YÖKS nedir, ne zaman yapılacak?

LYS ve YGS'nin kaldırılmasının kesinleşmesiyle yeni üniversite sınavı sistemi konusunda detaylar netleşmeye başladı. Saat 11'de başlayan açıklama YÖK Başkanı, Yekta Saraç, yeni sınavın adının Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı (YÖKS) olduğunu duyurdu. Sınav sistemine yeni detaylar da eklenmeye başlandı. Üniversiteye gireecek adaylar YÖKS hakkında ayrıntıları merak ediyor. Peki, YÖKS nedir, nasıl yapılacak? Detaylar haberimizde...

Geçtiğimiz günlerde kaldırılan TEOGun ardından üniversite sınavları olan YGS ve LYS’nin de kaldırılacağı açıklanmıştı. Üniversiteye giriş için yeni getirilecek olan sistemin tam olarak nasıl olacağı belli değildi ve bu konuda belirsizlik hakimdi. İkileme düşen üniversite adayları bu konu hakkında araştırmalarını sürdürüyordu. Ancak yeni sınav sistemi belli oldu. YÖK Başkanı Yekta Saraç yeni üniversite sistemi hakkında belirlenen detayları bugün açıkladı. Yeni sistemin adı Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı (YÖKS) olarak belirlendi, Yüksek Öğretim Kurumlar sınavı nedir? YÖKS’de hangi konulardan çıkacak? Sınav ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde...

chalkboard-517818_960_720

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİNİN ADI

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

101431

SORULAR MÜFREDATA DAYALI OLACAK

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

İŞTE YENİ SİSTEMİN DETAYLARI

Haziran ayındaki sınavın ilk günü tüm adayların girmek zorunda olduğu YGS benzeri oturum yapılacak. Bu bölüme tüm adaylar girecek. Sınavın bu aşaması adayların ortak lise müfredatından gelen sorulardan oluşacak. Sınavın ikinci günü ise alan testlerinin yer aldığı oturum olacak. Bu testleri adaylar okumak istedikleri bölümlere göre yanıtlayacak. Adayların tüm testleri yanıtlama zorunluluğu bulunmayacak. Ama bunun önünde bir engel de olmayacak.

yok-ten-sinav-sistemi-degisikligi-haberlerine-yalanlama-8196832

DİL DAHİL 4 PUAN TÜRÜ

Geçen ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı, üniversite sınavlarının değişeceğini açıklamıştı. Bu değişikliğe göre yükseköğretim kurumlarına sınavsız geçiş yok. Adaylar sınava girecek. Ama mart ve haziranda olmak üzere 2 aşamalı ve toplam 5 gün süren, yani 4 aya yayılan YGS ve LYS gibi bir sınav modeli yok. Dil sınavı hariç adaylar 2 günde sınavları tamamlayacak. YGS ve LYS’de toplam 18 puan türü çıkıyordu. Yeni üniversite modelinde dil dahil 4 puan türü olması bekleniyor. Bunlar eşit ağırlık (EA), sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Adaylar bu puanlarla tercih yapacak. Temel Türkçe ve temel matematik her puanda katkı sağlayacak. Bu iki ders sınavın merkezinde olacak. Ama sınav soruları tüm lise müfredatını da kapsayacak.

BARAJ VE BAŞARI SIRASINA DEVAM

Sınavlarda LYS’de olduğu gibi başarı sırası barajı sürecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS’lerden en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak. Örneğin LYS’de sayısal puan türünde (MF) de 4 farklı puan türü vardı. Adaylar girmek istedikleri bölümlere göre bu puan türleriyle tercih yapıyordu. Örneğin tıp ve mühendislik sayısal (MF) puanının farklı puan türlerinden öğrenci alıyordu. Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak.

KALDIRILAN SİSTEM NASILDI?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.
YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.
180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.
YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

yekta-sarac-yeniden-yok-baskani_131266b09bee18f7c479fc6e8e3b8958d

YÖK BAŞKANI AÇIKLADI YENİ ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ SİSTEMİNDE NELER OLACAK?

Saraç'ın açıklamalarından satırbaşları;
-Sınavı bir haftasonunda yapıp bitirmeyi planladık.
-Milli Eğitim müfredatı esas alınacak.
-2018-2019 yılındaki yeni adı Yüksek Öğretim Sınavları olacak. 2 ayrı sınava tabi tutulacaklar.
Birinci oturum; Temel yeterlilik testi. İkinci oturum ise Türk dili ve edebiyat, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olacak.
2. oturumda adayların lise müfredatı bilgisi esas alınacak.
-Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
-Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi müfredattan olacak. 1. oturumda 40 Türkçe, 40 matematik sorusundan oluşan sınav cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir.
-Lisan sınavı bir oturumda yapılacak, 80 soru olacak.
-Bu sene baraj puanlarında değişiklik olmayacak. 150 puanın altında alanlar yerleştirilmeyecek.
-200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri takdirde bir sonraki yıl da geçerli olacaktır.

GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.