Yüksek emekli maaşı almak için neler yapmalıyız? 25 yılda emekli olmak mümkün mü?

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, milyonların Sosyal Güvenlik Kurumu'na dair merak ettiği tüm soruları SuperHaber YouTube kanalında yanıtladı...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, çalışanların emeklilik şartlarını, yüksek emekli maaşı almanın yollarını, malulen emeklilik için gerekli olan unsurları, sakatlık ya da iş kazası sebebiyle olunan erken emekliliğin ayrıntılarını SuperHaber'de masaya yatırdı.

SGK'lı, emekli sandığı ve BAĞ-KUR'luların emeklilik şartlarını anlatan Kaya, ''Emekli maaşını artırmanın alternatif yolları var!'' ifadeleriyle yüksek emekli maaşı almanının ayrıntılarını açıklarken, birden fazla iş yerinde sigortalı çalışmanın emeklimaaşına olumlu katkılar yaptığını duyurdu.

25 yılda emekli olmanın ayrıntılarını anlatan Özgür Kaya, kısmi emeklilik için 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olmak ve 25 yıllık hizmet süresi ve 3600 gün sayısını tamamlamak gerektiğini belirtirken, ''3600 günden emekli olmak için kadınların 58, erkeklerin 65 yaşında olması gerekiyor.'' sözlerini kullandı.

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 'Emekli olmanın şartları neler? Yüksek emekli maaşı almak için neler yapmalıyız? 15 yılda emekli olmak mümkün mü? Kimler malulen emekli olabilir? Genel sağlık sigortasından herkes yararlanabilir mi?' gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını SuperHaber YouTube kanalında açıkladı.

Özgür Kaya’nın açıklamaları şu şekilde:

‘’ÇALIŞANIN ALDIĞI ÜCRETİN TAMAMI SGK’YA PRİM OLARAK YATIRILIYOR İSE YATIRILAN PRİM DOĞRULTUSUNDA İYİ BİR EMEKLİ MAAŞI ALIR’’

Vatandaşlara sosyal güvenlik bilinci yerleşti. Sosyal güvenlik yapımızdan kaynaklı bazı sıkıntılar söz konusu. 2008’de çıkarılan yasa ile birlikte 2048 yılından sonra ancak 65 yaş emekliliğe ulaşmış olacak. Çalışanların amacı erken yaşta emekli olabilmek ve yüksek emekli maaş almak. Çalışanın aldığı ücretin tamamı SGK’ya prim olarak yatırılıyor ise yatırılan prim doğrultusunda iyi bir emekli maaşı alır. SGK’lının ücretleri işveren tarafınan ödendiği için emekli maaşlarının kendine doğrudan etki etmesi mümkün değil. SGK’lıların işverenin yaptığı gayriresmi ödemelere müdahale etme hakları söz konusu. Kesenekler çalışanın SGK’ya kaybı söz konusu olmaksızın yatırıldığı için devlet memurunun emekli olduğunda alacağı maaş bellidir. Esnafın prim ödeme tutarı kendi inisiyatifine bırakılmıştır. Asgari ücretin tavanı ile asgari ücretin 7.5 katı tabanı arasında prime esas kazanç hakkına sahiptir. Ekonomik şartı uygun olan BAĞ-KUR’lu, primini asgari ücretin 7.5 katına çıkarırsa ilerki yıllarda da emekli maaşını yüksek alır.

‘’EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMANIN ALTERNATİF YOLLARI VAR’’

Emekli maaşını artırmanın alternatif yolları var. birden fazla iş yerinde sigortalı olarak çalışmak mümkün. Birden fazla iş yerinde çalışıldığında işverenler SGK primlerini kuruma ödemek zorundadır. SGK kuruma ödenen primleri kazanç olarak esas alır. Birden fazla iş verenin yatırdığı primlerin emekli maaşına katkıları vardır. emekli maaşı bağlandıktan sonra herhangi bir işlem yapılamaz.

15 YILDA EMEKLİ OLMANIN YOLU VAR MI? KISMI EMEKLİĞİN ŞARTLARI NELERDİR?

Kısmi emeklilik için 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olmak, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 gün sayısını tamamlamak şartı söz konusu. 3600 günden emekli olmak için kadınların 58, erkeklerin 65 yaşında olması gerekiyor. 2000 yılında ilk kez sigortalı olanlar dikkat: kısmi emeklilikte 15 yıllık hizmet süresi 25 yıla çıkarıldı. 2000 yılında sigortalı olan kişi, 2025 yılında ve 4500 prim gün sayısını tamamladığında anca emeklilik şartlarını yerine getirmiş olur. ancak yaş şartına dikkat. Bugün itibariyle kısmi emekliliği kadın ve erkeklerin hak ettiği dönem 08.09.1999 tarihi öncesindeki sigortalı girişlilerdir.

MALULEN EMEKLİLİK

Malulen emeklilik için çalışma hayatına başladıktan sonra bedenen ya da ruhen özre uğraması gerekir. Malulen emeklilikte yüzde 60 ve üzerinde bir engel durumunun olması gerekir. Malulen emeklilik için 10 yıllık hizmet süresi şartı aranır. kişinin rahatsızlığı başkasının bakımına muhtaç ise 10 yıllık hizmet süresi aranmaz. Yüzde 60 ve üzerinde rapor olması gerekir. 10 yıllık hizmet süresi şartı ve toplam 1800 prim gün sayısı gereklidir. Bu şartları yerine getirenler bedenen ve ruhen özre uğramış ise malulen emekli olabilir.

''MALULEN EMEKLİLİK İÇİN ÇALIŞMA HAYATINA BAŞLADIKTAN SONRA BEDENEN YA DA RUHEN ÖZRE UĞRAMASI GEREKİR’’

Kişide çalışma hayatına başlamadan önce doğuştan veya daha sonra bedenen ve ruhen bir özür oluşması durumunda yüzde 40 ve daha fazla herhangi bir özür söz konusu ise yaş şartına tabi olmaksızın sakatlık kanunu kapsamında emekli olabilir. Sakatlık kanunu kapsamında emekli olanlar, Emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etseler bile maaşlarında herhangi bir kesintisi söz konusu olmaz. Çalışan kişinin iş kazası geçirmesi durumunda, meslek gücü kaybında yüzde 10 ve üzerinde herhangi bir engel durumu söz konusu ise önce geçici iş göremezlik geliri bağlanır. Eğer rahatsızlığı yüzde 10 ve üzerinde kalmaya devam ederse sürekli iş göremezliğe dönüştürülür.

‘’KİŞİ EMEKLİ OLSA DAHİ İŞ KAZASINDAN DOĞAN SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİNİ ALMAYA DEVAM EDER''

Kişi emekli olsa dahi iş kazasından doğan sürekli iş göremezlik gelirini almaya devam eder. sigortalı vefat ettiği takdirde hak sahiplerine iş göremezlik maaşı kesilir, ölüm aylığı bağlanır. Kişi iş kazası geçirmiş ise 900 gün prim şartı ve 5 yıllık sigortası varsa hak sahibi eşine ölüm aylığı bağlanır. Kişinin iş kazası sebebiyle vefatı söz konusu ise ölüm geliri bağlanır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kişiler sosyal güvence kapsamı dışında ise, zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına dahil edilir. Kişinin geliri asgari ücretin 1/3’ünden az herhangi bir ücret ödemeksizin sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamalarının tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Yüksek emekli maaşı almak için neler yapmalıyız? 25 yılda emekli olmak mümkün mü? ile ilgili etiketler erken emeklilik emeklilik Bağ-Kur SSK SGK

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.