal ihracatçısı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır. Çin, tanınmış bir nükleer silahlı devlettir; ayrıca Dünya'nın en büyük aktif asker sayısı ve en büyük ikinci savunma bütçesine sahiptir. ÇHC Birleşmiş Milletler üyesidir ve 1971 yılında ÇC'nin BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üye olarak yerini aldı. Çin ayrıca DTÖ, APEC, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO), BCIM, G20 ve birçok diğer resmi ve gayrıresmi çokyönlü örgütün üyesidir. Çin, özellikle Asya'da önemli bir bölgesel güçtür; üstelik son yıllarda Dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamasıyla potansiyel süper güç olarak da nitelendirilmiştir.
ÇEVRE SORUNLARI
Son onyıllarda Çin, ciddi oranda çevre bozukluğu ve kirliliğine maruz kalmıştır. 1979 Çevresel Koruma Kanunu çerçevesindeki düzenlemeler sıkı olsa da, bunlar oldukça zayıf şekilde uygulanmaktadır, zira ekonomik büyümenin lehine bunlar sürekli yerel topluluklar ve hükümet memurları tarafından gözardı edilmektedir. Kentsel hava kirliliği, ülke çapında ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmektedir; Dünya Bankası tahminlerine göre Dünya'nın en kirli 20 şehrin 16'sı Çin'de bulunmaktadır. Çin, Dünya'nın en büyük karbon dioksit salınımcısıdır. Ülkede ayrıca büyük su kirliliği sorunları mevcuttur: 2011'in sonuna doğru Çin'deki nehirlerin %40'ı endüstriyel ve tarımsal atıklar tarafından kirlenmiş durumdaydı. 2014'te Çin'deki kişi başına göre iç tatlısu kaynakları 2.062 m3'e azalmıştı; üstelik Dünya genelindeki sayı 5.920 m3 iken Kuzey Çin Ovası'ndaki sayı 500 m3'ten azdı.
Bunlara rağmen Çin, Dünya çapında yenilenebilir enerji ve bunun ticarileştirilmesindeki en önde gelen yatırımcıdır; sadece 2011 yılı içerisinde yenilenebilir enerjiye 52 milyon Amerikan doları değerinde yatırım yapıldı.Yenilenebilir enerji teknolojilerinin önemli bir üreticisidir ve yerel ölçekli yenilenebilir enerji projelerine büyük yaptırımlar yapmaktadır. 2015'te Çin'deki enerjinin %24'ü yenilenebilir kaynaklardandı. Bu kaynakların arasındaki en yaygını hidroelektrik güç: 197 GW'lık toplam yüklenmiş kapasiteyle Çin, Dünya'nın en büyük hidroelektrik güç üreticisidir. Çin ayrıca Dünya'nın en büyük yüklenmiş fotovoltaik güneş enerjisi sistemine ve rüzgar enerjisi sistemine sahiptir. 2011'de Çin hükümeti, on yıllık bir süre zarfında su altyapısına ve desalinasyon projelerine dört trilyon yuan (619 milyar ABD$) değerinde yatırım yapma ve 2020'ye kadar bir taşkın önleme ve kuraklık önleme sistemin inşaatını tamamlamama planlarını açıkladı. 2013'te Çin, özellikle ülkenin kuzeyinde 277 milyar ABD$ değerinde bir hava kirliliği azaltma girişimi başlattı.