Yılbaşı gecesi İstanbul'da nerede kutlama yapılır?

2017 günlerinin son günlere girmemizle beraber vatandaşlarımız Yılbaşı gecesi için planlar yapmaya başladı. Bütün bir senenin yorgunluğunun atılacağı gece, aynı zamanda zamanda tazelenen umutları beraberinde getirecek. Gelecek yıllara umutla bakmanın gecesi olan Yılbaşı'nı dışarıda geçirmek isteyen vatandaşlarımız araştırmaya başladı. İstanbul Yılbaşı programları 2018 vatandaşlarımız tarafından aranmaya başlandı. Geceyi İstanbul'da geçirmek isteyen vatandaşlarımız için bilgileri topladık... Peki, 2018 İstanbul Yılbaşı programları neler? Detaylar haberimizde...

2017'nin son günlerine girdiğimiz şu günlerde 2018'i kutlayacak vatandaşlarımız şimdiden program yapmaya başladılar. Yılbaşı gecesinin planlarını yapmaya çalışan vatandaşlarımız için detayları derledik... Peki, İstanbul Yılbaşı programları 2018'de neler olacak. Bir yılı bitirmenin hüznünü yaşarken gelecek yılın gelmesiyle umutlar tazelenecek. 31 Aralık 2017 günün gönlünce eğlenecek vatandaşlarımız ertesi gün yeni bir yılın coşkusunu yaşayacak. Buna karşı gelecek senenin ilk gecesini yaşarken kararsızlık yaşayan vatandaşlarımız için bazı önerileri derledik... Peki, 2018 İstanbul Yılbaşı programları neler? Detaylar haberimizde...

istanbulda_hhangi_mekanlar_var

YILBAŞI PROGRAMLARI 2018 NASIL OLACAK?

Tarkan yılbaşında Kıbrıs'ta sahne alacak. Megastar yılın ilk saatlerine kadar sürecek konserden 300 bin Euro yani yaklaşık 1.3 milyon TL kazanacak.

EBRU GÜNDEŞ DE KIBRIS'TA

Yışlbaşı gecesi Kıbrıs'ta sahneye çıkacak olan isimlerden biri de Ebru Gündeş. Kızının babası Reza Zarrab ile boşanma arefesinde olan sanatçı sahnesi için 1 milyon TL alacak.

uhreuagnerjg

HADİSE

Hadise bu yıl da gelenek bozmayacak ve yeni yılı yine Azerbaycan'da karşılayacak. 'Şampiyon' şarkısı ile gündemde olan Hadise 1 milyon TL kazanacak.

ONLAR DA SAHNEDE

31 Aralık gecesi ünlülerin sahne programları şu şekilde:

Songül Karlı - Adana

Ziynet Sali - Antalya

Kubat - Bodrum

Fatih Ürek - Kıbrıs

Deniz Seki - Kıbrıs

Bülent Ersoy - Antalya

Ferman Toprak - İstanbul

Candan Erçetin - Kıbrıs

BELEDİYELERİN YILBAŞI PROGRAMI NASIL OLACAK?

Belediyelerin henüz etkinlik takvimi açıklanmadı. Geçen yıl Beşiktaş Belediyesi Hande Yener'i vatandaşlar ile buluşturmuştu.

yAlbaAA

YILBAŞI

Yılbaşı veya Yeni Yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. Yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır.

Türkiye dahil Gregoryen takvim’inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. Bir hıristiyan bayramı olan ve İsa’nın doğuşunu kutlayan Noel’den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak bazı ülkelerde Noel ve Yılbaşı tatilleri birleştirilir. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir.

1 Ocak: Türkiye dahil, çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günü.

Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanır.

Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı (İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak’da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.

İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Özellikle Tayland’da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.

KUTLAMA MS 354'TE BAŞLADI

Hristiyanlık öncesi Roma'da ise değişik putlara tapanlar 25 Aralık günü Güneş'in yükselişine dayalı olarak, Güneş sembolü ışığa taparak değişik eğlenceler düzenlerdi. Bu eğlenceler Hristiyan dininin ahlak anlayışına ters, çarpık eğlencelerdi.
Hristiyan dinini Roma'da yaymaya çalışan din adamları "6 Ocak'ta Epiphany yortusundaki kutlamalar arasında yer alan 5 farklı kutlamadan" biri olan "İsa'nın beden alıp dünyaya gelişinin kutlamasını" 25 Aralık gününe çektiler. Böylece milattan sonra 354 yılından itibaren 25 Aralık kutlamaları Roma'da İsa'nın doğum kutlamalarına dönüştü.

İSTANBUL'DAKİ KİLİSE DE BU KARAR UYDU

380 yılında, "Doğu'daki Hıristiyanların da Batı'dakiler gibi, İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini 25 Aralık'ta kutlamaları" için emir çıkardı. Şimdi Hıristiyanlar bir bütün olarak 25 Aralık gününü kutluyor ama Ermeniler hâlâ 6 Ocak gününde "Epiphany" kutlamalarını sürdürüyor.

NOEL-CHRISTMAS NE DEMEK?

24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü kutlamaları daha sonraları, 597 yılında Noel / Christmas olarak adlandırıldı.

İsa'nın doğumu Latin dilinde söyle anlatılır:

"Festum nativitatis Domini nostri Jesu Christi"... Bu uzun anlatım değişik kiliselerde tekrarlanırken kısaltılarak "Dies Natalis Domini" (Jour de naissance du Seigneur) halini aldı. Bu kısa anlatım içindeki Natalis kelimesi de "derive" olup, İtalya'da "Natale", İspanya'da "Navidad", Portekiz'de "Natal" ve Fransa'da "Noel" haline geldi.
Papa Gregoire le Grand taralından 597 yılında Saksonlara Hristiyan dinini öğretmek misyonu ile İngiltere'ye gönderilen St. Augustin, Hristiyan propagandası için "görkemli ayinler" düzenledi, 25 Aralık kutlamalarını da kısaca "Noel" günü olarak adlandırdı.
Hıristiyan kiliselerinde "mass" ekmek ve şarabın takdisi ayinlerine verilen isimdir.
İsa'nın (Christ'in) beden alış ayininin yapıldığı güne bu yaklaşımla Christmas günü denildi.

2018 YILINDA YAPILACAK RESMİ TATİLLER LİSTESİ

1 Ocak Yılbaşı (Pazartesi günü) resmi tatil

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)

20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil

30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

Yılbaşı gecesi İstanbul'da nerede kutlama yapılır? ile ilgili etiketler Yılbaşı istanbul yılbaşı proğram neler
GÜNÜN VİDEOSU

Acı detay belli oldu: Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!

İstanbul Beşiktaş'ta, denize düşen bir kadın ile onu kurtarmak için peşinden atlayıp kaybolan erkeğin abla-kardeş oldukları belirlendi.