YKS puan hesaplama nasıl yapılır? TYT, AYT, YDT puan hesaplama ÖSYM 2020

YKS'nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinmektedir. 2020 YKS 27 Haziran TYT oturumu, 28 Haziran Pazar günü de AYT ve YDT oturumları olmak üzere üç oturumda tamamlandı. Milyonlarca öğrenci üniversite sınavları için ter döktü. Artık gözler YKS sonuçlarına geldi. YKS sonuçları öncesi adaylar YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Sorusunu merak ediyorlar. İşte TYT, AYT, YDT puan hesaplama robotu 2020

Üniversite sınavı olarak bilinen YKS sonrası sınav soru ve cevapları yayınlandı. Adaylar şimdi gözlerini sonuçların açıklanacağı 28 Temmuz tarihine diktiler. Bu tarihten önce üniversite adayları puan hesaplama yaparak aşağı yukarı tahminde bulunabilirler. YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YKS puan hesaplama 2020 ile ilgili merak edilen işlemleri ele alacağız.

YKS PUAN HESAPLAMA 2020

ÖSYM tarafından belirlenen kurallara göre YKS puan hesaplanırken sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar doğrultusunda, testler için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Testlerden her biri için birer standart puan hesaplanarak işleme devam edilecek. Standart puanlarının hesaplanmasında ise şu adımlar uygulanacaktır:

  • Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
  • Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
  • Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
  • TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT
  • puanı hesaplanacaktır.
  • A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.
  • AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan
  • adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.
  • A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ,
  • EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.
  • Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve
  • Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

 

Yukarıda yer alan Tablolara ulaşmak için aşağıdaki kılavuz linkini kullanabilirsiniz.

Kılavuza ulaşarak tablolara göz atmak için tıklayınız

YKS PUAN HESAPLAMA YÖK ATLAS

YKS puan hesaplama yöntemlerinden bir diğeri de YÖK tarafından üniversite adayları için hazırlanan YÖK ATLAS programıdır.

Bu program üzerinden puan hesaplama yapmak için buraya tıklayınız

 

YKS puan hesaplama nasıl yapılır? TYT, AYT, YDT puan hesaplama ÖSYM 2020 ile ilgili etiketler TYT yks 2020 YTY 2020 YKS puan hesaplama nasıl yapılır YKS puan hesaplama 2020 AYT YDT puan hesaplama robotu 2020
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.