Youtuber Berkcan Güven kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Ne okuyor? Sevgilisi kim? Kaç para kazanıyor?
Youtuber Berkcan Güven kimdir? Son zamanlarda ülkemizde yaygın olan terimler arasında yer alan Youtuber kavramı gün geçtikçe daha çok karşımıza çıkmaya başlıyor.Ünlü Youtuber Berkcan Güven sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. İşte Youtuber Berkcan Güven kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Ne okuyor? Sevgilisi kim? Kaç para kazanıyor? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...
Youtuber Berkcan Güven kimdir? Youtube kanalı üzerinden yaptığı paylaşımlar ile takipçi sayısı milyonlara ulaşan Berkcan Güven farklı konular üzerinde videolar çekmeye devam ediyor. Anneannesi olan Şahide Türe ile birlikte çektiği videolar ile kısa sürede hayran kitlesini arttıran genç isimin hayatı herkes tarafından merak ediliyor.Vine çekerek başladığı sosyal medya kariyerine Youtuber olarak devam ediyor.İşte Youtuber Berkcan Güven kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Ne okuyor? Sevgilisi kim? Kaç para kazanıyor? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...
Berkcan Güven
1996 yılında İstanbul’da doğan Berkcan Güven, 30 Mayıs sabahı dünyaya gözlerini açtı.
Babası Burhan Güven, hem televizyonculuk hem de gazetecilik yapıyordu. Bizler babasını Veda filmindeki efsaneleşen rolüyle tanıdık. Filmde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Burhan Güven, farklı televizyon kanallarında seslendirmenlik de yaptı.
İsmini BEGE olarak kısaltan Güven, Vine ile yakaladığı ünü YouTube’a taşıdı. 1 Kasım 2014’te açılan kanala Eylül 2015‘ten beri aktif olarak video yükleniyor. Mart 2018 itibariyle 3 milyon abone sınırındaki kanalda en çok izlenen video ise bir diss videosu. ‘YouTube Benim İşim‘, 26 milyonun üzerinde izlenerek Güven’in en çok izlenen videosu oldu.
Berkcan Güven hem videolarının hem de Vine’larının çok büyük bir kısmında ailesini kullanıyor. Kardeşi Baran ve anneannesiyle çektiği videolardan pek çoğu sosyal medya efsaneleri arasına girdi. Şu anda Işık Üniversitesi’nde Grafik Tasarım okuyan Berkcan Güven, yaptığı iş ile doğrudan bağlantılı bir bilgi bölüm okuyor.
Youtuber nedir?
Youtuber'ı basitçe video paylaşım ağı Youtube'u etkin olarak kullanan, video yükleyen, kanal çalıştıran insanlara verilen isim olarak açıklayabiliriz.
Nasıl Youtuber olunur?
Eğer siz de Youtuber olmak, bunu meslek edinmek istiyorsanız aslında yapmanız gereken şey basit. Bunun için bir Youtube kanalı oluşturmanız yeterli. Tabii bir Youtube kanalı oluşturarak tam anlamıyla Youtuber olmuş olmuyorsanız. Tam anlamıyla bir Youtuber olabilmeniz için herhangi bir konu üzerine açtığınız bu kanalı devamlı olarak aktif tutmalı, yeni videolar yüklemelisiniz.
Aslında her şey Google'ın Youtube'ı satın alması ile başlıyor. Çünkü Google (Adsense) reklamlardan kazandığı parayı kullanıcıları ile paylaşmak istiyor. Youtube ise Adsense ile beraber çalışarak kazancının bir kısmını Youtube için içerik üretmeye çalışan kişiler ile paylaşıyor. İşte tam bu noktada insanlar Youtube için video çekerek kendilerine ek bir kazanç sağlamak amacındalar. Elbette ki bazı insanlar bu işi çok daha profesyonel yaparak ve popüler konular hakkında videolar çekerek çok büyük paralar kazanmaya başlıyor ve böylece Youtuber’lık kavramı doğuyor.
Vlogger Nedir?
Vlogger, “Video-logger” kelimesinin kısaltılmış halidir. “Video-logger” ise, videolar oluşturan kişi manasına gelir. Vlogger'lar; Blogger'lar ile aynı işi yaparlar fakat içeriklerini yazmak yerine, kamera karşısına geçerek üretirler. Günümüzde en popüler Vlog kanalları YouTube'dadır. YouTube'a bir e-posta adresiyle üye olan herkes bir kanal açabilir, bunun için herhangi bir başvuru veya ödeme yapılmasına gerek yoktur. Kanalınızı ve ürettiğiniz içerikleri beğenerek kanalınızı takip etmeye başlayan kişilere ‘takipçi’ değil ‘abone” denir. Herkes eşit şekilde sıfır abone ile başlar.
YouTube Kanalı Açmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
– İyi bir kamera edinin.
– Bir tripod edinin.
– Bir konu/alan belirleyin.
– Kanalınızın adını belirleyin.
– YouTube'da istediğin ismi kullanmakta olan bir kanal var mı diye kontrol edin.
– Kanal profil & başlık resmi belirleyin. (Kurgu yapabilmek için bir bilgisayara & bir kurgu yazılımı da gerekecek)
– Farklı ve özgün olmaya çalışın.
– Gelen yapıcı eleştirileri dikkate alın.
– Başkalarını izleyin ama taklit etmeyin
İzlenme başına ne kadar para kazanacağım?
Bu sorunun net bir cevabı yok. Çünkü bu videolarınızda yayınlanan reklamlarından hangi ülkelerden izlendiğine kadar bir sürü kritere göre değişiklik gösteriyor .Youtuber olmak aslında kolay ancak popüler konular seçip kaliteli işler üretmelisiniz.
YouTube Tarihi
Video izlemenin yanında kişiler arası etkileşimi maksimum düzeye çıkaran popüler sosyal ağ YouTube; Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim isimli 3 eski Paypal çalışanı tarafından 2005 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. Time dergisine göre, YouTube’un ortaya çıkmasında site kurucularının görüş farklılığı var. Burada anlatılmak istenen şu; Hurley ve Chen’e göre platform, Chen’in dairesinde yapılan bir akşam yemeği sonrası video paylaşımında yaşanılan sorunlardan ötürü çıktığını savunurken, Karim ise YouTube fikrinin Janet Jackson’ın canlı yayın kazasının ve 2004 Hint Okyanusu depreminin ardından çıktığını belirtiyor.
Youtube’un doğuşu 2005 yılının Şubat ayında , YouTube.com alan adının verilmesiyle başlıyor. Böylelikle yıllar içinde milyonlarca video yüklenecek olan siteye ilk olarak sitenin kurucularından Jawed Karim, “San Diego Hayvanat Bahçesi”nden bir video yüklüyor.
İlk YouTube Videosu
İlk videonun yüklenmesinden yaklaşık 1,5 yıl sonra 9 Ekim 2006 tarihinde YouTube, 1.65 milyar dolar karşılığında Google tarafından satın alınmıştır. Bu durum Google tarihinde yapılmış en büyük satın alımlardan biridir. Bu yönüyle de YouTube sosyal ağlar tarihinde özel bir yere sahiptir.
Aynı yıl içerisinde YouTube’da HTML kod geliştirilerek kullanıcılara bazı kolaylıklar sağlanmıştır. Bunlardan biri kullanıcılar tarafından YouTube’a yüklenen videolara yapılan yorumların silinmesi özelliğidir. YouTube, içerik üreticilerine bu imkânı tanımıştır. Ağustos ayında ise videoları şikâyet etme özelliği geliştirilmiştir. Böylece etkileşim tüm yönleriyle sağlanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak benzer içeriğe sahip videolara daha kolay ulaşılabilmesi için “Kanallar” özelliği geliştirilmiştir.
2007 yılının Ocak ayına gelindiğinde ise YouTube’un Google tarafından satın alınmasının sonuçları daha doğrusu avantajları ortaya çıkmaya başlamıştır. YouTube videoları “Google Video” aramalarında ön plana çıkarılarak YouTube için içerik üretilmesi teşvik edilmiştir.
2009 yılına girmeden YouTube’da işletmeleri ilgilendiren bir gelişme oluyor ve “Sponsorlu Video” özelliği kullanıma sunuluyor. Nisan ayında, en eski elektronik ödüllerinden biri olan “The Peadbody Ödülü”nü kazanan YouTube yükselişini sürdürmüştür.
Sürekli güncellemelerle hızlı bir şekilde kullanıcı sayısını arttıran YouTube, 2010 yılının Nisan ayında günlük 2 milyar görüntülemeye ulaşmıştır. Yine aynı yıl içerisinde YouTube için bir Chrome eklentisi yayınlanmıştır.
2011 yılının Ocak ayında YouTube, sosyal medya analizleri ile ön plana çıkan, Fflick isimli bir platformu satın alarak Nisan ayında telif hakkı konusunda çalışmalara başlamıştır. Bunun akabinde “Youtube Copyright School” özelliği duyurulmuştur. Bu sayede telif hakkı ihlalinde bulunan kullanıcılara online eğitimin verildiği sanal kursun tamamlanması zorunluluğu getirilmiştir.
2012 yılının Şubat ayında Google Plus profilleri, YouTube kanalında görülmeye başlamıştır. Yine aynı yıl içerisinde 500.000 işletmeye “ücretsiz reklam” desteği verilmiştir. Bu özellik sayesinde YouTube, işletmelerin de potansiyel müşteri bulabileceği bir pazarlama mecrasına dönüşmüştür. İşletmelere verilen teşviklerle markaların platforma alışmaları sağlamıştır.
2013 yılına girildiğinde YouTube’da taşlar iyiden iyiye yerine oturmuştur. Bunu rakamlarla görmek mümkündür. Her 1 dakikada yüklenen video süresinin 100 saate ulaştığı ve aylık ziyaretçi sayısının 1 milyarı aştığı bir platforma dönüşen YouTube dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağlar sıralamasında ilk 5’e girmeyi başarmıştır.
Çocuklar İçin YouTube
YouTube yalnızca işletmeleri ya da yetişkin kullanıcıları hedeflemiyor. YouTube için çocuklar da en az yetişkin kullanıcılar kadar büyük önem taşıyor. Bu maksatla YouTube, 2015 yılının Şubat ayında çocuklar için özel bir uygulama geliştirerek Google Play ve APP Store üzerinden yayınlamıştır.
2015’teki güncelleme bununla sınırlı değildir. Aynı sene oyun severler unutulmuyor ve “Youtube Gaming” adlı alt bir platform oluşturuluyor.
YouTube Nedir? YouTube Nasıl Kullanılır?
Youtube en temel anlamıyla kullanıcılarına videolarını yükleme ve diğer kullanıcıların yüklemiş olduğu videoları izleme imkânı sunan bir sosyal ağdır.
Video yükleme esnasında belirli kategoriler olsa da YouTube, içerik konusunda herhangi bir sınırlamada bulunmamaktadır. YouTube’da yalnızca yasalara uygun olmayan içerikler engellenmekte ve bazı içerikler için de 18 yaşından büyük olma zorunluluğu getirilmektedir. Bunun dışında telif hakkı ihlali taşımayan her video YouTube’a yüklenebilmektedir.
YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı (*.flv) kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir.
Video klipleri izlemek için “Adobe Flash plug”ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320×240 pixele küçültülerek Flash Video Format‘a (.flv) dönüştürülmektedir. Mart 2008’de yüksek kalite olarak 480×360 piksel seçeneği eklenmiştir. Şu anda 720p, 1080p ve 4K mevcuttur. Bunlara ek olarak en son 8K görüntü kalitesinin sağlandığı videolar beta olarak kullanıma sunulmuştur.
AVI, MPEG veya Quicktime gibi video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube’a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.
YouTube’da kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca isteyenler kendi video klibini YouTube’a ekleyebilmektedir.
Bu mecrada yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları ve müzik videolarından oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube’a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyon civarında video klip izlenmektedir.
Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir. Ayrıca YouTube üyeleri izledikleri video klipleri değerlendirip not verebilmektedir. Bununla birlikte kullanıcılar izledikleri video hakkında yorum yazabilmekte ya da like / unlike yaparak etkileşimde bulunabilmektedir.
YouTube, videolara HTML 5 özelliğini ekleyerek Flash Player‘a olan gerekliliği ortadan kaldırmıştır. Bu özellik sadece IE9, Firefox 4+, Chrome ve Opera tarayıcılarının güncel sürümünde mevcuttur.
Not: IE9, Windows XP’yi desteklememektedir. (Wikipedia)
YouTube Niye Önemlidir?
YouTube hem pazarlama hem de bilgi / iletişim mecrası olarak önemli bir noktadadır.
YouTube’u önemli yapan bir diğer unsur ise diğer sosyal ağlardan farklı olarak YouTube’da içerik üreticilerinin etkileşim ve abone karşılığında para kazanabiliyor olmalarıdır. Youtube bu yönüyle para kazandıran bir sosyal ağ olma özelliği taşır. Bu durum hem işletmeleri hem de kullanıcıları YouTube’da tutmayı sağlıyor. Böylece YouTube her yönüyle popülerliğini koruyabilmektedir.
Bunlara ek olarak YouTube’un video odaklı bir sosyal ağ olması ve internet kullanıcılarının video tabanlı içerikleri, görsel ve metin içeriklerine nazaran daha çok tüketiyor olması YouTube’u özel ve önemli kılıyor.
Youtube Terimleri
Her sosyal ağın kendine has bir kültürü, dili, üslubu, yapısı vardır. YouTube’un da kendine özgü bir dili vardır. Bu terimleri kısaca açıklamak gerekirse bunlar;
YouTuber (YouTube’çu): İçerik üreten ve bir kitleye sahip olan YouTube kullanıcısıdır.
Director (Yönetmen): Deneyimli film yapımcıları için kurgulanmıştır. Bu hesaba sahip üyelerin yükledikleri video boyutunda diğer videolara göre bir takım avantajlar vardır.
Musician (Müzisyen): Müzik eserleri bulunan sanatçılar ve şarkıcıları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Comedian (Komedyen): Mizahi video yapımcıları tanımlamak için kullanılır.
Guru (Uzman): İlgi alanına bağlı özgün video içerikleri üretenleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Reporter (Bildirici): Uygunsuz videoları rapor edenler için kullanılan terimdir.